Connect with us

Religija i Vjera

U Nacionalnom Svetištu svetog Josipa predstavljen mozaik koji će krasiti oltar

Objavljeno

on

Foto: Marta Marinović/ IKA

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu je na svetoj misi predstavljen mozaik koji će krasiti oltar, umjetničko je to djelo iz sakralne radionice uglednog hrvatskog slikara Josipa Botterija Dinija, autora i vitraja koji krase prozore u Svetištu.

Mozaik se trenutno sastoji od 165 dijelova – ploha, koje se trenutno nalaze u svojim povojima. Plohe sadrže oko sto tisuća komadića, kazao je tom prigodom Botteri Dini, podsjetivši kako je mozaik jedna od najstarijih slikarskih tehnika na svijetu, što dodatno doprinosi važnosti i zahtjevnosti postavljanja istog na zid svetišta.

„Na mozaiku se nalazi prikaz Svete noći, sa Tri Kralja koja pristupaju betlehemskoj štalici u kojoj se nalaze Blažena Djevica, sveti Josipa i mali Isus. Na njemu su pastiri, na nebu anđeli i zvijezda repatica“, rekao je umjetnik, ističući kako mu je nit vodilja mozaika bila uspomena iz djetinjstva. „Dok sam bio dijete u obitelji bi izrađivali Betlehem za Božić. Sretan sam što upravo takvu jednu uspomenu mogu ovdje ostaviti i uprizoriti“, rekao je Botteri Dini.

Rektor Svetišta, mons. Antun Sente najavio je kako mozaikom iza oltara neće stati radovi u Svetištu. Idući umjetnički pothvat bit će oslikavanje mozaikom “krila”, odnosno prostor zida gdje se trenutno nalaze kipovi svetog Josipa i Djevice Marije.

Pripreme za izradu mozaika trajale su godinu dana, rad je konkretno počeo u božićno vrijeme 2020. godine, priopćeno je iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa. (Hina)

Foto: Marta Marinović/ IKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR