Pratite nas

Naši u svijetu

U petak moguć prekid vatre u Ukrajini

Objavljeno

na

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je danas kako će u petak ukrajinskoj vojsci narediti prekid vatre, pod uvjetom da se u Minsku održi najavljeni sastanak izaslanika Rusije i OESS-a.

Prekidom vatre otvorio bi se put prema provođenju mirovnog plana za Ukrajinu.

porosenkoputin“U 14 sati po lokalnom vremenu, uz uvjet da se sastanak u Minsku održi, pozvat ću na obustavu vatre i nadam se da će provođenje mirovnog plana početi sutra”, izjavio je ukrajinski predsjednik tijekom summita NATO-a u Walesu.

Separatisti spremni narediti primirje ako se postigne dogovor u Minsku

Vođe proruskih separatista u četvrtak su izjavili da su spremni izdati naredbu u primirju u istočnoj Ukrajini ukoliko se u petak u Minsku s Kijevom postigne dogovor o mirovnom planu, objavljeno je na internetskoj stranici separatista.

Vođa samoproglašene “Neovisne Republike Donecka” Aleksander Zaharčenko i vođa samoproglašene “Neovisne Republike Luhanska” u priopćenju su objavili da su pobunjenici spremni narediti primirje ukoliko se u petak s ukrajinskim predstavnicima potpiše plan o političkom rješenju sukoba.

U sporazumu moraju biti navedene i pojedinosti o tomu na koji će se način jamčiti primjena primirja, također stoji u priopćenju.

“Ako ne bude jamstava, neće biti ni prekida vatre, jer smo u prošlosti imali prekide vatre koje (ukrajinski predsjednik Petro) Porošenko nije poštivao. Trebaju nam čvrsta jamstva jer vlasti u Kijevu nemaju nadzor nad svim vojnicima koji se bore na ukrajinskoj strani, poput postrojbi koje sponzoriraju oligarsi”, rekao je pobunjenički vođa Oleg Carjov.

Hina/foto:FAH)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Promocija troknjižja o Hrvatima iz Brazila

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje troknjižja o hrvatskoj zajednici u Brazilu autora i priređivača projektnih izdanjā  dr. sc. Milana Puha iz São Paula, Brazil.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića te autora i priređivača projektnih izdanjā dr. sc. Milan Puh iz São Paula, o troknjižju hrvatske zajednice u Brazilu će govoriti povjesničari Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Darjan Godić.

O autoru i troknjižju:

Dr. sc. Milan Puh, Puljanin s višegodišnjom brazilskom adresom, voditelj je istraživačkog projekta „Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” u São Paulu od 2015. godine i priređivač knjigā „Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, „Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i „Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”. Projekt se realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će predstaviti odabrane društvene i kulturne značajke hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu kroz prošlost i sadašnjost, te istodobno ukazati na demografske pokazatelje kao i stvaralačke prinose Hrvata razvitku te najveće i najmnogoljudnije države u Južnoj Americi.

Dr. sc. Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u jedanaestmilijunskoj metropoli São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná na znanstvenom projektu „Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Podsjetimo, hrvatska zajednica u Brazilu inače ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Moderatorica promocije je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Tomislav Sunić i Željko Glasnović: Hrvatska dijaspora – Povratak ili istrebljenje

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit profesor dr. Tomislav Sunić ugostio je saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića. Na ovu su temu dr. Sunić i general Glasnović razgovarali i na engleskom jeziku, a taj ćete video kroz nekoliko sati također moći pogledati na našemu kanalu.

Tko sabotira povratak Hrvata iz iseljeništva u Hrvatsku?

Zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva Hrvata u RH?

Zašto i tko vodi rat protiv hrvatskih iseljenika i njihovog mogućeg povratka u domovinu?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari