Pratite nas

Najave

U Mostaru procesija i paljenje svijeće za Vukovar: ”I u mom gradu Vukovar svijetli”

Objavljeno

na

Građani Mostara će se 18. studenog 2014. godine procesijom kroz grad i paljenjem svijeća prisjetiti svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, a posebno branitelja Vukovara. Na ovaj način Mostarci će obilježiti 23. godine od pada Vukovara.

Svete mise će biti održane u 18 sati u Crkvi Sv. Petra i Pavla i Crkvi Sv. Mateja, te u mostarskoj Katedrali odakle će se vjernici nakon misa uputiti prema Vukovarskoj ulici u Mostaru.

Iz Župnog ureda mostarske Katedrale nam je rečeno kako će procesija od Katedrale ići ulicom kralja Tomislava, te će im se kod ”Spajalice” pridružiti vjernici iz Župe Sv. Petra i Pavla.

U Crkvi sv. Mateja će se slaviti misa zadušnica u 18 sati, te će nakon mise u procesiji sa upaljenim svijećama vjernici poći do centralnog križa u Vukovarskoj ulici gdje će u 19:00 sati biti zajednička molitva za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

”U toj zajedničkoj molitvi pridružit će nam se i ostale mostarske župe. U molitvi smo sa svima koji su na bilo koji način pogođeni ratnim strahotama. Molimo za sve one koji su poginuli u obrani domovine i našeg naroda”, stoji na internet stranici Župe Sv. Mateja.

Također, studenti Sveučilišta u Mostaru u suradnji s braniteljskim udrugama grada Vukovara i HVIDR-om grada Mostara organiziraju dobrovoljno prikupljanje priloga za ugrožene obitelji grada Vukovara, te za pomoć studentima slabijeg imovinskog stanja pod sloganom ”I u mom gradu Vukovar svijetli”.

Svijeće, po cijeni od 2 KM, možete kupiti na Rondou, ispred HVIDR-e na Aveniji u vremenu od 9 do 13 sati, te na samu obljetnicu u Vukovarskoj ulici. Svijeću možete postaviti na prozor vašeg stana ili je donijeti u Vukovarsku ulicu 18. studenog u vremenu od 16 do 18 sati.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) – Sarajevo i Centar za žene-žrtve rata ROSA-Zagreb će u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj na više lokacija odati počast žrtvama zločina u Vukovaru.

Dana,17. studenog 2014. god. od 18 do 18:30 sati, ispred katedrale Presveta Srca Isusova, na Trgu fra Grge Martića u Sarajevu, UDIK će obilježit 23. godišnjicu sjećanja na žrtve zločina počinjenih u Vukovaru.

Dana, 18. studenog 2014. godine UDIK i Centar za žene žrtve rata ROSA – Zagreb obilježit će zločine u Vukovaru na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, od 15h do 15:30 sati.

Dana, 19. studenog 2014 godine aktivisti i aktivistkinje UDIK-a će posjetiti Vukovar i odati počast žrtvama ovog zločina.

Ove godine, akcije u Sarajevu i Zagreb će se posvetiti svim žrtvama silovanja u Vukovaru, koje su više od dvadeset godina živjele bez podrške države.

bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Dođite na promociju knjige: “General Praljak”

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ima čast pozvat Vas u utorak 21. studenog 2017. godine u 19 sati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb na predstavljanje knjige dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića GENERAL PRALJAK.

O knjizi će govoriti mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, ugledni novinar i publicist  Mate Kovačević,  akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić.

Voditeljica predstavljanja Zorica Gregurić.

Radujemo se Vašem dolasku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

Objavljeno

na

Objavio

“Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” naziv je knjige čija će se promocija u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta održati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak 14.studenoga s početkom u 18:00sati.

Knjiga prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku, a utemeljena je na osnovu 280 literaturna izvora.

Urednik knjige je Ante-Zvonimir Golem, a izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

„Htio sam to barem djelomično ispraviti i ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli” piše autor Ivo Lučić.

„Ta ljudska dimenzija obrane Vukovara zanemarena je, zanemareni su liječnici i bolničko osoblje, pa sam odlučio o njima pisati u kontekstu ukupnih povijesnih zbivanja na hrvatskome istoku. Kako je u recenziji knjige o vukovarskoj bolnici.” napisala je dr. Vesna Bosanac.

Uz autora dr.sc. Ive Lučića knjigu će predstaviti Andrija Hebrang, Vesna Bosanac, Darko Vitek i Nino Raspudić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari