Pratite nas

U našoj Vladi bit će stručnjaci, s iskaznicom HDZ-a ili bez nje

Objavljeno

na

Na pitanje hoće li ove godine na obilježavanju “Oluje” u Kninu biti zviždanja državnom vrhu, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže da, ako i bude, sigurno je da će vladajući za to opet okriviti HDZ. A ako ne bude, pitam dalje, a Karamarko sa smiješkom odgovara da ih u tom slučaju vladajući neće “teretiti”. Lider oporbe želio je svim braniteljima, posebno obiteljima poginulih, ranjenim braniteljima, obiteljima civilnih žrtava čestitati 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

– To je veliki dan za sve Hrvatice i Hrvate širom svijeta kao i za sve naše građane. Taj dan simbolizira konačni slom velikosrpske agresije i oslobađanje naših okupiranih područja. Sa zahvalnošću se trajno moramo sjećati svih onih koji su dali svoj doprinos oslobađanju naše domovine – kaže.

:: Gdje vam je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović? Reći će predsjednik Josipović da više nema ni slike ni tona. Šalu na stranu, je li hendikep za vašu kandidatkinju činjenica da je predsjednik Josipović svakodnevno posvuda po Hrvatskoj?

Karamarko: U našoj Vladi bit će stručnjaci, s iskaznicom HDZ-a ili bez nje

Buduća predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar-Kitarović odgovorno radi svoj posao, za razliku od predsjednika Josipovića koji ni u zadnjim mjesecima svog mandata nije u stanju pokrenuti bilo koju korisnu inicijativu za smanjivanje siromaštva i poboljšanje standarda, premda je okupirao medijski prostor. Iako je suodgovoran za katastrofalno gospodarsko stanje u našoj državi, predsjedniku Josipoviću i dalje je važniji osobni rejting od kreditnog rejtinga naše države. Umjesto da koristi ovlasti za poboljšanje katastrofalne situacije i napokon inicira tematsku sjednicu Vlade o gospodarstvu, on i dalje, kao najčvršći Milanovićev partner, to uporno odbija. Izgleda da se ne može nikako osloboditi kompleksa da je Milanovićevom voljom postao predsjednik. Mi smo, kao i gospođa Grabar-Kitarović, i prije donošenja odluke o kandidaturi isticali da stanje u državi nikome ne daje pravo za dugu i skupu kampanju. Jedino, čini se, predsjednik Josipović smatra kako je njegov mandat najvažnija stvar na svijetu, važnija od budućnosti naše države i svih njenih stanovnika. Birači su to prepoznali, među ostalim Kolinda će i zbog toga biti izabrana za predsjednicu Hrvatske.

:: Strahujete li od mogućnosti da se na desnom spektru pojavi još nekoliko predsjedničkih kandidata, poput Željke Markić, Milana Kujundžića, Jadranke Kosor… A što ako se javi i Milan Bandić, koliko će to štetiti kandidatkinji vaše koalicije?

Ne strahujem! Poznato nam je da se pokušava “izmisliti” neki kandidat koji bi oduzeo nešto glasova našoj kandidatkinji. No, svi ti potencijalni kandidati svjesni su kako bi birači prepoznali tu njihovu kandidaturu, ne kao stvarnu želju da oni budu izabrani, već kao pokušaj sprječavanja gospođe Grabar-Kitarović da postane predsjednica. Siguran sam da nitko od ozbiljnih javnih osoba nije spreman igrati ulogu nečijeg “zeca” u kampanji.

:: Je li osnovan izborni stožer K. Grabar-Kitarović i kad krećete u kampanju?

Imamo sposobne i stručne ljude koji su sudjelovali u naše četiri uzastopne izborne pobjede. S obzirom na specifičnost predsjedničkih izbora, malo ćemo i našu strategiju prilagoditi. Kampanja će krenuti kada Vlada objavi datum izbora, a pretkampanja malo ranije, ali sve u granicama dobrog ukusa i u skladu s teškom gospodarsko-socijalnom situacijom.

:: Vrijeme je godišnjih odmora, Sabor RH ima ljetnu pauzu, optužuju vas da ste rijetko u Saboru. Argument da ste se bavili radom na terenu nije dobro dočekan, naime, rad na terenu jest stranački, a ne zastupnika u Saboru?

To su smiješne optužbe! Očekivali smo ih od režimskih medija jer i vrapci na granama znaju da se uvijek uoči objave rezultata “istraživanja javnog mnijenja” dogodi iznenadni napad na HDZ i mene osobno, a sve kako bi se opravdale te navodno objektivne ankete. Meni bi bilo puno lakše sjediti u Saboru nego putovati po cijeloj državi, ali tada ne bih radio svoj posao, ne bih radio u korist naših građana. Birači su očito prepoznali što je sada važnije u našem političkom sustavu – da li da predsjednik najveće hrvatske stranke, koja će uskoro preuzeti odgovornost za vođenje države, bude na terenu, razgovara s ljudima, upoznaje se s problemima, okuplja stručnjake, organizira izradu programa i projekata za izlazak iz krize u koju nas je dovela trenutačna saborska većina ili da sjedi u Saboru i žali se da oni ne prihvaćaju nijedan naš prijedlog. Uostalom, čini se da tu moju pobjedničku taktiku sada pokušava primijeniti premijer Milanović, koji svakodnevno obilazi partijske ćelije SDP-a. S tom razlikom što moje putne troškove pokriva stranka, a njegove i njegova osiguranja – porezni obveznici. A dodao bih i da je predsjednik Josipović najmanje na radnom mjestu – na Pantovčaku. No interesantno, njih mediji ne prozivaju.

Imamo jak zastupnički klub, a ja sam u Saboru kada je uistinu važno. Evo, na primjer, kada bi ova vlast bila sposobna organizirati raspravu o gospodarskom stanju, o programima za izlazak iz krize, o otvaranju radnih mjesta, bio bih u Saboru 24 sata. Kako oni za to nisu sposobni, nemaju ni volje ni znanja, preostalo nam je jedino dobro se pripremiti da, kada preuzmemo odgovornost, budemo spremni pokrenuti državu u pravom smjeru i izvući je doslovno s ruba ponora do kojeg su je doveli.

Da, i homogenizacija i jačanje stranke moj je posao. Zar itko misli da bi naša država preživjela još jedan mandat ove saborske većine?! Za njihovo micanje potreban je jak i konsolidiran HDZ. HDZ je sredstvo kojim ćemo ostvariti gospodarski oporavak. Uostalom, i naše tri uzastopne izborne pobjede na nacionalnoj razini govore da naši birači smatraju da je dobro to što radim.

:: Milanović je, kažu, donekle konsolidirao stanje u SDP-u, promijenio par ministara i ima ambiciju provesti neke od reformi. Kakve su mu šanse?

Imao je šanse možda reformirati SDP, ali je i to nažalost krenulo u pogrešnom smjeru, nepovoljno za državu. Oni koji su spremni voditi unutarstranačke obračune preko leđa države i svih njenih građana, i to u kritičnom trenutku ulaska u proceduru rješavanja prekomjernog deficita, sigurno ne mogu provesti nikakve korisne reforme. Ako je netko to zaboravio, imaju još samo godinu mandata, a ako su uistinu ozbiljno mislili voditi državu, a ne samo dijeliti fotelje, trebali su i prije dolaska na vlast imati pripremljena rješenja. A vidimo – nemaju ih ni dandanas.

Naša koalicija osvojit će više nego dovoljnu većinu za komotno sastavljanje stabilne vlade

:: Koalicijski partner SDP-a, Vesna Pusić, međutim kaže da se reforme neće provoditi, da Vlada treba do kraja mandata provoditi samo propagandu?

Ta je njezina izjava opasna i neodgovorna, zbog nje bi trebala podnijeti ostavku! Vlada bi se trebala do posljednjeg dana svog mandata brinuti o teškoj situaciji u kojoj žive naši građani. Čime bi se to trebao Kukuriku baviti idućih petnaestak mjeseci ako ne reformama?! U medijima su ionako već objavili da će se do kraja mandata baviti isključivo pokušajima kompromitacije oporbe. Imamo ozbiljne indicije da zbog ostvarenja tog cilja već zloupotrebljavaju pojedine državne institucije. Vjerujem u profesionalnost državnih službenika i namještenika te da neće dopustiti da budu uvučeni u protuzakonite radnje. Upozorio bih na članak 27. Zakona o državnim službenicima, po kojem su dužni odbiti svaki nalog koji je nezakonit.

:: Opet se pokazalo da koalicijska vlada može biti veliki problem. Kako napraviti koalicijsku vladu a da ne bude nejedinstvena, a da koalicijski partneri ne smatraju da imaju pravo na javna poduzeća kao da su im u osobnom vlasništvu?

Ako je glavni cilj onih koji čine koaliciju podjela plijena, odnosno fotelja, tada koalicijska vlada može biti, a kao što vidimo iz iskustva Kukuriku koalicije, i jest veliki problem. No, kada je cilj koalicije izlazak iz teške gospodarske situacije, bolji standard, manje nezaposlenih i siromašnih u državi, tada može biti samo manjih konstruktivnih prepirki o načinu ostvarivanja tih ciljeva. Naša je koalicija dosadašnjom suradnjom iskazala i zrelost i svijest o tome da Hrvatska u našoj budućoj vladi zaslužuje najbolje ljude bez obzira na to u kojoj su stranci i jesu li uopće u stranci. Kada preuzmemo odgovornost za upravljanje državom, nećemo dijeliti sinekure i fotelje kao ratni plijen. Posljedice podjele fotelja kao plijena, na primjer u turizmu i HTZ-u, vide se na rezultatima turističke sezone, koja bilježi pad po svim parametrima. Nesposobni kadrovi, izabrani prema političkim kriterijima, nisu bili sposobni pripremiti sezonu, a sad se izvlače na loše vrijeme.

:: Izlaz iz deficita aktualna vlada vidi gotovo isključivo u prodaji preostale imovine u državnom portfelju. Nije li vrijeme da HDZ kao lider oporbe reagira?

HDZ čitavo vrijeme reagira i upozorava da Vlada ne upravlja dobro proračunom te da deficit i dug rastu galopirajućom brzinom. Svojom nesposobnošću, neodlučnošću i nečinjenjem doveli su Hrvatsku na rub. Privatizacija je jedna od preporuka koju Europska komisija daje mnogim državama članicama u okviru Europskog semestra. Međutim nije riječ o privatizaciji svega i pod svaku cijenu jer se ne preporučuje privatizacija trgovačkih društava koja su od strateškog interesa za državu. Vlada je upropastila javne financije i sad joj za spas treba gotovina, a najbrži put je privatizacija. To je opasan put jer je proces uglavnom nepovratan.

:: Posebno je problematična monetizacija hrvatskih autocesta u trenutku kada nisu povoljne cijene na tržištu. Ima li ministar Hajdaš Dončića pravo, u potpuno netransparentnom procesu privoditi kraju akciju u kojoj će RH ovdje izgubiti nadzor za idućih 50 godina?

Svojim ste pitanjem pogodili bit. Poanta je upravo u tome kako se ugovor o koncesiji dodjeljuje, kojem trgovačkom društvu i pod kakvim okolnostima. Dobar ugovor o koncesiji trebao bi pružati kvalitetnu uslugu uz razumnu cijenu za korisnike, u ovom slučaju hrvatske građane. To znači da se ugovori o koncesiji moraju dodjeljivati na konkurentan i transparentan način te da dovoljan broj ponuditelja mora biti zainteresiran da postane korisnikom koncesije. Kod monetizacije naših autocesta to nije slučaj i Vlada nema pravo na donošenje bilo kakve odluke bez komunikacije s javnošću o načinu na koji se dodjeljuje koncesija i uvjetima koncesije. Nevjerojatno je da razmatraju samo davanje u koncesiju izgrađenih, a da nisu razmatrali i mogućnost koncesioniranja neizgrađenih dionica.

:: Je li točno da ste već prilično posložili koalicijsku vladu? Navodno razmatrate i imena koja nisu stranački ljudi, nego tražite stručnjake?

Na ključnim položajima u našoj vladi bit će vrhunski stručnjaci, imali oni stranačku iskaznicu ili ne. Kriteriji će biti stručnost, dosadašnji rezultati, marljivost, poštenje i, naravno, domoljublje.

:: Kada ćete objaviti imena nekih od ljudi te buduće vlade?

Kada za to dođe vrijeme. Sada je vrijeme za razradu programa zapošljavanja i gospodarskog oporavka.

:: Ovih ste dana spomenuli i bavarski institut u kontekstu finalizacije gospodarskog programa?

Kada god preuzmemo odgovornost za vođenje države, učinit ćemo to s gotovim programom i razvojno-investicijskim projektima. Da, surađujemo i s našim prijateljima iz Njemačke. Ta je zemlja lokomotiva Europe, a neka se iskustva mogu primijeniti i kod nas.

:: U nastupnom govoru kao premijer, Milanović je kazao kako se neće okretati za onim što je bilo, već da kreće u reforme. Vidimo koliko se toga držao. Kao alibi su rekli da su ostali šokirani onim što su zatekli. Što ćete vi zateći ako pobijedite na izborima? Zabrinjava li vas to?

Da, sjećam se tog nastupnog govora, bio sam uistinu ugodno iznenađen njime. Sjećam se i kako sam želio da Milanović od tih obećanja u interesu naše države nešto i ostvari. Na žalost, ubrzo smo se svi skupa razočarali. Nije prošlo ni par mjeseci, zaboravio je to svoje obećanje, a otad nije prestao optuživati HDZ za svoj nerad.

Uistinu me zabrinjava kakvo ćemo stanje zateći kada preuzmemo odgovornost za vođenje države. Jer, vladajući su se prve dvije godine bavili osvajanjem fotelja, a u ostatku mandata bave se isključivo time gdje će se uhljebiti nakon gubitka vlasti. Eto, i sami vidite na što se svodi njihov mandat!

:: Što kažete na tezu da ona vlada koja provede duboke reforme time potpisuje i gubitak idućih izbora jer će biti nepopularna? No vas nepopularnost previše i ne zabrinjava, navikli ste?

Najprije morate znati što želite, da li trošiti energiju na popularnost ili ozbiljno raditi i izvući državu iz krize. Političari, bolje rečeno politikanti, bavit će se popularnošću i osobnim rejtingom, a državnici će ozbiljno raditi, donositi odluke u korist građana. Kratkoročno se možda isplati to bavljenje popularnošću i osobnim rejtingom, ali dugoročnije je to ne samo loše za državu nego i za onoga tko se time bavi. Evo, pogledajte predsjednika Josipovića – cijeli je mandat potrošio na osobni rejting, popularnost i osvajanje drugog mandata, a on mu sve više izmiče. Naša vlada radit će sve ono što je potrebno za izlazak iz krize, smanjivanje broja nezaposlenih i siromašnih, ali zašto samo govoriti o rezanjima, smanjivanjima prava i otpuštanjima. Naravno da neke stvari treba racionalizirati, poboljšati, ubrzati, ali ćemo prije svega usmjeriti energiju prema ostvarivanju rasta, stvaranju povoljnog ozračja za privlačenju investicija, otvaranju radnih mjesta, reindustrijalizaciji, navodnjavanju i ostalim velikim projektima s kojima moramo odmah krenuti kako bismo zaustavili daljnji strmoglavi pad u koji su nas uvukli ovi koji se bave svojom popularnošću i rejtingom. Mene puno više interesiraju kreditni rejting Hrvatske i standard naših građana.

:: Imate li rješenje za moguću situaciju da vaša koalicija pobijedi, no pri tome ne zadobije dovoljan broj mandata. Koliko će politički biti “teški” Mirela Holly, Badić i Čačić, Savez za Hrvatsku?

Svi su oni znatno “teži” u medijima nego što će biti na biralištima, a naša će koalicija osvojiti više nego dovoljnu većinu mandata za komotno sastavljanje stabilne vlade.

Svojom nesposobnošću, neodlučnošću i nečinjenjem doveli su Hrvatsku na rub. Upropastili su javne financije

:: Jeste li kontaktirali s Čačićem otkako se vratio na političku scenu?

Ne.

:: Na koji način namjeravate riješiti blokadu u Vukovaru, gdje osnivanje lokalne vlasti ovisi o glasu jedne zastupnice HDSSB-a? Je li to ujedno test za mogućnost koaliranja s HDSSB-om u budućnosti?

Razgovara se, uvjeren sam u pozitivni ishod u interesu Vukovara, njegovih građana i cijele Hrvatske.

:: Što kažu vaši zastupnici u Europarlamentu, kako se dogodilo da RH povlači manje novca iz EU fondova no što moramo uplaćivati?

Prema podacima same Europske komisije, Hrvatska je od svih članica EU na posljednjem, 28. mjestu po iskorištavanju europskih sredstava – po čemu smo jedino, nažalost, vijest u svjetskim medijima. To je uistinu skandalozno neznanje, nerad i nepripremljenost ove vlade. Da su kvalitetno ustrojili potrebnu administraciju, pripremili strategiju i potrebne projekte, mogli su povući oko 8 milijardi kuna iz fondova i time osigurati rast BDP-a najmanje 1,5 posto, a otvorilo bi se tisuće radnih mjesta. Zbog njihova neznanja uplatili smo oko 4 milijarde kuna u EU blagajnu, a povukli tek manji iznosa avansa. Gubimo i dalje radna mjesta, a već su ih ugasili na desetke tisuća otkad su na vlasti. Ova vlada, umjesto da je dio rješenja, najveći je i ključni problem ove države. Najbolje se to može vidjeti na ovom šlamperaju oko europskih fondova. Još nešto: ovo što sadašnja vlada radi, tj. ne radi u vezi s europskim financiranjem gradnje Pelješkog mosta, valjda je bez premca u modernoj europskoj i svjetskoj povijesti.

:: Predsjednik Josipović pozvao je sve predsjednike stranaka da se “uhvate za isti štap” radi izlaska iz krize. Vaša reakcija?

Kao i sve što radi u zadnje vrijeme, predsjednik države poziva na konsenzus samo u predizborne svrhe. Njegova i Milanovićeva vlada upropastila je Hrvatsku, a Josipović se nijednom nije ozbiljnije oglasio i stao u zaštitu siromašnih i nezaposlenih! Kakav je smisao sada stvarati koaliciju sa strankama koje, pokazalo se, nemaju nikakva rješenja?! HDZ će svojim programom i projektima stvoriti “veliku koaliciju” sa stručnjacima.

Autor: Davor Ivanković foto: Boris Ščitar/Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. U svijetu nitko  ne zna ništa o Vukovaru!

Objavljeno

na

Sipa Press

Prolazi još jedna obljetnica sjećanja na nevine žrtve Grada Vukovara, ali i Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama hrvatskog naroda, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu.

Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu vrlo malo ili bolje rečeno ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije…

U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li ona barem prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što ste događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto?

S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Nitko to ni demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici učinili ili što činite da se 26 godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što ste nadamo se gledali i ovih dana u ovome gradu i ovome selu?

U vrijeme Domovinskoga rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali u miru opet gubimo.

Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako!

Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari