Connect with us

Naši u svijetu

U Njemačkoj od 2015. minimalna dnevnica 68 eura

Objavljeno

-

Njemačka vlada odobrila je prijedlog Socijaldemokratske partije (SPD), koja dijeli vlast s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, da minimalna satnica za rad ne smije biti manja od 8,50 eura.

“Minimalna nadnica stiže”, kazala je ministrica rada iz redova SPD-a Andrea Nahles dodajući kako je to dobar korak za cijelo njemačko društvo.

“To je, prije svega, dobra vijest za ljude koji predano rade, ali dobivaju tako male plaće da od njih ne mogu živjeti. Nadam se da će ova odredba stvoriti veću pravednost što se tiče plaća, a to je dobro za koheziju njemačkog društva”, istakla je Nahles.

Ako se ima u vidu činjenica da Njemci dnevno u prosjeku rade oko osam sati, to znači da će minimalna dnevnica u toj zemlji iznositi 68 eura, odnosno oko 135 KM.

Minimalna nadnica u toj zemlji će se početi primjenjivati od 2015. godine ali njome neće biti obuhvaćeni maloljetnici, pripravnici i stažisti.

Također, neki poslodavci će moći nastaviti svoje radnike plaćati manje od ove cifre sve do kraja 2016. godine ukoliko su pokriveni kolektivnim ugovorom. Isto tako, kompanije će moći onima koji su već duže vrijeme nezaposleni plaćati manje od minimalne nadnice za prvih šest mjeseci na novom radnom mjestu.

Sektorima koji zapošljavaju sezonske radnike, poljoprivredi i hotelijerstvu, njemačka vlada je obećala podršku kako bi im pomogla da se prilagode minimalnoj nadnici.

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, raspravljat će o prijedlogu zakona u junu, prije nego ga potvrdi u julu ove godine. Bundesrat, gornji dom parlamenta, potvrdit će zakon nakon ljetne pauze.

Inače, prema nekim studijama, više od jedne desetine radnika u zapadnom dijelu Njemačke zarađuje manje od 8,50 eura po satu, dok u istočnoj Njemačkoj četvrtina radnika zarađuje manje od predloženog minimuma.

Njemačka do sada nije imala najnižu zakonski određenu plaću. Uprkos snažnom protivljenju privrednika koji izražavaju bojazan da će im pasti konkurentnost, njemačke vlasti su na kraju uspjele da postignu dogovor oko najniže satnice u toj zemlji od 8,5 eura od 2015. godine.

Prema zvaničnim podacima, stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je u veljači 2014. godine iznosila 7,3 posto i ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec.

AA / Anadolija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari