Pratite nas

Herceg Bosna

U Posušju otkriven spomenik Bugojanskoj skupini

Objavljeno

na

Jučer je u Posušju na Trgu Ivana Pavla II. otkriven spomenik Bugojanskoj skupini – Fenix 72, u spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine.

Na spomeniku je radio akademski kipar Zdenko Galić i još 7 klesara. Na njemu se nalazi 19 ploča na kojima su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dio ove grupe, a imena drugih pripadnika ispisana su na zidu.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je sveta misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine – Fenix 72. Prisutni su se nakon mise uputili prema Trgu Ivana Pavla II. te je intoniranjem himne i minutom šutnje započeo svečani program otkrivanja spomenika, nakon čega je uslijedilo obraćanje općinskog načelnika Branka Bage, a zatim i obraćanje gospodina Ante Sarića, predstavnika hrvatskih iseljenika iz Australije.

Ideja gradnje spomenika krenula je od Jerke Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su, kako bi oživili sjećanje na žrtve pripadnika skupine Fenix 72, prikupili sredstva za njegovu izgradnju. Općina Posušje je objeručke prihvatila ovu ideju te je sudjelovala u realizaciji kako se nikad ne bi zaboravili oni koji su svjesno žrtvovali svoje živote za našu slobodu.

‘Dičimo se svojim, a cijenimo tuđe’, istaknuo je načelnik Branko Bago u svom govoru te je rekao: ”Konačno se ostvarila ideja naših iseljenika, a velika želja svih nas u Posušju da se odužimo našem Filipu i Petru, kao i svim ostalim pripadnicima Fenix grupe, na prigodan način, tj. podizanjem spomen obilježja.”

Riječi zahvale načelniku Bagi uputio je Ante Sarić, predstavnik hrvatskih iseljenika iz Australije i izrazio zadovoljstvo podizanju spomenika poginulim pripadnicima Bugojanske skupine.

Nakon prigodnih govora, spomenik su otkrili braća poginulih posuških vitezova Petra Bakule i Filipa Bešlića skupa s načelnikom općine Posušje, dok je spomenik blagoslovio fra Mladen Vukšić, župnik i dekan posuške župe.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su izaslanici stranaka okupljenih u krovnu organizaciju hrvatskog naroda u BiH – HNS, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač, predstavnici iseljeničkih udruga, crkveni vjerodostojnici i drugi.
U programu otvaranja još su sudjelovali Klapa Zvizdan, Tomislav Bašić, Pero Eranović i Ante Nadomir Tadić Šutra.

Podsjetimo, Bugojanska skupina je upala u tadašnju Jugoslaviju u lipnju 1972. godine, 19 hrvatskih sinova s ciljem oslobađanja Hrvatske od Jugoslavije. Htjeli su pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se tada ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, kako bi stigla na Tromeđu, tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 26. lipnja 1972. došlo je do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a zatim s Teritorijalnom obranom i tadašnjom milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30 000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. Naposljetku su i uspjeli 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana ubile su njih 18, a najmlađi od njih, Ludvig Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora, poginuvši kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke, vojne i policijske krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: ‘Dobro smo dobili po glavi.’

Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB-a:
1. Adolf Andrić
2. Ambroz Andrić
3. Nikola Antonac
4. Petar Bakula
5. Filip Bešlić
6. Vidak Buntić
7. Vili Eršeg
8. Ilija Glavaš
9. Đuro Horvat
10. Vejsil Keškić
11. Vinko Knez
12. Viktor Kancijanić
13. Ilija Lovrić
14. Stipo Ljubas
15. Vlatko Miletić
16. Ludvig Pavlović
17. Ivan Prlić
18. Pavo Vegar
19. Mirko Vlasnović

U spomen na njihovo junaštvo, njihovu odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske, općina Posušje je, u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije, podignula spomenik da se održi sjećanje na žrtve pogibije Bugojanske skupine.

posusje spomenik 2

posusje.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 23. obljetnici oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca

Objavljeno

na

Objavio

Govor generala zbora Stanka Sopte
23. obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca
Jajce, 13 rujna 2018.

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Godine se slažu u knjigu povijesti. U sjećanje. Tako uvijek u rujnu dolazi i obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca. Jajce je brojalo svoje godine i svoja sjećanja i složilo tešku i krvavu knjigu povijesti. Iz te su knjige mnogi htjeli čitati i često čitali i ono što u njoj ne piše i o čemu ona pojma nema. Izmišljali su povijest. No naša teška i krvava knjiga povijesti ne ljubi ništa drugo do onoga što je u njoj krvlju njenih sinova zapisano. Sve od kad Jajce postoji i sve od kada šume vodopadi njegove rijeke Plive.

Jajce pamti starohrvatska vremena svoga ponosa i svoje slave, vremena svojih hrvatskih kraljeva u Bosni, no pamti i teška vremena u kojem je utvrda za utvrdom, tog slavnog hrvatskog kraljevstva u Bosni, šapatom padala. I pamti strašna vremena svoga zadnjeg kralja i kako je na izdaju smaknut i pokopan tu na Humu ponad grada. Pamti i duga stoljeća ropstva i patnje pod turskim kopitom, pamti desetljeća olovnih godina komunističkih prijetnji i stradanja. Pamti i zadnje ratove, svoj pad i svoje oslobođenje.

Danas smo u 23. obljetnici oslobođenja hrvatskog i kraljevskog grada Jajca od četničkih hordi i postrojbi JNA kada su hrvatske snage HVO-a i HV, kroz operaciju Maestral, u svom nezaustavljivom naletu pomele okupatorske postrojbe i svome hrvatskom gradu Jajcu donijele slobodu. Na krvi i životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske republike Herceg Bosne, izrasta sloboda i život ovoga grada.

Stoga se danas s neizmjernom zahvalnošću sjećamo svojih poginulih prijatelja i suboraca, svojih vitezova, sjećamo se naših ranjenih, iskupili smo se ovdje mi veterani, njihovi prijatelji i suborci iz toga slavnog i pobjedničkog boja.

Želimo im pokoj vječni i laku grudu zemlje Hrvatske. Želimo njihovim obiteljima reći veliko hvala. Želimo gradu Jajcu poželjeti život u slobodi i hrvatskom narodu čestit i dostojanstven život u njihovom gradu Jajcu.

Živjeli.

Kamenjar.com

 

Obilježena 23. obljetnica oslobađanja Jajca

 

 

13. rujna 1995. nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari