Connect with us

U Međugorju uskoro spomenik grozdu

Published

on

[quote]Izrada skulpture grozda povjerena je akademskom kiparu prof. Stjepanu Skoki, dekanu ALU iz Širokog Brijega[/quote]

Vinogradi, grožđe i vino hranili su i othranili naraštaje žitelja Brotnja, najvećeg vinorodnog kraja u Bosni i Hercegovini.

A grozd okupan hercegovačkim suncem bio je i ostao neiscrpna inspiracija za umjetnike pa su tako opijeni njegovom ljepotom svoja djela stvarali slikari, pjesnici i različiti umjetnici.

Umjetnička djela na ovu temu stvarali su i kipari, no dosad nigdje na svijetu grozd nije dobio monumentalan spomenik, piše Citluk.ba

Izrada jedne ovakve skulpture posvećene dragulju Brotnja dugogodišnja je želja predsjednika Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrije Stojića, a ovih dana svoju ideju i dugogodišnju želju predsjednik jednog od najaktivnijih ogranaka Matice hrvatske izložio je na sastanku Organizacijskog odbora kulturno-turističko-gospodarstvene manifestacija „Dani berbe grožđa“.

Kako Bljesak.info doznaje od gospodina Stojića Ogranak Matice hrvatske iz Čitluka izradu skulpture grozda povjerio bi akademskom kiparu prof. Stjepanu Skoki, dekanu ALU iz Širokog Brijega, a ovaj hvale vrijedan projekt trebao bi se realizirati u suradnji Ogranaka Matice hrvatske Čitluk, Općine Čitluk, mjesnih zajednica Međugorje i Bijakovići i brojnih podupiratelja.

Broćanski kraj prepun vinograda nudi niz lokacija na kojim bi se jedan ovakav spomenik mogao postaviti. Jedna od mogućih svakako je i lokacija u Potpolju na kojoj se gradi kružni tok. Riječ je o lokaciji na kojoj bi spomenik grozdu lako „zapeo za oko“ prolaznicima a bio bi i smješten u neposrednoj blizini vinograda.

bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari