Connect with us

Iz Svijeta

U Ljubljani neredi na neprijavljenim demonstracijama, intervenirala policija

Objavljeno

-

Više je osoba ozlijeđeno u četvrtak navečer u središtu Ljubljane tijekom sukoba između policije i prosvjednika protiv vlade i epidemioloških restrikcija zbog koronavirusa.

Neprijavljene prosvjede najavila je preko društvenih mreža skupina koja se nazvala “Anonymous Slovenija”, od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na tzv. “biciklističkim prosvjedima”.

U središtu slovenske prijestolnice najprije se popodne okupilo nekoliko stotina ljudi, pa i pojedinci koji su policiji koja je štitila prostor oko parlamenta zviždali i uzvikivali pogrdne izraze, a bilo je i bacanja pirotehničkih sredstava.

Policija je na to na demonstrante djelovala vodenim topom, a iznad se pojavio i policijski helikopter, javljali su tijekom popodneva mediji.

Na poprište nemira kasnije je došao i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. Novinarima je tom prilikom rekao da su za nemire i policajce koji su prilikom intervencije bili ozlijeđeni krivi i neki mediji koji vode kampanju protiv vlade i njenih odluka, te da je “skupina huligana” napala i pripadnike specijalne policijske postrojbe i policiju na konjima.

Na nemire u Ljubljani reagirao je na Twitteru premijer Janez Janša, te naveo da fizičko nasilje i napadi na policijske djelatnike uvijek znače kriminalni čin i da će biti kažnjeni.

Mediji i društvene mreže bliske premijeru Janši tvrde kako su huliganske napade na policiju organizirale “antifa” udruge, odnosno ekstremna ljevica.

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija, policija je kasno popodne potisnula sudionike prosvjeda, te sistematski ispraznila ulice u centru grada. Na mjestima napada došlo je i do oštećivanja na gradskoj infrastrukturi, ali opseg štete nije poznat, a nekoliko je osoba završilo u bolnici. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari