Pratite nas

Kultura

U novoj knjizi Crveni predsjednik prof dr. Zdravko Tomac na 360 stranica daje argumentirane odgovore na brojna pitanja

Objavljeno

na

U knjizi “Crveni predsjednik”, koja upravo izlazi iz tiska, prof.dr.sc. Zdravko Tomac detaljno opisuje ne samo politiku Ive Josipovića nego i njega osobno, kao karakter, te dokazuje da je oko njega promidžbom stvorena lažna pozlata.

Na 360 stranica autor daje svoje argumente za odgovore na brojna pitanja: Tko je ustvari Ivo Josipović? Je li riječ o finom uglađenom gospodinu ili beskrupuloznom čovjeku spremnom na sve podlosti, niskosti i podvale u borbi za vlast? Tko je stvorio lažnu pozlatu lika Ive Josipovića i kako si je Ivo Josipović sam strgnuo lažnu pozlatu? Zašto je opravdana optužba Hrvatskog etičkog nacionalnog sudišta protiv Ive Josipovića za moralnu veleizdaju? Zašto je opravdana tvrdnja da je Ivo Josipović “crveni predsjednik” te da je nanio veliku štetu hrvatskim nacionalnim interesima? Zašto je opravdana tvrdnja da je Ivo Josipović vodio protuhrvatsku vanjsku politiku te da je poticao novo raspirivanje ideoloških sukoba u Hrvatskoj? Zašto je Ivo Josipović uz Milanovića najodgovorniji čovjek za katastrofalno stanje u Hrvatskoj? Zašto bi bila prava katastrofa kada bi Ivo Josipović bio ponovno izabran za predsjednika države?

Analiza predsjednika

Prof. Tomac detaljno analizira osobnost Ive Josipovića i njegovu, kako je naziva, nemoralnu politiku, autor dokazuje da je Ivo Josipović zbog svog egoizma i borbe za svoju karijeru nanosio ogromne štete hrvatskom narodu te da ga ništa drugo ne zanima osim njegove karijere. Kroz djelovanje Ive Josipovića autor prikazuje glavne političke procese u Hrvatskoj u posljednjih pet godina te zaključuje da je hrvatskoj potreban novi predsjednik ili nova predsjednica, a ne samo nova Vlada.

Prof. Tomac opisujući svoj doživljaj Ive Josipovića kao osobe, ističe da je za njega “vrlo častohlepan čovjek, egoističan karakter, njemu nikad nije dosta popularnosti, časti i priznanja”.

“Gladan je uvažavanja i pljeska. Sve što radi radi prvenstveno radi podiza­nja svoga rejtinga, svoje popularnosti. “Ne bi se štel mešati” nje­govo je životno načelo ako se radi o rješavanu krupnih problema koji bi mogli ugroziti njegovu popularnost. Tipičan primjer je nje­gov odnos prema Milanovićevoj Vladi odnosno prema Kukuriku koaliciji”, stoji u ulomku Tomčeve knjige.

Autor navodi da “svi podatci pokazuju da je Vlada izgubila legimitet i da nema sposobnosti i mogućnosti da zaustavi propadanje Hrvatske. Najvažniji zadatak Ive Josipovića, kada bi vodio računa o nacio­nalnim interesima, bio bi raspisivanje prijevremenih izbora, kako bi spriječio daljnje propadanje i tonjenje Hrvatske. Međutim, kako zna da bi prijevremeni izbori doveli na vlast HDZ čime bi još ojačala pozicija Kolinde Grabar Kitarović, kako bi se još više sman­jile šanse za njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima on ni po koju cijenu ne želi raspisati prijevremene izbore jer to njemu ne odgovara”.

Nek propadne Hrvatska

“Postupa kao egoistični čovjek koji kaže neka propadne cijeli svijet ako ću ja i dalje imati svoj čaj u pet sati. Tako i Josipović postupa, nek propadne Hrvatska jer je važnije da on pobijedi na predsjedničkim izborima. U većini svojih javnih nastupa i silnih pokroviteljstava glavni cilj Josipovića je govoriti a ništa ne reći, biti nazočan, slikati se i pokušati se svidjeti ljudima. Najviše voli slušati, gledati i čitati sebe samoga, voli slušati hvalospjeve i pohvale a užasavaju ga kritike i prigovori, pogotovo aluzije na njegov izgled (škiljo, lignja, kuhana noga…). To kod nje­ga izaziva napade bijesa i agresivnosti i želju za osvetom. Svuda oko sebe vidi zlo, omiljena rečenica mu je “zlo je tu, vreba”, svuda oko sebe vidi neprijatelje, podzemlje, urote”, drži Tomac.

Smatra i da se Josipović “voli dodvoravati moćnima a Ahilova peta mu je vlastiti otac Ante koji ga je, kako sam govori Josipović, učio novoj praved­nosti”.

Je li Ivo Josipović podzemni čovjek, čovjek na kojega se mogu primijeniti sjajna psihološka zapažanja Fjodor Mihajloviča Dosto­jevskog o karakteristikama podzemnih ljudi? U sjajnoj psihološkoj knjizi Zapisi iz podzemlja veliki pisac Dostojevski kroz svoje junake opisuje veliku istinu da čovjek s velikim zadovoljstvom govori o sebi i bavi se sobom kao centrom svijeta, pogotovo ako je samolju­biv, sumnjičav i uvrjedljiv, ako ima neku manu ili misli da ima manu, ili ga izruguju pogrdnim imenima zbog njegova izgleda, kako to neki u nas stalno rade Ivi Josipoviću. Takvi ljudi u koje spada Ivo Josipović u svojoj povrijeđenosti najviše uživaju optuživati druge ljude i raditi razne podlosti i svu­da oko sebe vidjeti neprijatelje i zlo te su spremni u borbi protiv zla i zmijske doline i na nečasne metode i spletke i lažne optužbe uvjereni da na to imaju pravo radi ostvarivanja nove pravednosti, stoji, uz ino, u knjizi Crveni predsjednik, čija će promocija biti održana sutra u Zagrebu u Dvorani Vijenac, Kaptol 29 a u 18 sati.

Knjigu će predstaviti prof.dr.sc. Miroslav Tuđman, prof.dr.sc. Zvonimir Šeparović, prof.dr.sc. Vlado Košić, biskup sisački, i autor prof.dr.sc. Zdravko Tomac. Izvatke iz knjige čita Božidar Alić, dramski umjetnik. (np/direktno.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kninski vjeroučitelj Mario Preden izdao novu zbirku pjesama

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnjega dana iz tiska je izašla nova zbirka pjesama kninskog vjeroučitelja i pjesnika Marija Predena naslova “U potrazi za djevojkom – Češnja za ljubavi”, a koju je u okviru svoje biblioteke “Radosni leptir” objavila nakladnička kuća “Kerigma-Pia” iz Zagreba.

 Piše: Marko LESKOVAR

Mario Preden je rođen 15. travnja 1976. godine u Kninu gdje je završio osnovnu školu i prvi razred srednje škole. Zbog rata u Hrvatskoj srednju školu završava u Puli. Proglašen je za najboljeg učenika Tehničke škole Pula u svojoj generaciji. U Zagrebu je 2001. godine diplomirao teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu na kojem studira Licencijatski i doktorski studij teologije iz specijalizacije u moralnoj teologiji. Radi u Srednjoj školi Lovre Montija i Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu kao katolički vjeroučitelj. Učenici SŠ Lovre Montija su 2016. i 2018. godine osvojili 1. mjesto na državnom natjecanju iz katoličkog vjeronauka pod njegovim mentorstvom. Više godina gostuje na Hrvatskom radio Kninu kao povremeni urednik emisije  Duhovne misli i u nekoliko navrata kao gost emisije Susret. Prva zbirka pjesama Srce i razum (onoj koju volim) tiskana mu je 2016. godine. Nagradu Grada Knina dobiva 2018. godine za uspjehe u radu s mladim osobama osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te promicanju znanja i obrazovanja.

U recenziji za ovo djelo glavni i odgovorni urednik nakladničke kuće “Kerigma-Pia”, ugledni književnik i novinar Anto Pranjkić je kazao kako “u Predenovoj životnoj i stvaralačkoj stazi nema ničeg slučajnog i  zalutalog što bi dramatično poništilo začuđujuću predodređenost njegovoga putovanja kroz život i književnost. Dijete je velikoga Knina i “potomak” Kralja Zvonimira, tako da mu je život ovjenčan impresivnom poviješću i stoljetnim duhovnim nasljeđem znamenitih Hrvata-katolika, koji su svoj rad i život mjerili učinkovitošću vremena”, ističe Pranjkić i pojašnjava:

– Teško je odrediti u kojoj je mjeri Mariovo školovanje, koje još uvijek traje, bilo izraz njegovih urođenih žudnji htijenja, ali se vidi i ta prosvjetiteljska baklja koju je podigao jednim dijelom i književnim djelovanjem.

Na svaki način, na toj duhovnoj paraboli trajno se postavlja fundament njegova života i umjetnosti: nepatvoreno i neraskidivo trajno jedinstvo Boga i čovjeka, navezanost čovjeka na čovjeka, konstanta o svemu i svačemu što se može sporiti, osim vječnosti. Ako bi smo pokušali naći glavne riječi Predenove književnosti, one se kreću oko pojmova Unum( jedno), Bonum(dobro), Verum (istinito), Pulchrum(lijepo), a što čini prirodnu žudnju života jedino ostvarivom.  Svi fundamentalni prirodni zakoni svijeta su jednostavni te je za Predena prirodno da ta jednostavnost prijeđe u riječ i misao čovjekovu.

Malo je pisaca takvog altruističkog zanosa i  uvjerenja  da književno stvaranje mora pratiti najdublje zakone života, njegovu vječitu oslonjenost na ono što je bilo jučer i nepokolebljivo uzdanje u ono što mora biti sutra. Tom vrstom prirodne energije, koja ubrizgava krv,  spaja i sjedinjuje rastakajuće segmente čovječnosti, osjećanja i ljepote Mario Preden napaja svoje književne svjetove.  Stoga, nije ni malo slučajno što se u tim svjetovima uzdižu zastave mudrosti življenja, koje će na svaki način ostati jedini sigurni tragovi i svjetionici čitavih civilizacija na dugom putovanju do sreće.

Život je sam po sebi životan. Svaki dobar čovjek i pisac trebali bi biti djelići neke velike i konačne istine. A ona traje vječito, kao i život,  nastavlja rasti i cvjetati kroz vrijeme.

Ne pristajući na klanjanje zlatnom teletu svakovrsnog apsurda i beznađa, Mario Preden mojsijevskom snagom i vizijom donosi istinu Vječne Obnove, zavjetne ploče nade  i vjere da se Čovjek i njegova Riječ vrate Izvoru svojemu… kakvi su bili na dlanu Gospodnjem, pa i onda, posebno onda kad su u potrazi za djevojkom, budućom  suputnicom na moru života, napisao je Pranjkić u recenziji za djelo kninskog vjeroučitelja i  pjesnika Marija Predena.

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Nisam im’o ni osamnaest ljeta, zvala me je Domovina sveta!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Velimir Velo Raspudić (Specijalna policija na Kupresu)

Mogu nam braniti
al ne mogu zabraniti!
Niti nam mogu izbrisati
prošlost!

IDEM I JA OČE

Sjećam se, bilo je ljeto,
kad rekoh: Idem i ja oče!
Idem i ja Domovina zove,
pod krilo svoje sokolove!

Spustio je glavu, ništa rek’o nije,
a znao sam što u srcu krije.
U kući samo čula se tišina,
nije lako u rat poslat sina!

Nisam im’o ni osamnaest ljeta,
zvala me je Domovina sveta!
Znam, bio sam zelen i mlad,
ni znao nisam što je to rat!

Ali sam brzo naučio
zašto je otac svoju tugu krio,
malo mi je trebalo da shvatim,
zašto majka moli da se vratim!?

Ljubav u meni bila je jača,
od očeve tuge i majčinog plača!
Kratak je put između pakla i raja,
s tim momcim ostadoh do kraja.

Mnogi svoju mladost ostaviše,
a najbolji s nama nisu više!
Samo može ta ratna strahota
stvorit prijatelje za cijelog života!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Velimir Velo Raspudić

 

Još te čuvam, košuljo sveta!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari