Connect with us

BiH

U Mostaru predstavljene knjige o stradanju bugojanskih Hrvata i o ulozi HVO-a u obrani Sarajeva

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Knjige “Razmijenjeni iz bugojanskog logora ‘Stadion’ 19. 3. 1994. – 20 godina poslije”, autora Josipa Kalaice, i “HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993., prilozi za istraživanje uloge HVO-a u obrani Sarajeva i BiH”, autora Slavka Zelića, predstavljene su u srijedu navečer u Mostaru[/su_heading]Autor Kalaica kazao je kako se u njegovoj knjizi govori o zarobljenicima i stradanju logoraša u Bugojnu, dodavši kako je i sam proveo 8 mjeseci u logoru, piše Fena.

Dokumenti koji se nalaze u knjizi dokazuju ubojstva, premlaćivanja i stradavanje Hrvata logoraša – istaknuo je Kalaica. On u svojoj knjizi iznosi činjenice, svjedočanstva i fotografije o tragičnoj sudbini Hrvata Bugojna, o prešućenom zločinu i nepriznatoj žrtvi.
U cjelokupnom djelu je spojeno sve ono što je autor kao sudionik i ratni zatočenik, osobno doživio, te ono do čega je došao svojim dugogodišnjim radom na rasvjetljavanju istine i traganjem za nestalim i ubijenim zatočenicima, te njihovim posmrtnim ostacima.
Slavko Zelić, autor knjige “HVO u obrani Sarajeva 1992.-1993., prilozi za istraživanje uloge HVO-a u obrani Sarajeva i BiH” kazao je kako je knjigu napisao zbog šire javnosti koja je, kako kaže, nedovoljno informirana o događajima u Sarajevu za vrijeme rata, a i ono što je prezentirano u sredstvima informiranja dosta je iskrivljeno prikazano.
Istaknuo je kako je za vrijeme djelovanja HVO-a u Sarajevu poginulo preko 95 pripadnika HVO-a, a 350 ih je ranjeno.
Radi se o velikoj žrtvi koju su Hrvati kroz HVO Sarajevo podnijeli u obrani ne samo Sarajeva i BiH , nego i u Domovinskom ratu – kazao je Zelić, koji je za vrijeme rata u Sarajevu bio zapovjednik brigade “Kralj Tvrtko” i predsjednik HVO-a Sarajevo,
Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Zagrebu Ante Nazor kazao je kako zajedno s Dokumentacijskim centrom u Mostaru prikupljaju arhivsku građu o Domovinskom ratu.
Nama u Hrvatskoj nedostaje prikaz rata u BiH s gledišta Hrvata koji su izravno sudjelovali. Kada smo dobili materijal od Zelića obje ručke smo ga prihvatili. To je memoarsko gradivo i treba biti oprezan radi subjektivnosti, ali vjerujem da će ono što je ovdje prezentirano pomoći da se koliko toliko razumije uloga Hrvata i HVO-a u obrani Sarajeva. Namjera nam je da objedinimo ulogu HVO-a u obrani BiH i hrvatskih područja – kazao je Nazor.Navodi kako je u medijima u Hrvatskoj namjerno stvorena slika o nekoj negativnoj ulozi Hrvatske i Hrvata u BiH, te da se jedino uz pomoć izravnih sudionika i dokumenata može ta sliku promijeniti, prenosi mi2.ba.
Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž napomenuo je kako je obje knjige objavio taj dokumentacijski centar.
Planiramo ove godine još objaviti tri knjige o Domovinskom ratu i to na području općine Jablanica, općine Tomislavgrad i općine Kupres – kazao je Raguž.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari