Connect with us

Vijesti

U Parizu organiziran marš protiv antisemitizma, Macron poziva na jedinstvo

Objavljeno

-

Hina/Epa

Veliki marš organiziran pod nazivom “Za Republiku, protiv antisemitizma” održan je u nedjelju u Parizu kao odgovor na niz neprijateljskih činova prema Židovima u svijetu, nakon Hamasova pokolja u Izraelu 7. listopada i kasnijeg izraelskog bombardiranja Gaze.

Marš građana održan je na poziv predsjednice donjeg doma parlamenta Yaël Braun-Pivet i predsjednika Senata Gérarda Larchera. Premda francuski predsjednik Macron ne sudjeluje u ovome maršu u subotu, rekao je da će ondje biti “u mislima”.

– Za Republiku, protiv antisemitizma – iza toga transparenta hodali su predsjednici dvaju domova u istoj povorci, premijerka Elisabeth Borne, čiji je otac Židov, bivši francuski predsjednici François Hollande i Nicolas Sarkozy te nekadašnji šefovi vlada.

– Kontroverze ne smiju uništiti ovu inicijativu bez presedana, rekla je Braun-Pivet hodajući na čelu povorke.

Ona je posebno istaknula prisutnost čelnika krajnje desno orijentiranih stranaka, poput Marine Le Pen iz Nacionalnog skupa (RN) i Erica Zemmoura iz Rekonkviste.

– Mi smo točno ondje gdje trebamo biti, odgovorila je na to Marine Le Pen.

Skupina aktivista lijevo orijentirane židovske organizacije Golem nakratko se pokušala suprotstaviti njezinu sudjelovanju, no u tomu ih je spriječila policija.

Dio francuske radikalne ljevice najavio je bojkot događaja zbog prisutnosti predstavnika krajnje desnice.

Uoči marša Emmanuel Macron je u pismu Francuzima objavljenom u listu Le Parisien osudio “nepodnošljivo oživljavanje pojačanog antisemitizma”.

– Bez obzira na to radi li se o vjerskom ili društvenom antisemitizmu, onome utemeljenom na identitetu ili rasi, on je uvijek onakav kakvim ga je Émile Zola opisao: odvratan, napisao je Macron, pozvavši na jedinstvo Francuske.

Borba protiv antisemitizma nikad nas ne smije podijeliti, istaknuo je.

– Francuska koje se naši židovski sugrađani boje nije Francuska, napisao je francuski predsjednik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas