Connect with us

Kronika

U potjeri za RTL-ovom Potjerom!

Objavljeno

-

Grad Obrovac, foto-turistička zajednica

Svakom promatraču, analitičaru, novinarskom istraživaču i običnim ljudima, koji imaju zdravu logiku i trunak inteligencije, jasno je kao dan da se pretežita većina mainstream medija pretvorila u oporbu i uzela si u zadaću rušiti vladajuću nomenklaturu u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj  tako i na lokalnoj razini, po principu spojenih posuda. Ne biraju se sredstva! Ništa neobično, osobito ako to sagledavamo iz rakursa medijske tržišne utakmice i borbe za svoj vlastiti opstanak. Oporba je uvijek daleko više motivirana po onoj logici lakše je osvojiti nego braniti vlast, a ono što je još važnije, oporba lakše pronalazi sponzore koji su spremni obilato financirati promjenu vlasti kako bi se oni dočepali iste, pa onda s te vladajuće  pozicije vratili sve rušilačke kredite s kamatama.

RTL televizija osim klasičnih TV sapunica koje im navodno dižu gledanost, proizvodi i političke sapunice, pa  u svojoj Potjeri za navodnim lopovima i korupcionašima u gradu Obrovcu koriste baš sve dozvoljene i nedozvoljene agitpropovske metode na rubu utuživosti, nadajući se da će svi ustuknuti, ili ničice pasti  pred njihovim dobro plaćenim reporterima, snimateljima i urednicima. Politička sapunica RTL-ove Potjere u čak četiri nastavka o pitoresknom gradiću Obrovcu na Zrmanji, gdje je već peti mandat na vlasti HDZ i gradonačelnik dr. Ante Župan i to voljom birača Obrovca, otvara mnoga logična i retorička pitanja?

Prvo je pitanje svakako istinitost navoda RTL-ove Potjere u ovoj političkoj sapunici o Obrovcu? Drugo je pitanje tko su šaptači ili špijuni u RTL-ovoj Potjeri, koji su njihovi motivi i tko plaća proizvodnju ove političke sapunice? Treće, ne manje važno pitanje je svakako, tko će i na koji način platiti ogromnu reputacijsku štetu nanesenu gradu Obrovcu ukoliko se utvrdi da RTL i njihovi šaptači lažu? U tom kontekstu nameće se i pitanje moguće tužbe za klevetu protiv šaptača i špijuna zbog iznesenih neistina, ali isto tako i protiv drugih medija koji lakonski prenose neprovjerene informacije o oklevetanim osoba!

Kako bi to doznali, dali smo se u potjeru za RTL-ovom Potjerom!

Na čelu šaptača, špijuna ili informatora na čijim je scenarističkim  informacijama narasla RTL-ova politička sapunica o gradiću Obrovcu su bračni par, Martina i Igor Jurjević. O njihovoj vjerodostojnosti kao šaptača RTL-ove  Potjere, najbolje govore slijedeći dokumenti koje donosim čitateljstvu. Donosimo vam  naš upit ODO ZD ( Općinskom državnom odvjetništvu Zadar):

Poštovani, u skladu sa zakonom o pravu na informacije, molim Vas odgovor zbog interesa javnosti na sljedeća pitanja.

 U kojoj je fazi postupak koji je pokrenut kaznenom prijavom protiv osumnjičenika Igora Jurjevića i osumnjičenice Martine Jurjević. Kaznena prijava je pokrenuta u ime grada Obrovca zbog opravdane sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv računalnog sustava, programa i podataka i neovlaštenog pristupa što je opisano i kažnjivo po čl. 262.st.2 u svezi sa st.1. kaznenog zakona i teškog kaznenog djela protiv računalnog sustava, programa i podataka opisanog i kažnjivog po čl.273.st1. s svezi sa čl.1. KZ/11, a sve u svezi s čl. 51. st. 1. KZ/11.

 Je li završen istražni postupak protiv osumnjičenika?

Je li podignuta optužnica protiv optuženika?

Je li optužnica pravomoćna?

S dužnim poštovanjem, srdačan pozdrav!

Istraživački novinar i analitičar-portala kamenjar.com

U Zagrebu, 26.04.2022.

 

Na pitanje smo dobili slijedeći odgovor:

ODOZD Tajništvo

Poštovani,

Vezano za Vaš novinarski upit izvješćujemo Vas da je protiv navedenih osoba podignuta optužnica, do danas nije zakazana rasprava o potvrđivanju optužnice.

 S poštovanjem,

 Utorak. 26.travnja, 2022.

 OPĆINSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U ZADRU

Dakle iz odgovora tajništva ODO ZD-a razvidno je da je kriminalistički i istražni postupak protiv Igora i Martine Jurjević završen, da je podignuta optužnica temeljem kriminalističke istrage i bez obzira što optužnica još nije potvrđena i bez obzira na presumpciju nedužnosti što treba poštivati, legitimno je pitanje mogu li Martina i Igor Jurjević biti vjerodostojni šaptači, špijuni ili informatori,  jednoj ozbiljnoj televiziji kakva bi željela biti je RTL, koja se u ovom slučaju ponaša kao notorni inkvizitor ili „udbaški“ isljednik? Osim toga, mogu li informacije koje proizlaze iz mogućeg počinjenja teškog kaznenog djela provale u gradski računalni sustav, sa zapriječenom kaznom  zatvora do 5 godina, biti prikazane javnosti kao vjerodostojne i relevantne za proizvodnju RTL-ove sapunice o gradu Obrovcu? Očito je kod RTL-a sve to moguće, jer njih ne zanima tko je lopov, a tko nije, njih čini se zanima jedino rušenje vladajuće nomenklature, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini!?

Martina Jurjević, DORH-ova optuženica, bivša zaposlenica dječjeg vrtića u Obrovcu sa solidnom državnom plaćom, dala je otkaz na to radno mjesto iz straha da zbog kriminalističke istrage i moguće pravomoćne optužnice ne dobije otkaz. Logično, jer ako ministri kao državni dužnosnici daju ostavke još u fazi istrage i krim obrade, zašto to isto ne bi učinila zaposlenica dječjeg vrtića? U ovoj je priči intrigantno to, što je gospođa Martina Jurjević nakon otkaza u dječjem vrtiću pod hitno uhljebljena u OTP banci! Postavlja se pitanje, ne bi li to uhljebljene osobe pod krivičnom istragom u OTP banci, koja bi kroz sliku primjernih zaposlenike trebala graditi povjerenje prema svojim klijentima u kontekstu bankovnih tajni, trebalo biti predmetom RTL-ove Potjere, ako žele biti pravdoljubivi, relevantni i ako žele biti servis od općeg interesa javnosti? Kako klijenti OTP banke mogu vjerovati osobi protiv koje je podignuta optužnica za tešku provalu u računalni sistem vlastite firme što je bio grad Obrovac? O suspekcijama bračnog para Jurjević, RTL-ova Potjera još uvijek gromoglasno šuti? Je li urednica i reporterka Potjere gđa Marijana Čikić plaćena da o činjenicama šuti i namjerno ne postavlja škakljiva pitanja , a o nagađanjima i tračevima s ulice radi cijeli serijal o Obrovcu, pitanje je za milijun dolara? Tko to plaća još je vrijednije pitanje? Potjera za RTL-ovom Potjerom, svojim će istraživačkim novinarskim radom uskoro dati odgovore i na ta pitanja!

Jurjevićevoj bračnoj bulumenti RTL-ovih šaptača i špijuna još su se pridružile tri osobe iz oporbenih klupa Gradskog vijeća Obrovca, pa oni u RTL-ovoj sapunici glume lovce na ucijenjene glave isključivo zbog opskurnih osobnih interesa i želje za televizijskim publicitetom?

Jedan od glumaca RTL-ove Potjere u inkvizitorskom serijalu o gradu Obrovcu bio je Iva Matić, nositelj predizborne liste na kojoj je bilo i ime optuženika Igora Jurjevića. Dakle partijski drugovi!? Postavlja se pitanje je li taj dvojac još uvijek u produženoj predizbornoj kampanji nakon što su hametice izgubili izbore i što je još važnije, je su li u toj predizbornoj kampanji koristili elemente koji su nastali kaznenim djelom provale u računalni sustav grada? Dakle, jesu li svoje političke strategije temeljili na kaznenom djelu?

Oporbenjak Marko Klanac, jedan od ‘RTL-ovih glumaca’, između ostalog poznat je i po tome što je kao predsjednik sindikata u sred ljetne sezone, nezakonitim štrajkom blokirao odvoz smeća pretvorivši cijeli grad u smrdljivo smetlište. To je bio njegov najveći doprinos i obol turističkoj sezoni Obrovca! RTL o tome nije nikada progovorio ni jednu riječ.

Konačno, jedan od glasnijih šaptača ili ‘špijuna RTL televizije’ samozvani svetac i poštenjak Ivan Vrkić, koji je svim sredstvima pokušao utjecati na promjenu prostornog plana grada Obrovca, kako bi špekulativnom prodajom tako promijenjenog urbanističkog stanja stekao poprilično veliku materijalnu korist? O svim novim okolnostima naše istraživačke potjere za RTL-ovom Potjerom, pravodobno ćemo obavijestiti hrvatsku javnost.

Pokeru RTL-ovih šaptača pridružilo se i nekoliko „slučajnih“ prolaznika i statista, a scenografija u kojoj dominira devastirana zgrada trebala je RTL-u poslužiti kao kulisa koja sugerira da je cijeli grad Obrovac ruinirana ruševina najgora na svijetu. Činjenica je da je devastirana zgrada, koja je trebala poslužiti kao slika užasne nebrige za grad Obrovac, u privatnom vlasništvu, a grad Obrovac nema baš nikakve ovlasti ulaziti u privatnost vlasništva, osim opominjati vlasnike za nebrigu. Mnogi vlasnici nekretnina u gradu Obrovcu već godinama ne prebivaju u gradu što objektivno koči proces obnove grada, no njihovo privatno vlasništvo nitko im ne može oduzeti niti njime upravljati.

RTL-ova opskurna potjera javno je optužila gradske čelnike za bijeg od kamera i izbjegavanje odgovora na postavljena pitanja. Komplicirana pitanja s brojnim brojčanim i statističkim podatcima, osobito onima koja se tiču gruntovnih i katastarski izvadaka, nije moguće obrazložiti u pet minuta reporterskog prepada na ulici iz televizijske zasjede u svojevrsnom lovu u mutnom.

Na sva pitanja RTL-ove Potjere, gradska uprava odgovorila je vrlo precizno pisanim putem, jer jedino tako može biti dokumentirana istina nasuprot lažima, insinuacijama i žutim fake news vijestima.

U svojoj istraživačkoj potjeri za RTL-ovom Potjerom kontaktirali smo gradonačelnika Obrovca dr. Antu Župana, koji nas je ljubazno primio na razgovor. Evo što smo između ostalog doznali!

Afirmativne teme RTL-ovu Potjeru ne zanimaju, a kada bi to bio predmet njihovog interesa doznali bi da je grad Obrovac među tri vodeća grada u Republici Hrvatskoj glede proračunskih sredstava izdvojenih za demografski oporavak. Besplatni vrtić, besplatne školske knjige, subvencionirani prijevoz učenika i brojni oblici stipendiranja mladih u procesu obrazovanja dominiraju u gradskom proračunu. U tijeku je obnova brojnih devastiranih zgrada u Obrovcu i to je trajni proces posljedično vezan uz vlasništvom nekretnina koje nisu u vlasništvu grada što operativno usporava proces obnove i uređenje grada. Dakle istina je potpuno suprotna horor slici  koja je o Obrovcu odaslana hrvatskoj javnosti putem RTL televizije i njihovih oporbenih šaptača, špijuna i mogućih kriminalaca.

Istraživački novinarski tim

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari