Pratite nas

BiH

U obranu Zorana Milanovića

Objavljeno

na

U posljednje vrijeme mnogi napadaju Zorana Milanovića, čini se da je došlo vrijeme da ga počnem braniti. Znam da mu do moje obrane nije i da od nje neće imati nikakve koristi, ali ja ne mogu protiv svoje naravi. Koja je takva da uvijek staje na stranu onoga kojega svi napadaju. Kad vidim kako notorna Jelena Lovrić brusi izanđalo[1] pero i juriša na Zorana kao nekoć na Slobodana, odmah znam da ga treba braniti, pa da je i crni vrag. Jeleni je Slobo smetao što je rušio Jugoslaviju, a Zoran joj smeta svoj dendijevski način rastura Partiju. Oh, Jelo, Jeleno, zalud gaziš sijeno košeno! Od toga se neće uspraviti ni ozelenjeti. To Zoran razumije bolje od tebe, zato i radi to što radi.

Zoran-Milanovic-in-BiH

A što to čini Zoran Milanović?

Dobro se zabavlja na naš račun, to je evidentno, ali usput radi i još nešto, transformira onemoćalu Partiju u elitistički kružok koji će u svojim pipcima držati poluge moći i onda kada Partija, po naravi hrvatskog političkog inženjeringa, bude morala otići u minimalno četverogodišnje apstiniranje od učešća u formalnoj vlasti.

Potresi koje je Organizaciji izazvalo njemačko sudstvo ”bezočnim” inzistiranjem na izručenju Mustača, Perkovića i još tko zna koliko drugova nužno su se odrazili i na samu Organizaciju. Udbaški potpornji nove elite polako će se zamjenjivati novim, modernijim, europskijim, britanskijim, ako baš hoćete. Za crveni Jelkin bosiljak u toj priči nema mjesta.

No vratimo se Zoranu i njegovim gafovima, zbog kojih ga čereče domaći mediji. Zbog ovog najnovijeg, kada je očajnu ženu u Gunji tješio kako je i njemu doma jednom pukla cijev, napada ga npr. i Marko Špoljar, Večernjakov specijalist za SDP. Premda meni više djeluje kao razočarani navijač. No, Zoranov gaf u Gunji ja vidim ponešto drukčije od za vlast zabrinutih esdepeovaca i njihovih navijača.

jelena lovricMeni je Milanovićeva opaska o cijevi zoran primjer najboljeg engleskog humora u Hrvata. Navest ću definiciju engleskog humora s već citirane srpske internetske stranice vukajlija.com da bude jasnije zašto tako mislim.

Ta definicija glasi: ”To je vrsta humora gde je glavni cilj ostati cool, ne paliti se i ne pokazivati osećanja, koja Englezi uglavnom i nemaju.” Znam, može mi se sada prigovoriti da namjerno izvrćem stvari te da definicija engleskog humora s jedne srpske internetske stranice uopće nije mjerodavna, no tim istim spremno odgovaram da naši ljevičari svijet sagledavaju iz balkanske perspektive, a tu su, priznat ćete, srpski izvori i te kako mjerodavni.

Dakle, Milanović je sjajan učenik te ”engleske škole na Balkanu”. U konkretnom slučaju on se pokazao kao cool tip, nije pokazao nikakve osjećaje. Koje – ako ih ima – pokazuje u okršaju s HDZ-om ili u svojim ambivalentnim relacijama s Rijekom. Dobar primjer engleskog humora je i onaj slučaj kada je rekao da će zbog poplave tražiti europsku pomoć ”reda radi”. Riječ je o fino doziranom cinizmu s porukom da se nekoj znatnijoj ”europskoj pomoći” mogu nadati samo naivčine, a on to nije. Ima tog engleskog cinizma i u onoj poznatoj replici Davoru Stieru. Milanović Stieru spočitiva da ne može voljeti Hrvatsku kao on jer je ne poznaje i nije u njoj odrastao. Pri tome, naravno, ima u vidu činjenicu da se upravo njegova Partija pobrinula da Steir ne bude u prilici odrastati u Hrvatskoj. Ta inverzija upravo je srž engleskog cinizma u međunarodnoj politici.

Uglavnom, nemamo se prava obrušavati na Milanovića zbog njegovih takozvanih ”zoranizama”. Oni su uvijek, osim u slučajevima kada ga obuzme balkanski bijes i lupne štogod neumjesno, na tragu najboljeg engleskog humora. Nismo li oduvijek željeli da se naši političari moderniziraju, vesterniziraju, europeiziraju i slično. Kada konačno imamo jednoga takvog, mi na njega drvljem i kamenjem! Nije u redu. Ne samo da se Milanović poenglezio, takva je i cijela njegova ekipa. Doduše, ministar Maras bi u najboljem slučaju mogao proći kao batler, a Jakovina kao konjušar, no pogledajte guvernera HNB Vujčića ili premijerova prijatelja Tedeschija, Englez do Engleza! Ti sakoi, te košulje, džemperi, kravate, hlače, izrazi lica kao da su precrtani iz britanskih karikatura. To bi u nas, osim Stiva Cinika koji može nacrtati sve, još jedino Oto Reisinger mogao nacrtati.

Eto, toliko u obranu Zorana Milanovića. Premda on sigurno ima i još nekih drugih dobrih osobina. To što ih ja nisam uočio, krivnja je na meni, a ne na njemu.

 

 

Damir Pešorda/hrsvijet

 


 [1] Izanđati – potrošiti, pohabati, dotrajati, pojebati, otrcati (Vukajlija – rječnik slenga; vukajlija.com)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari