Connect with us

Iz Svijeta

U Muenchenu obvezno nošenje zaštitnih maski na javnim prostorima

Published

on

U Muenchenu je u četvrtak stupila na snagu mjera obveznog nošenja zaštitnih maski na javnim mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi poput pješačke zone u središtu grada.

“Velika većina prolaznika se drži pravila o obvezi nošenja maski na javnim prostorima iako nigdje nisu vidljivi znakovi upozorenja koji bi upućivali na novu obvezu”, javlja u četvrtak javni servis Bayerische Rundfunk.

Gradski redari kontroliraju pridržavanje obveze nošenja maski, no do sada još nije bilo naplata kazni nego samo izricanja upozorenja. Za nepridržavanje obveze nošenja maski u pješačkoj zoni na i oko središnjeg trga Marienplatz predviđene su kazne od 250 eura.

Redari, kako je najavljeno, neće tolerirati ni iznimke u slučaju skidanja maske zbog pušenja ili konzumacije hrane ili pića.

Odluku o proširenju obveze nošenja zaštitnih maski gradske vlasti Muenchena donijele su početkom tjedna, nakon što je nekoliko dana uzastopno broj novooboljelih premašivao vrijednost od 50 na 100.000 stanovnika.

Ograničenje okupljanja

Nova pravila sadrže i ograničenje okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, umjesto dosadašnjih deset.

Za šire područje središta grada vrijedi i zabrana točenja alkohola nakon 23 sata, a prodaja alkohola na kioscima i u trgovinama je zabranjena već od 21 sat.

Nova pravila za sada vrijede za tjedan dana, a minhenski gradonačelnik Dieter Reiter je najavio mogućnost proširenja obveze nošenja maski i na cjelokupnom gradskom području ako se vrijednosti u roku od tjedan dana ne poprave.

Njemačke vlasti suočene su s pritiscima za uvođenjem strožih restrikcija kako bi se ograničilo širenje zaraze, s obzirom da je broj slučajeva u četvrtak opet porastao.

Treći put tijekom ovog mjeseca više od 2.000 slučajeva novih infekcija u jednom danu zabilježeno je u Njemačkoj, prema podacima Instituta Robert Koch.

Kancelarka Angela Merkel sastat će se idući tjedan s čelnicima 16 njemačkih pokrajina kako bi zajednički koordinirali odgovor na rastuće brojke zaraze koronavirusom.

U međuvremenu su dva člana njemačke vlade od jučer u izolaciji jer su bili u doticaju s osobom zaraženom koronavirusom, ministar vanjskih poslova Heiko Maas i ministar gospodarstva Peter Altmaier. Riječ je o mjeri opreza, dok je incijalni test na Covid-19 kod obojice bio negativan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari