Connect with us

BiH

U Neumski akvatorij uplovio najveći brod u povijesti pomorskog akvatorija BiH

Objavljeno

-

Foto Avaz

U Neumski akvatorij jutros je uplovio kruzer dužine 237 metara. To je najveći brod koji je uplovio u povijesti pomorskog akvatorija BiH. Dočekale su ga brojne novinarske ekipe, a sliku za članak smo ‘posudili’ od kolega iz Avaza.

Oko dolaska kruzera u Neuma podiglo se mnogo prašine. Lokalno stanovništvo, ali i lokalna vlast izrazili su negodovanje zbog dolaska kruzera zbog straha da će im ovako veliki broj onečistiti more i dovesti cijelu sezonu pod znak upitnika.

Također, stanovnici Neuma kažu kako neće imati puno koristi od ovoga jer turisti planiraju putovanje za Mostar i Ljubuški, dok im Neum služi samo kao mjesto za pristanište.

Podsjetimo, godinama su pojedinci iz Sarajeva vodili kampanju protiv izgradnje Pelješkog mosta, a kao glavni razlog su navodili nemogućnost dolaska ovakvih brodova u neumski akvatoriji. Danas kada je on tu, pitanje je želimo li ga uopće. Ironično, zar ne?

Pomorsko društvo iz BiH i tamošnji političari više su puta isticali da će pelješki most sprječavati uplovljavanje brodova u Neum. Najdalje je otišla Bosanska akademska zajednica koja je svojevremeno dala sumanuti prijedlog – izrezati pelješki most i od njega napraviti pokretni, koji će se podizati i spuštati kako bi veliki brodovi mogli uplovljavati u Neum.

Međutim, projektant pelješkog mosta, Slovenac Marijan Pipenbaher ovakve tvrdnje iz Sarajeva naziva bedastoćama koje se plasiraju u dnevnopolitičke svrhe.

– Takve izjave nemaju nikakve veze sa strukom. Republika Hrvatska je maksimalno otvorila prolaz prema Neumu visine 55 metara i svaki brod može proći. Prolazi se kao u najvećim europskim lukama. Veliki brodovi i kruzeri tu nemaju što raditi jer je riječ o zaštićenom području kroz Naturu 2000. Veliki propeleri bi izrovali morsko dno – pojašnjavao je Pipenbaher.

– Za ovaj most bi bilo sasvim dovoljno do 35 metara visine. Da mogu proći jedrilice s 25 metara visokim jarbolom. Prostor je preosjetljiv i u Neumu je tako mala lučica da se veliki brod ne može ni okrenuti – ističe Pipenbaher, naglašavajući da imaju četiri prolaza ispod mosta širine 285 metara, pa oni koji prolaze prema Neumu mogu birati kuda će proći, što se potvrdilo i uplovljavanjem kruzera “Bolette”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari