Connect with us

Pregled

U kriptu nove spomen-crkve u Zrinu položeni posmrtni ostaci Zrinjana ubijenih 1943.

Objavljeno

on

Posmrtni ostaci Zrinjana, pronađeni prilikom arheoloških istraživanja na crkvištu župne crkve u Zrinu koju su u rujnu 1943. spalili partizani, položeni su u utorak u kriptu nove spomen-crkve, a na središnjem obilježavanju 76. godišnjice stradanja Zrinjana u subotu misno slavlje će predvoditi kardinal Bozanić.

Utvrda Zrin, poznata kao imanje hrvatskih plemića i banova Šubića postala je simbolom tragične sudbine istoimenog naselja, koje se nalazilo podno te utvrde. Naime, 9. i 10. rujna 1943. godine partizani su razrušili sve kuće u selu, spalili župnu crkvu Našašća sv. Križa, trećina od oko 800 stanovnika je ubijena, a ostali su raseljeni.

Danas u selu živi tek desetak stanovnika.

Sisačka je biskupija 2013. godine naručila arheološka istraživanja na mjestu bivše župne crkve. Tijekom radova, uz ostatke još starije gotičke crkve iz 14. stoljeća, pronađeni su ostaci ljudskih kostiju, za koje je utvrđeno da su iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Budući da je obnova gotičke crkve bila nemoguća, odlučeno je da se u blizini izgradi nova crkva, a temelji da se urede kao arheološki nalaz.

U kriptu nove spomen-crkve danas su položene i pronađene kosti Zrinjana. Sprovodne obrede poredvodio je sisački biskup Vlado Košić, a svečanosti su nazočili generalni vikar i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić te župnik vlč. Stjepan Filipec.

Središnja komemorativna svečanost, uz misno slavlje i blagoslov nove crkve u povodu 76. obljetnice najvećeg stradanja Zrinjana, bit će održana u subotu 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa. Komemoracija ispred križa na crkvištu počet će u 10 sati, a misno slavlje uz blagoslov novoizgrađene spomen-crkve počinje u 10,30 sati. Predvodit će ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, te biskupima Zagrebačke metropolije. (Hina)

 

Genocid nad Hrvatima u Zrinu nikad nije sankcioniran i zato se kroz povijest ponavljao

 

 

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari