Pratite nas

Naši u svijetu

U Njemačkoj od 2015. minimalna dnevnica 68 eura

Objavljeno

na

Njemačka vlada odobrila je prijedlog Socijaldemokratske partije (SPD), koja dijeli vlast s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, da minimalna satnica za rad ne smije biti manja od 8,50 eura.

“Minimalna nadnica stiže”, kazala je ministrica rada iz redova SPD-a Andrea Nahles dodajući kako je to dobar korak za cijelo njemačko društvo.

“To je, prije svega, dobra vijest za ljude koji predano rade, ali dobivaju tako male plaće da od njih ne mogu živjeti. Nadam se da će ova odredba stvoriti veću pravednost što se tiče plaća, a to je dobro za koheziju njemačkog društva”, istakla je Nahles.

Ako se ima u vidu činjenica da Njemci dnevno u prosjeku rade oko osam sati, to znači da će minimalna dnevnica u toj zemlji iznositi 68 eura, odnosno oko 135 KM.

Minimalna nadnica u toj zemlji će se početi primjenjivati od 2015. godine ali njome neće biti obuhvaćeni maloljetnici, pripravnici i stažisti.

Također, neki poslodavci će moći nastaviti svoje radnike plaćati manje od ove cifre sve do kraja 2016. godine ukoliko su pokriveni kolektivnim ugovorom. Isto tako, kompanije će moći onima koji su već duže vrijeme nezaposleni plaćati manje od minimalne nadnice za prvih šest mjeseci na novom radnom mjestu.

Sektorima koji zapošljavaju sezonske radnike, poljoprivredi i hotelijerstvu, njemačka vlada je obećala podršku kako bi im pomogla da se prilagode minimalnoj nadnici.

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, raspravljat će o prijedlogu zakona u junu, prije nego ga potvrdi u julu ove godine. Bundesrat, gornji dom parlamenta, potvrdit će zakon nakon ljetne pauze.

Inače, prema nekim studijama, više od jedne desetine radnika u zapadnom dijelu Njemačke zarađuje manje od 8,50 eura po satu, dok u istočnoj Njemačkoj četvrtina radnika zarađuje manje od predloženog minimuma.

Njemačka do sada nije imala najnižu zakonski određenu plaću. Uprkos snažnom protivljenju privrednika koji izražavaju bojazan da će im pasti konkurentnost, njemačke vlasti su na kraju uspjele da postignu dogovor oko najniže satnice u toj zemlji od 8,5 eura od 2015. godine.

Prema zvaničnim podacima, stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je u veljači 2014. godine iznosila 7,3 posto i ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

AA / Anadolija

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Hrvatski zastupnik u crnogorskoj skupštini primio prijeteće poruke

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović primio je preko društvene mreže Facebook prijeteće poruke, objavljeno je u četvrtak.

U porukama Vuksanoviću korisnik potpisan kao N. P. mu poručuje: “Pripazi se Adrijane”, uz fotografiju Novaka Đokovića i četničku pjesmu “Nasred gore Romanije”.

Vuksanović je kazao kako to nije prvi put da mu stižu prijetnje, ali da je sada riješio prijaviti ih i izvijestiti javnost o tome. “Prijavio sam nadležnim organima prijetnju koju sam dobio…Kako je od pojedinih društvenih subjekata stvoren pogodan ambijent za izražavanjem ovakve vrste ‘junaštva’, smatrao sam potrebnim, pored pružanja informacije nadležnim institucijama, obavijestiti i javnost”, kazao je Vuksanović.

Kako dodaje, Uprava policije je u svim prethodnim slučajevima pokazala efikasnost i uvjeren je da će tako biti i sada.

Na prijetnje hrvatskom zastupniku reagirala je i Bošnjačka stranka u Crnoj Gori. “Kada se prijeti političkom predstavniku koji dolazi iz skupine manjinskih naroda, onda se ugroženima osjećaju i pripadnici drugih manjinskih naroda”, navodi se u priopćenju Bošnjačke stranke.

Stranka je pozvala nadležna tijela da što hitnije reagiraju na prijetnje, pronađu počinitelja, privedu ga licu pravde i na taj način pokažu da u građanskoj Crnoj Gori nema mjesta govoru mržnje. “Vjerujemo da je vrijeme zastrašivanja manjina iza nas i da oni koji nas pokušavaju vratiti u to razdoblje neće uspjeti, jer njihov koncept ne prihvaća moderna i građanska Crna Gora”, zaključuju u Bošnjačkoj stranci.

U Crnoj Gori su posljednjih tjedana snažno porasle napetosti vezano uz donošenje zakona o vjeroispovijesti kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, usvojen u posljednjim danima 2019., Srpska pravoslavna crkva vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te crkve. (Hina)

Završni čin emancipacije Crne Gore od Srbije; Velikosrpska ideja ponovno u ofenzivi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Kolinda Grabar Kitarović u inozemstvu osvojila 87,91 posto glasova

Objavljeno

na

Objavio

HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u drugom krugu predsjedničkih izbora 87,91 posto glasova u inozemstvu, dok je Zoran Milanović dobio 12,08 posto glasova.

Nakon obrađenih 91,94 posto glasačkih mjesta, Grabar Kitarović je u inozemstvu osvojila 44.049 glasova, dok je Zoran Milanović dobio 6055 glasova.

Glasalo se u 47 država,  Kolinda Grabar Kitarović veći je broj glasova dobila u 22, a Milanović u 20 država, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva u koje još nisu pristigli rezultati  prekooceanski glasovi birača SAD-a, Kanade, Čilea, Brazila i Argentine.

Grabar-Kitarović premoćno u BiH, Milanović pobijedio u Sloveniji

Grabar Kitarović premoćno je pobijedila u Bosni i Hercegovini, gdje su obrađena sva biračka mjesta, osvojila je 92,31 posto glasova, dok je Milanović dobio 7,68  posto. Za Grabar Kitarović u BiH je glasalo 32.467 glasača, a za Milanovića 2701.

Od ostalih susjednih zemalja, Grabar Kitarović veći je broj glasova osvojila u Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je Milanović pobijedio u Sloveniji.

Kolinda Grabar Kitarović premoćno je pobijedila i u Afganistanu, gdje je na izbore izašao 101 hrvatski vojnik. Veći broj glasova osvojila je i u Crnoj Gori, Rusiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Njemačkoj.

Milanović je pak pobijedio u Irskoj, Kini, Velikoj Britaniji i Danskoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari