Pratite nas

Vijesti

U Lučkom svečano obilježena 29. godišnjica osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko

Objavljeno

na

U Lučkom je u subotu svečano obilježena 29. godišnjica osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko koja se tijekom Domovinskog rata proslavila kao jedinica za posebne namjene, a nerijetko i obavljanjem gotovo nemogućih zadataka.

ATJ Lučko osnovana je 7. rujna 1990. čime je postala prva oružana formacija za posebne namjene u neovisnoj Republici Hrvatskoj, bila je temelj za ustroj specijalne policije u cjelini, a tijekom rata dala je nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađenju zemlje od srpske agresije, ponajviše u borbama na Velebitu, u akcijama Bljesak i Oluja.

Tijekom Domovinskog rata istaknuli su se i blokadom vojarne Jugoslavenske narodne armije “Maršal Tito” u Novom Zagrebu, blokadom Zračne luke Zagreb te zauzimanjem vojnog odašiljača na Sljemenu.

Na svečanom obilježavanju godišnjice osnutka, okupljeni su se prisjetili 14-orice poginulih pripadnika Jedinice, položeni su vijenci na spomen obilježje, a vojni ordinarij Jure Bogdan služio je svetu misu.

Božo Bionda, Robert Erdelja, Robert Zadro, Vladimir Stojić, Davor Zbiljski, Mladen Jakovljević, Robert Krizmanić, Darko Srbić, Nenad Režić, Zdenko Bogdan, Antun Haban, Slavko Puček, Šimun Fofić i Damir Klasnić svoj su život dali za Hrvatsku neovisnost.

Pripadnici jedinice pokaznim su vježbama demonstrirali svoju spremnost odgovora na terorističke prijetnje, očuvanje sigurnosti javnih dužnosnika i kontrolu granica.

Specijalci su kroz svoju povijest, u vrijeme mira čuvali javne dužnosnike poput Georga Busha mlađeg, Vladimira Putina te Papu Benedikta XVI. i Ivana Pavla II.

Članovi ATJ-a bili su Mirko Filipović – Cro Cop i generali Slavko Butorac, Miljenko Filipović, Mladen Markač, Mirko Norac, Ante Roso, Željko Sačić te Stanko Sopta.

Proslavi svečane obljetnice prisustvovali su ministri unutarnjih poslova i branitelja Davor Božinović i Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mnogobrojni članovi obitelji specijalaca.

“Izuzetno smo ponosni na ATJ Lučko zbog toga što su oni ti koji se angažiraju onda kada to izgleda nemoguće, kada su izazovi takvi, oni na sebe preuzimaju sav rizik i odgovornost te štite građane Hrvatske”, poručio je Božinović.

Zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk izrazio je duboku čast što zapovijeda najelitnijom jedinicom policije, ali je upozorio da su do nedavno praktički bili zaboravljeni.

“Mi smo u jednom vremenu poslije rata bili malo zaboravljeni, kroz ovu sadašnju politiku vidimo da imaju sluha za nas”, kazao je Bilobrk.

Naglasio je kako je MUP na čelu s ravnateljem Nikolom Milinom i ministrom Božinovićem dodatno uložio u opremu i napredak specijalaca.

Ministar Božinović kazao je kako su u prosjeku u protekle dvije godine uložili više od 32 milijuna kuna u specijalce. Prijašnji prosjek ulaganja bio je osam milijuna kuna na godišnjoj razini. (Hina)

 

29.obljetnica legendarne Antiterorističke jedinice Lučko

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Bulj pozvao na uključivanje vojske u zaštitu granice

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku.

Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

“Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice”, istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

“Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati,  što smo bezbroj puta dosad dokazali – bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba  angažirati – ona će se u roku od nekoliko sati angažirati”, kazao je.

Predstavljajući izmjene  Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže  omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge.

Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

“Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava”,  rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Predsjednički kandidat priča jedno, a policija drugo

Objavljeno

na

Objavio

“Upravo na ovom putu ponovno smo bili pregledani od strane hrvatske policije, jedanput smo bili i pregledani od ljubaznih hrvatskih policajaca zbog ove situacije vezane za ilegalne migracije”, rekao je Miroslav Škoro u Dubrovniku, na presici na kojoj je pozvao na angažiranje vojske na granicama

Kako piše Jutarnji, provjerili su riječi predsjedničkog kandidata i utvrdili da je ispustio ključni dio koji se odnosi na njegovo putovanje u pravcu juga ličkim dijelom autoceste A-1. Policija ga je doista zaustavila, bilo je to u ponedjeljak, 4. studenog u 11.27 sati. Škoro je u tom trenutku bio suvozač, a vozilom, kombijem zatamnjenih stakala registracijskih oznaka OS-223-MI je upravljao Stipo Mlinarić.

Nisu zaustavljeni zbog kontrole na migrante, obično se takva vozila kontroliraju kada prometuju u pravcu sjevera, već zbog prebrze vožnje.

Naime, presretač PU ličko-senjske utvrdio je brzinu Škorina kombija od 170 km/h, prestigao ga, te potom preusmjerio na odmorište Ličko Lešće.

Po proceduri je utvrđen identitet vozača te mu je predočena snimka, kao i informacija da je vozio 40 km/h više od ograničenja.

Odmah su mu skinuli 10 km/h tolerancije te je evidentirana brzina od 160 km/h, zbog čega je trebao platiti 500 kuna kazne.

Kako vozač nije prekršajno kažnjavan u posljednje dvije godine ispunio je uvjete tzv. mjere pisanog upozorenja, odnosno, prošao je samo s opomenom. Nakon nekoliko minuta kombi je bez problema nastavio vožnju prema Dubrovniku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari