Pratite nas

Herceg Bosna

U nedjelju u mostarskoj katedrali Adventski koncert

Objavljeno

na

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostara priređuje u nedjelju, 14. prosinca 2014. u 19.30 sati u mostarskoj katedrali Adventski koncert, a u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Mostar i Župom Marije Majke Crkve u Mostaru.

Iz Napretka s velikom zadovoljstvom najavljuju nastup glazbenika iz talijanskog grada Cremonae. Iz ovog grada glazbe dolazi jedan od ponajboljih talijanskih zborova Coro Polifonico Cremonese, te solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz ravnanje maestra Federicoa Mantovania, inače i voditelja zbora.

Glazbenici će uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar izvesti neke od najljepših sakralnih skladbi, a posebno izdvajamo Vivaldijevu Gloriju, koja se rijetko izvodi na našim prostorima.

”I ovim koncertom želimo svim Mostarcima darivati lijep kulturni događaj u ovo predbožićno vrijeme. Kao i uvijek nastojimo ponuditi nešto novo tako da nam je jako drago što možemo ugostiti odlične glazbenike iz Italije. S druge strane vodimo računa i o promociji naših glazbenika, tako da nam je jako važno što su u ovaj projekt uključeni i mostarski simfoničari. Glazba je lijep most koji povezuje ljude. I ovaj naš Adventski koncert prilog je tome”, kazao je predsjednik mostarsko podružnice Napretka prof. dr. Miroslav Palamate.

Ulaz na koncert je slobodan, a tko bude želio moći će u prigodnu kutiju ostaviti svoj prilog za Napretkov fondu za stipendiranje „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“.

A kako zvuče članovi zbora iz Cremone možete pogledati na ovom videu

Organizaciju koncerta podržali su Grad Mostar i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti. Generalni sponzori je HT Eronet; zlatni sponzori: Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna i Media Res; srebrni sponzori: Croatia osiguranje, Antonio Commerce i Print studio, a brončani sponzori: Vinarija Keža – Ljubuški i City hotel – Mostar.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari