Pratite nas

Iz Svijeta

PROBLEM OPTEREĆUJE DVIJE ZEMLJE Kineska roba u BiH ulazi pod zastavom Turske, ostajemo bez više miliona KM poreza

Objavljeno

na

Kompanije iz Turske godišnje uvoze tone kineske robe u Bosnu i Hercegovinu, na koju ne plaćaju porez, čime proračun naše zemlje svake godine oštete za desetke miliona maraka, tvrde izvozi bh. novinske agencije Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina i Turska još od 2003. godine imaju ugovor o slobodnoj trgovini, a od 2007. godine ukinuta je i carina na robe koje se prometuju između ove dvije zemlje.

No, kako povlastice imaju samo robe koje su većim dijelom proizvedene u Turskoj, neki turski trgovci rade prijevaru u vlastitoj zemlji, u kojoj kinesku, ili robu drugog porijekla, prepakiraju a onda je kao turski proizvod plasiraju na tržište BiH.

Banjalučki „Novi reporter“ je 2007. godine objavio članak u kojem je otkrio ilegalan uvoz nafte u BiH, u kojem je država oštećena za oko 25 miliona KM, a u aferu su umješani visoki funkcioneri Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i velike naftne kompanije poput OMV-a i Petrola.

Naftni mešetari već godinama, potvrđeno je ovom listu, s krivotvorenim dokumentima uvoze gorivo u BiH. Upravo, potvrdili su izvori, zlorabi se sporazum o slobodnoj trgovini koji je Turska postigla sa BiH, pa se pod zastavom turske uvozi gorivo i iz drugih zemalja, čime se izbjegava plaćanje poreza BiH.

Nekoliko firmi iz BiH koje se bave uvozom i izvozom,radili su i prijevaru sa rashladnim aparatima BIRA, kada je kineska roba prepakiravana u BiH i plasirana na međunarodno tržište kao roba proizvedena u BiH, piše NAP.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Erdogan: Izrael je teroristička država koja ubija djecu

Objavljeno

na

Objavio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju Izrael “terorističkom državom” koja “ubija djecu”, dodavši da će se “svim sredstvima” boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države.

“Palestina je nedužna žrtva (…) Što se tiče Izraela, on je teroristička država, da, teroristička!”, istaknuo je Erdogan u vatrenom govoru u Sivasu, u središtu Turske. “Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost i nemilost državi koja ubija djecu”, dodao je.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, što je Ankara oštro osudila.

Turski predsjednik koji je više puta dosad nazvao Jeruzalem “crvenom crtom za muslimane”, oštro je kritizirao tu odluku, rekavši da je ona za Ankaru “nevažeća”.

“Borit ćemo se do kraja svim sredstvima” protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo “pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka”, ustvrdio je Erdogan.

Američka odluka je potaknula nasilje u kojemu su poginula četvorica Palestinaca a desetci su ozlijeđeni. Izraelsko zrakoplovstvo je u petak bombardiralo Gazu, odgovarajući na raketiranje.

Dok je držao govor, iza Erdogana je bila fotografija dječaka, navodno Palestinca iz Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, kojeg osobe u odori, predstavljene kao izraelski vojnici, vode zavezanih očiju.

“Pogledajte kako ti teroristi vuku ovo četrnaestogodišnje dijete”, obrušio se turski predsjednik pokazujući na fotografiju čija autentičnost nije potvrđena.

Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista. (Hina)

Održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Trumpa o Jeruzalemu

Neredi u Jeruzalemu nakon što su SAD priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari