Connect with us

Vijesti iz regije

U Mađarskoj postavljeni jumbo plakati koji kritiziraju Ursulu von der Leyen

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarska vladajuća stranka u ponedjeljak je postavila jumbo plakate kojima kritizira predsjednicu Europske komisije Ursulu Von der Leyen, što je prvi put da ju je učinila osobnom metom u kampanji sličnoj onoj protiv njezina prethodnika Jean-Claudea Junckera koja je razljutila Bruxelles.

Tijekom noći postavljeni plakati kampanje za europske parlamentarne izbore u lipnju sljedeće godine prikazuju Von der Leyen zajedno s Alexom Sorosom, sinom liberalnog milijardera i investitora mađarskog podrijetla Georgea Sorosa, višegodišnje mete neprijateljstva Orbanove stranke Fidesz.

Slogan glasi: “Nemojmo plesati kako oni sviraju”. Soros je Židov i neki kritičari smatraju središnju ulogu koju igra u propagandi Fidesza dokazom antisemitizma, što Fidesz snažno niječe.

Slični jumbo plakati koji prikazuju Junckera uz starijeg Sorosa (Georgea Sorosa) izazvali su prijekor iz Bruxellesa 2019. Fidesz ih je uklonio pošto je najjača skupina desnog centra Europskog parlamenta (EPP) zaprijetila izbacivanjem mađarske stranke. Fidesz je napustio EPP dvije godine kasnije.

Orban, čija vlada pokušava deblokirati milijarde eura iz fondova EU koje je Bruxelles suspendirao zbog politike koju Fidesz provodi, rekao je u subotu da Mađarska “mora reći ne sadašnjem europskom modelu izgrađenom u Bruxellesu”.

Očekuje se da će Mađarska biti u središtu pozornosti na sljedećem samitu EU-a sredinom prosinca, kao zemlja EU-a koja ima najviše simpatija prema Rusiji i skeptična je prema planovima da se Ukrajini ponudi put za pridruživanje bloku, za što se očekuje da će biti glavna tema samita.

Orban je u petak Mađarima poslao anketu treba li EU izdvojiti više sredstava za Ukrajinu ili joj odobriti članstvo. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas