Connect with us

Hrvatska

U Loboru otkriveno spomen-poprsje prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Objavljeno

-

Foto: Hina

U povodu 100. godišnjice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u petak je u Loboru, u Krapinsko-zagorskoj županiji, otkriveno njegovo spomen-poprsje, a tom je prigodom istaknuto kako vrijeme pokazuje da takvog čovjeka, državnika i vojskovođe nismo imali.

Postavljanje spomen-poprsja organizirali su Općina Lobor i Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko-zagorske županije.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je Tuđman ujedinio domovinsku i iseljenu Hrvatsku “kao osnovni preduvjet stvaranja samostalne Republike Hrvatske”. Dodao je da nismo imali sreću da se osamostalimo na miran način.

„Tu dolazi do izražaja ona druga dimenzija predsjednika Tuđmana kao vrhovnog zapovjednika, kao državnika koji kao strateg prepoznaje na koji način se obraniti i osloboditi našu zemlju“, rekao je potpredsjednik Vlade.

„Neka bista bude vodilja da se nikad ne umorimo davati sebe za Domovinu“, poručio je Medved.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, zastupnik Siniša Jenkač rekao je da je Franjo Tuđman za nas „kao za Engleze Churchill, za Francuze de Gaulle“.

„Što vrijeme sve više odmiče, Franjo Tuđman je sve veći“, rekao je Jenkač.

Predsjednik negdašnje Vlade nacionalnog jedinstva i počasni građanin Općine Lobora Franjo Gregurić istaknuo je da spomen-poprsje u Loboru ne potvrđuje samo veliku ljubav toga kraja prema prvome hrvatskom predsjedniku, nego i da ga nikad nismo napustili.

„Ni onda kad su predsjednika omalovažavali, dok je došlo vrijeme detuđmanizacije. Vrijeme pokazuje da takvog čovjeka, državnika, vojskovođe nismo imali“, rekao je Gregurić.

General zbora u miru Josip Lucić podsjetio je da su, po predsjednikovoj zapovijedi i poruci, svi dijelovi Hrvatske sudjelovali u obrani Domovine i da je „pitomo Zagorje dalo veličanstvene ratnike“.

Tuđman je osjetio trenutak za samostalnu Hrvatsku, istaknuo je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i dodao da je prvi hrvatski predsjednik, Zagorac, ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti.

Tuđman je bio vrhunski strateg, vizionar i utemeljitelj hrvatske države, rekla je načelnica Općine Lobora Ljubica Jembrih.

„Na nama je da budemo ti koji ćemo čitavo vrijeme kontinuirano raditi na tome da mlade generacije budu upoznate s vrijednostima Domovinskog rata, o hrabrosti branitelja i prvome hrvatskom predsjedniku i ocu naše domovine, doktoru Franji Tuđmanu“, istaknula je Jembrih. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas