Connect with us

Naši u svijetu

U općinama Tivat i Kotor obilježen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Zastave Republike Hrvatske istaknute su na zgradama općina Tivat i Kotor u srijedu u povodu 13. siječnja, Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Crne Gore odredilo je Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori u spomen na 13. siječnja 809. godine kada su otkupljene moći Svetog Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i grada Kotora.

„Boka kotorska vjekovima unazad živi toleranciju i suživot. O tome su svjedočili i sakralni objekti s dva oltara u povijesti Boke”, rekao je predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, čestitajući nacionalni praznik svim Hrvatima Crne Gore.

U toj prigodi predsjednik Općine Tivat i predsjednik SO Tivat upriličili su prijem za predstavnike HNV-a Crne Gore.

“Multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietničnost u samoj su srži našeg društva i samo međusobno poštovanje i uvažavanje mogu biti jamac njegova daljeg razvoja“, kazao je Komnenović.

Predsjednik Skupštine općine Tivat dr. Andrija Petković, podsjetio je da je HNV CG prepoznato po brojnim projektima iz oblasti kulture te je velik njegov doprinos očuvanju identiteta Hrvata Boke kotorske.

Petković je izrazio nadu u dalji razvoj grada, zasnovan na pravednom i poštenom odnosu prema gradu i interesima svih građana Tivta.

„Borimo se za iste vrijednosti s različitih pozicija i naš je zajednički posao rast naše zajednice. Međusobno uvažavanje i poštovanje polazna su osnova za dalji napredak“, kazao je u ime HNV-a, predsjednik Zvonimir Deković.

Prema Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola, na zgradama općina u kojima po posljednjem popisu stanovništva ima više od 5 posto Hrvata, a to su općine Tivat i Kotor, na dan 13. siječnja mora se vijoriti hrvatska zastava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari