Pratite nas

Herceg Bosna

U Posušju otkriven spomenik Bugojanskoj skupini

Objavljeno

na

Jučer je u Posušju na Trgu Ivana Pavla II. otkriven spomenik Bugojanskoj skupini – Fenix 72, u spomen na pogibiju 19 pripadnika Bugojanske skupine.

Na spomeniku je radio akademski kipar Zdenko Galić i još 7 klesara. Na njemu se nalazi 19 ploča na kojima su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili dio ove grupe, a imena drugih pripadnika ispisana su na zidu.

Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je sveta misa za poginule pripadnike Bugojanske skupine – Fenix 72. Prisutni su se nakon mise uputili prema Trgu Ivana Pavla II. te je intoniranjem himne i minutom šutnje započeo svečani program otkrivanja spomenika, nakon čega je uslijedilo obraćanje općinskog načelnika Branka Bage, a zatim i obraćanje gospodina Ante Sarića, predstavnika hrvatskih iseljenika iz Australije.

Ideja gradnje spomenika krenula je od Jerke Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su, kako bi oživili sjećanje na žrtve pripadnika skupine Fenix 72, prikupili sredstva za njegovu izgradnju. Općina Posušje je objeručke prihvatila ovu ideju te je sudjelovala u realizaciji kako se nikad ne bi zaboravili oni koji su svjesno žrtvovali svoje živote za našu slobodu.

‘Dičimo se svojim, a cijenimo tuđe’, istaknuo je načelnik Branko Bago u svom govoru te je rekao: ”Konačno se ostvarila ideja naših iseljenika, a velika želja svih nas u Posušju da se odužimo našem Filipu i Petru, kao i svim ostalim pripadnicima Fenix grupe, na prigodan način, tj. podizanjem spomen obilježja.”

Riječi zahvale načelniku Bagi uputio je Ante Sarić, predstavnik hrvatskih iseljenika iz Australije i izrazio zadovoljstvo podizanju spomenika poginulim pripadnicima Bugojanske skupine.

Nakon prigodnih govora, spomenik su otkrili braća poginulih posuških vitezova Petra Bakule i Filipa Bešlića skupa s načelnikom općine Posušje, dok je spomenik blagoslovio fra Mladen Vukšić, župnik i dekan posuške župe.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su izaslanici stranaka okupljenih u krovnu organizaciju hrvatskog naroda u BiH – HNS, predsjednik kluba utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač, predstavnici iseljeničkih udruga, crkveni vjerodostojnici i drugi.
U programu otvaranja još su sudjelovali Klapa Zvizdan, Tomislav Bašić, Pero Eranović i Ante Nadomir Tadić Šutra.

Podsjetimo, Bugojanska skupina je upala u tadašnju Jugoslaviju u lipnju 1972. godine, 19 hrvatskih sinova s ciljem oslobađanja Hrvatske od Jugoslavije. Htjeli su pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Skupina se tada ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju, kako bi stigla na Tromeđu, tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 26. lipnja 1972. došlo je do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a zatim s Teritorijalnom obranom i tadašnjom milicijom. Jugoslavenske snage činilo je oko 30 000 pripadnika SUP-a (milicije i Udbe), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. Naposljetku su i uspjeli 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana ubile su njih 18, a najmlađi od njih, Ludvig Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora, poginuvši kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke, vojne i policijske krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: ‘Dobro smo dobili po glavi.’

Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB-a:
1. Adolf Andrić
2. Ambroz Andrić
3. Nikola Antonac
4. Petar Bakula
5. Filip Bešlić
6. Vidak Buntić
7. Vili Eršeg
8. Ilija Glavaš
9. Đuro Horvat
10. Vejsil Keškić
11. Vinko Knez
12. Viktor Kancijanić
13. Ilija Lovrić
14. Stipo Ljubas
15. Vlatko Miletić
16. Ludvig Pavlović
17. Ivan Prlić
18. Pavo Vegar
19. Mirko Vlasnović

U spomen na njihovo junaštvo, njihovu odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske, općina Posušje je, u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije, podignula spomenik da se održi sjećanje na žrtve pogibije Bugojanske skupine.

posusje spomenik 2

posusje.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Hrvatski logoraši podržali Oručevićevu inicijativu – Šalju mu dokaze i presude o zločinima tzv. Armije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski logoraši su primijetili da veći dio onih koji danas veličaju Armiju BiH i potenciraju priču o zločinima Hrvata su na početku ratnih sukoba bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

– Ono što je ustanovljeno u sudnici mora se učiti u učionicama. Naša djeca još ne uče pravu istinu i mi našoj djeci moramo približiti povijest – rekao je prije nekoliko dana Safet Oručević u Mostaru uoči svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja Armije BiH. Dok se većina javnosti nije obazirala na ovakvu izjavu, iz Hrvatske udruge logora su odlučili podržati Oručevićevu ideju.

Kako je za Pogled.ba rekao predsjednik udruge Karlo Marić, Hrvatska udruga logoraša će na Oručevićevu adresu dostaviti sve dokumente, izjave i dokaze o logorima Armije BiH na području Hercegovine i šire, kao i sudske presude kojima su pripadnici te vojne formacije osuđeni za ratne zločine, osobito one počinjene u logorima.

– Zadnjih godina su izdane tri knjige koje otkrivaju istine o logorima Armije BiH u kojima su Hrvati zatvarani, mučeni i ubijani. Tu su i stotine svjedočanstava ljudi koji su prošli najgore torture u logorima Armije BiH, a bilo iz je više od 300. S ciljem da djeca uče istinu na temelju sudskih presuda poslat ćemo i niz sudskih presuda za spomenuta zlodjela. I mi želimo da djeca uče istinu i nadamo se kako će ovi napori pomoći da se taj cilj ostvari – rekao je Marić.

Dodao je kako logoraši već godinama upozoravaju da bi broj sudskih presuda za zlodjela u logorima Armije BiH trebao biti daleko veći, ali kako domaće pravosuđe, ali ni međunarodna zajednica ne pokazuju previše interesa za te predmete.

– Vi imate još slučajeve u kojima se optuženi za ratne zločine iz Armije BiH kriju u Sjedinjenim Američkim Državama, a mi se pitamo kako je moguće da zemlja koju nazivaju kolijevkom demokracije skriva ljude koji su počinili teška zlodjela u ratu? Ipak, sigurni smo kako će broj presuda zločincima iz redova Armije BiH u budućnosti biti još veći, tako da će biti još lakše provesti ono o čemu priča Oručević – naglasio je Marić.

Sugovornik portala Pogled.ba je dodao kako bošnjačka politika elita, u suradnji s pojedincima u pravosuđu već godinama radi na projektu preimenovanja logora Armije BiH u sabirne centre, te kako taj proces osobito podržavaju pojedinci u Tužiteljstvu BiH.

– Muzej u Jablanici nije sabirni centar nego logor u kojem su stotine zatočenika prolazi kroz najteže torture. Isto je s desetcima logora koji su bili u Mostaru na teritoriju koji je bio pod kontrolom Armije BiH. Postoje i sudske presude u ovim slučajevima i vjerojatno je to istina o kojoj priča Oručević – zaključio je Marić.

Hrvatski logoraši su primijetili da veći dio onih koji danas veličaju Armiju BiH i potenciraju priču o zločinima Hrvata su na početku ratnih sukoba bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

– Brojne osobe koji zadnjih dana o HVO-u govore kroz priču udruženog zločinačkog poduhvata su bili dio HVO-a i o tome postoji foto dokumentacija. Mi nemamo ništa protiv toga da tu fotodokumentaciju proslijedimo pojedincima, ali i medijima kako bi opet došli do prave istine. Ne može se povijest pamtiti o trenutka koji odgovara pojedincima. Valja i napomenuti kako je sud u predmetu protiv Mile Puljića zaključio kako nikakvog UZP-a nije bilo na području Mostara od strane HVO-a – naveli su iz Hrvatske udruge logoraša, jedne od najaktivnijih organizacija proisteklih iz Domovinskog rada koja i danas ulaže mnogo napora kako bi istina o ratnim sukobima bila sačuvana u svome izvornom obliku./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Od sinoć TV Kiss emitira se s logom RTV Herceg Bosne.

Objavljeno

na

Objavio

Nedavno je najavljeno kako će nakon kupnje TV Kissa, RTV Herceg Bosna pored radijskog početi emitirati i televizijski program.

Regulatorna agencija za komunikacije ranije je potvrdila za portal Bljesak.info kako će RTV Herceg Bosna, u skladu s dodijeljenim tehničkim uvjetima, program emitirati s osam lokacija.

Stipo Galić, direktor RTV Herceg Bosne tada je rekao kako neće još izlaziti u javnost s izjavama.

Prema neslužbenim informacijama RTV Herceg Bosne objedinit će TV KISS, koja je kupljena još prošle godine, te Našu TV i Prvi.tv iz Mostara te Posavsku televiziju koji će činiti hrvatski televizijski kanal u BiH, piše dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari