Pratite nas

Događaji

U Livnu obilježena 23. obljetnice utemeljenja HVO-a i 10. obljetnica utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH

Objavljeno

na

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH danas je u vojarni Ante Bruno Bušić u Livnu obilježena je 23. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane i 10. obljetnica utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Središnjoj svečanosti nazočili su ministrica obrane BiH Marinom Pendeš, general pukovnik Anto Jeleč,načelnik zajedničkog stožera OS BiH, Branko Ivković predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, ministri u Vladi HBŽ, Luka Čelan načelnik općine Livno, Ivan Vukadin načelnik općine Tomislavgrad, Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, Vlado Džojić glavni tajnik HDZ BiH, te predstavnici vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, brojni bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, te drugi gosti.

[ad id=”68099″]

O Hrvatskom vijeću obrane i njegovom putu govorili su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije, brigadir Slaven Galić.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istaknula je da su burna i teška vremena iza nas, te da je vrijeme da se okrenemo budućnosti u kojoj su NATO i Europska unija, što su ciljevi i sredstva Oružanih snaga za postizanje blagostanja, jer se tako može doprinijeti stvaranju politički stabilne, ekonomski jake, prosperitetne domovine BiH, države u kojoj svi narodi imaju jednaka prava i mogućnosti, u kojoj će se svi osjećati dobro i u kojoj će se istinski poštovati demokratske vrijednosti koje već žive u Europskoj uniji.

„Za ostvarenje tih ciljeva dobili smo i potporu naroda na proteklim izborima” kazala je ministrica obrane Marina Pendeš, te dodala “krajnji cilj Oružanih snaga je sukladno zakonu izvršavati svoje zadaće, slijedeći tradiciju vojske iz koje smo nastali, te da je svaki pripadnik Oružanih snaga, a naročito iz HVO-a, osoba na koju možete računati, koja je prepoznatljiva po pozitivnim osobinama u društvu”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari