Connect with us

Hrvatska

U Laslovu obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata

Objavljeno

-

Foto: Ivan Anušić/fb

U Laslovu kod Osijeka u petak je obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata u tome mjestu i 30. obljetnica osnivanja laslovačke satnije Zbora narodne garde RH.

Obljetnica početka obrane Laslova kojeg su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari obilježena je mimohodom do Parka hrvatskih branitelja te polaganjem vijenaca i molitvom u spomen na poginule branitelje i mještane Laslova.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je Laslovo u velikosrpkoj agresiji bilo prvo na udaru na području južno od Osijeka i herojski se branilo, a nakon okupacije Vukovara, 18. studenog 1991. godine krenuo je jači napad agresora na južnu obranu Osijeka. Nakon pada Ernestinova 20. studenoga branitelji Laslova ostali su u okruženjuiz kojega su se, uz žrtve branitelja i civila, uspjeli izvući probojem. Danas se prisjećamo žrtava obrane Laslova i odajemo im počast što trebamo činiti svake godine, poručio je Anušić.

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako je ovo mjesto bilo prva crta bojišnice na južnoj obrani grada Osijeka, a laslovačka satnija ZNG-a počela je djelovati sa 76 pripadnika, a najviše je imala 187 vojnika.

Treba reći da je u obrani Laslova, u raznim postrojbama, sudjelovalo oko 800 branitelja. Žrtve su ogromne, jer u obrani Laslova 48 je poginulih i deset nestalih, za koje ni danas nemamo nikakvih saznanja, rekao je Kočiš. (Hina)

Foto: Ivan Anušić/fb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari