Connect with us

Zanimljivosti

U mjestu Polog kod Mostara do sad otkrivena 84 stećka

Objavljeno

-

Do sad 84 otkrivena stećka te staro rimokatoličko groblje potvrda su kontinuiranog života dugog više stotina godina u mjestu Polog kod Mostara.

Vjeruje se da su ta 84 stećka samo kapljica u moru svega onoga što skriva to područje. Samo površina od 500-tinjak metara na kojima su stećci, prošle je godine upisana u listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Svega 9 km udaljeno od Mostara nalazi se mjesto Polog. Ovo je područje, odnosno teritorij od 5 kilometara kvadratnih koje krije brojne arheološke iskopine, ali mnoge od njih još uvijek nisu istražene. Kako bi što prije one ugledale svjetlo dana, trudi se Udruga „Zvonigrad“ upravo iz Pologa“.

Upravo su članovi Udruge „Zvonigrad“ iz Pologa glavni pokretači cijele priče. Očuvanje i promidžba svoga kraja i bogate kulture koju on baštini.

Artefaktima se ne zna broj. Svakim novim kopanjem, pronađe se nešto novo. Interes za daljnje istraživanje iskazali su i znanstvenici koji su posjetili ovo područje.

Prije istraživanja potrebno je izraditi dokumentaciju za konzervatorsko-restauratorske radove. Upravo je to sljedeći korak Udruge. Ukoliko vlasti budu prepoznale kakvo bogatstvo Gornji Polog pruža, to bi područje moglo postati još jedna u nizu turističkih ponuda Hercegovine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari