Connect with us

Iz Svijeta

U Norveškoj se niži razredi vratili u školske klupe

Objavljeno

on

Norveška, u kojoj se epidemija koronavirusa povlači, u ponedjeljak je otvorila vrata za učenike nižih razreda, što je nova etapa u normalizaciji koja ide sporo i postupno, a ipak zabrinjava dio roditelja.

Tjedan dana pošto su se u toj nordijskoj zemlji otvorile jaslice i vrtići, u školske klupe vraćaju se djeca od šest do deset godina koja će nakon šest tjedana praćenja nastave na daljinu sjediti u razredima od 15 učenika.

Norveška time nastavlja postupno ublažavati mjere kojima je od 12. ožujka počela suzbijati širenje koronavirusa.

Frizeri i kozmetičari također su dobili dopuštenje za rad.

Na snazi ostaju brojne druge mjere poput zabrane okupljanja na sportskim i kulturnim događajima kao i naputci o očuvanju fizičkog razmaka

“Ne smijemo se opustiti i moramo još naporno raditi da održimo epidemiju pod nadzorom”, rekla je premijerka Erna Solberg u petak.

“Ne budemo li bili na oprezu, to bi moglo imati teške posljedice za druge. U najgorem slučaju, morat će se ponovo zaoštriti mjere. Moramo se svojski truditi da to izbjegnemo”, rekla je na konferenciji za novinare.

Neki roditelji smatraju da je povratak u škole preuranjen tim više što je dio zaposlenika iz “barnehagera” bio pozitivan na covid-19 otkako su se jaslice otvorile prošli tjedan.

“Ne bi me čudilo da se stvar pogorša kada se otvore škole”, komentirao je korisnik na stranici “Moje dijete ne smije biti zamorac u laboratoriju za covid-19”, a koja ima gotovo 30.000 članova.

U nedjelju je, prema službenim podacima, bilo 7.505 zaraženih koronavirusom i 193 smrti u Norveškoj koja ima 5,4 milijuna stanovnika i u kojoj je krivulja hospitaliziranih u padu od prije nekoliko tjedana. (Hina)

‘Čuđenje u svijetu’ – Jedina zapadna zemlja koja nije zatvorila škole, parkove, kafiće…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari