Connect with us

Religija i Vjera

U Ludbregu održan Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Objavljeno

-

Foto: Hina

Pod geslom “Od koljena do koljena dobrota je Tvoja” u Ludbregu se održava Dvodnevni 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, a u nedjelju se na euharistijskom slavlju u svetištu Predragocjene krvi Kristove okupilo nekoliko tisuća vjernika.

Susret u Ludbregu vrhunac je ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, a tematska smjernica susreta je ‘Starije osobe i plodovi Duha Svetoga’.

Varaždinski biskup Bože Radoš, koji je predslavio euharistijsko slavlje s hrvatskim nadbiskupima i biskupima, istaknuo je kako je i papa Franjo želio uzeti udjela u ovom događanju porukom koju je pročitao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua.

Papa Franjo poručio je da su upravo obitelji suočene s izazovom izgradnje mostova među generacijama, kako bi prenijeli vrijednosti koje izgrađuju čovječanstvo. “Stoga je obitelj povlašteno mjesto za prenošenje vrlina i dobrote Gospodnje koja se izražava u plodovima Duha svetoga – ljubavi, radosti, miru, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, blagosti, održivosti”, ističe se u Papinoj poruci.

Biskup Radoš u propovijedi je istaknuo da je vlastiti dom osnovna potreba čovjeka još od prapovijesti te se posebno osvrnuo na one koji, kako je kazao, imaju gorko iskustvo poniženja i nemaju svoj dom, na beskućnike i prognane.

“Imamo iskustvo naše braće i sestra koji su protjerani iz Ukrajine i sada su negdje prognanici. Jedinu želju imaju sada u sebi ili su sve te želje objedinjene – vratiti se svojoj kući, svome domu”, kazao je Radoš.

Varaždinska je biskupija dosad primila osamdesetak raseljenih, uglavnom žene i djece, stoga je sav milodar prikupljen na euharistijskom slavlju namijenjen biskupijskom fondu za pomoć raseljenim Ukrajincima.

U ime Hrvatske biskupske konferencije, okupljenima se obratio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić koji je naglasio da osobitu zahvalnost dugujemo očevima i majkama, djedovima i bakama.

“Vaše poštovane obitelji su ne samo nositeljice života, već nada i budućnost naše crkve i domovine”, rekao je Puljić te najavio da će se novi susret hrvatskih katoličkih obitelji održati za tri godine u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari