Connect with us

Iz Svijeta

U Njemačkoj obilježena 80. godišnjica napada na Sovjetski Savez

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Polaganjem vijenca na spomenik palim sovjetskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu u Njemačkoj je u utorak obilježena 80. godišnjica napada nacionalsocijalističke Njemačke na Sovjetski Savez.

“Nitko nije pretrpio toliko žrtava kao narodi tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Unatoč tomu ovi milijuni nisu urezani u naše sjećanje u mjeri u kojoj to zahtjeva njihova patnja i naša odgovornost”, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier prilikom polaganja vijenca na spomenik palim borcima Sovjetskog Saveza u berlinskoj četvrti Pankow.

Ovo je jedan od tri spomenika sovjetskim žrtvama i ovo je ujedno i vojničko groblje gdje leže posmrtni ostaci oko 13.000 vojnika i časnika koji su poginuli oslobađajući Berlin.

Steinmeier je rekao kako je njemački rat protiv Sovjetskog Saveza dotad nezabilježeno “ubilačko barbarstvo” koje je odnijelo milijune žrtava.

“Sjećanje na ovaj pakao, neprijateljstvo i omalovažavanje ljudskih života ostaje Nijemcima obveza a ostatku svijeta upozorenje. Samo onaj koji je u stanju očitavati tragove prošlosti i u današnjici može stvarati budućnost u kojoj se izbjegava rat, odbacuju diktature i time omogućava mirni suživot”, rekao je njemački predsjednik.

Prema nekim procjenama u Drugom svjetskom ratu je u Sovjetskom Savezu poginulo 27 milijuna ljudi od čega 14 milijuna civila. (Hina)

Ratni zločinac ne može biti antifašist!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari