Connect with us

Vijesti

Tramišak: Uz EU sredstva očuvati Hrvate u BiH i Crnoj Gori

Objavljeno

-

vecernji.ba

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je u petak kako je hrvatska vlada iz fondova Europske unije za teritorijalnu suradnju izdvojila 30 posto sredstava za projekte s BiH i Crnom Gorom kako bi se zadržalo tamošnje Hrvate.

Zajedno s ministrom gospodarstva i održivom razvoja Tomislavom Ćorićem,Tramišak je dužnosnicima Hrvata iz BiH u Kupresu predstavila, kako je rekla, golemi potencijal prekogranične suradnje.

– Prvi korak koji je učinila Hrvatska jest da je iz sredstava koje je imala na raspolaganju za teritorijalnu suradnju odredila 30 posto sredstava za suradnju s BiH i Crnom Gorom. Zajedno možemo sačuvati narod na ovome području. To je ono što je važno, rekla je ministrica.

Dodala je kako na području Hrvatske i BiH prevladavaju nepovoljni demografski trendovi i da sredstva Europske unije mogu pomoći u njihovom zaustavljanju.

– To je važna poruka da Hrvatska i ova vlada vode računa o suradnji i dobrosusjedskim odnosima s BiH, a dakako čine sve napore kako zajedno s našim općinama i gradovima snažnije pozicioniraje i jačale hrvatski narod u BiH, rekla je ministrica.

Hrvatska je za sedmogodišnje razdoblje za Europsku teritorijalnu suradnju i program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora namijenila više od 67 milijuna eura.

Upitana o korištenju fondova Europske unije, ministrica Tramišak je pojasnila kako je Hrvatska u rangu drugih zemalja.

– Hrvatska je trenutačno na 64 posto iskorištenih sredstava, a verificiranih prema Europskoj komisiji 53 posto. Tu smo zapravo u prosjeku drugih država članica Europske unije. Taj veliki skok smo napravili u posljednjih godinu i pol do dvije dana. Naredne dvije godine očekujemo da ćemo maksimalno iskoristiti predviđena sredstva, rekla je.

Ministar Ćorić rekao je kako je Hrvatska snažan saveznik BiH i tamošnjih Hrvata ističući kako je najveća mogućnost suradnje u području turizma, poljoprivrede i očuvanja okoliša.

U izjavi za medije, nakon održanog sastanka, Čović se zahvalio izaslanstvu Vlade RH, ministrici Tramišak i ministru Ćoriću što su na ovakav način razgovarali o svim temama koje mogu izravno doprinijeti razvoju naših sredina.

“Razgovaralo se o onim temama koje su zanimljive i zajedničke, prekograničnoj suradnji i svemu onom što jedan ili drugi resor može prenijeti na naše prostore“, istaknuo je Čović, te kazao, kako su ovo redovne koordinacije svih dužnosnika HDZ-a BiH s lokalne razine, odnosno načelnika i gradonačelnika kojih je 24, te predsjednika županijskih vlada, na kojima redovno budu i predstavnici Vlade Republike Hrvatske.

“Drago nam je bilo saslušati nositelje aktivnosti na razini lokalnih jednica uprave, načelnike i gradonačelnike, ali isto tako ponuditi neke informacije o tekućoj budućoj suradnji naših ministarstava, konkretno ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Infomirani ste, da smo proteklih nekoliko godina intenzivno radili na pitanju suradnje u vodo-komunalnom sektoru, tzv. presječanih sustava, pograničnih područja kojima i Republika Hrvatska i jedinice lokalne samouprave iz BiH imaju zajedničke interese uređenja vodokomunalne infrastrukture. Ti projekti, odnosno njihova realizacija, idu jako dobro, neki su dobrim dijelom i dovršeni. U budućnosti nas očekuje suradnja o nizu drugih pitanja. Imamo cijeli niz tema koji nas spajaju, tu smo i kao potpora predsjedniku Čoviću, hrvatskom narodu i svim naporima koji se kontinuirano provode, u smislu pozicioniranja Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda, na svim razinama u BiH“, kazao je između ostalog, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

“Razmijenili smo iskustva i informacije koje mi, kao država članica EU imamo i po pitanju dostupnih EU sredstava i fondova, i sve ono za što je nadržno moje ministarstvo, na jačanje kvalitete života svih stanovnika, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u onim prilikama koje ima i na putu EU integracija Bosna i Hercegovina. Snažna podrška Republike Hrvatske saveznika imate vi u Bosni i Hercegovini na putu u EU integracije. Jasan, siguran i stabilan put za dugoročnu stabilnost i održivi rast i razvoj Bosne i Hercegovine. I do sada su postojali bilateralni programi s kvalitenim i dobrim projektima, a na nama je da još kvalitetnije iskoristimo novo razdoblje“, istaknula je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Kvalitenom suradnjom i dobrim dijalogom i ravnopravnim položajem svih konstitutivnih naroda u BiH možemo negativne trendove preokrenuti, zaključila je ministrica Tramišak. (VL/Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari