Pratite nas

Analiza

U povodu Paralela: ‘sigurnosni krajolik’, Trilaterala i predsjednički izbori

Objavljeno

na

U prošlu smo srijedu imali priliku gledati iznimno zanimljive Paralele vanjskopolitički magazin urednice Morane Kasapović (26. 11. 2014., HTV 1, 21.00). Centralna tema emisije se odnosila na krizu u Ukrajini, a u sklopu nje je bio reemitiran dio interviewa s Vladimirom Putinom kojeg je ruski predsjednik dao novinaru ARD-a Hubertu Seipelu.

moranaInterview kojemu je povod bila 25 godišnjica pada Berlinskog zida bio je prikazan desetak dana ranije na spomenutoj njemačkoj televiziji. Zanimljivi su bili i prilozi novinara Danka Družijanića (Ukrajina nakon kijevskog Majdana, status američkih snaga u baltičkim zemljama i Poljskoj, nedavne vojne vježbe britansko-poljskih snaga) i Suzane Volf Pendić (politika Viktora Orbana, mađarska ovisnost o ruskim energentima i njena politička pripadnosti Zapadu, sudbina Južnog toka, Mola, Ine) a nadasve su bile zanimljive poruke ruskog predsjednika i analize u emisiju pozvanih gostiju: doc. dr. Davora Bobana s Fakulteta političkih nauka i Judy Dempsey iz think tanka Carnegie Europe kojeg je jedan od centara u Berlinu.

Predsjednik je Putin u interviewu s dosta uvjerljivosti obrazlagao rusku politiku unatrag petnaestak godina; ukazao je na razloge zbog kojih je Rusija obnovila strateške letove nakon što ih je ’91. obustavila (kaže, ‘NATO se od 2001. g. dva puta proširio’); poistovjetio je gospodarsku situaciju sa sigurnosnom (navodi primjer ‘Gazprombanke koja je ukrajinskom gospodarstvu dala kredit od 25 milijardi dolara’); objasnio je što Sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine znači za Rusiju s obzirom na bescarinski pristup i činjenicu da je Ukrajina već članica slobodne zone trgovine unutar ZND-a i upozorio – između ostalog – da bi promicanje rusofobije u Ukrajini imalo katastrofalne posljedice.

Repozicioniranje Rusije na ‘velikoj šahovskoj ploči’ nakon političkog zalaska Mihaila Sergejeviča Gorbačova i fluidno asimetrične podjele svijeta imali smo priliku čitati u obliku geostrateške analize i to prije dvadeset godina!! U prosincu 1995. godine Zbignew Brzezinski je u Los Angelos Timesu, govoreći o prilikama nakon nestankom bipolarnog odnosa snaga spomenuo ‘mogući zaokret ka nekom obliku osobne diktature’ i predvidio da bi ‘autoritarna i nacionalistička većina u Rusiji mogla forsirati 1. reintegraciju Ukrajine, Azerbejdžana i ostalih bivših dijelova Sovjetskog Saveza, 2. usprotiviti se politici širenja NATO-a na Istok, i 3. sklopiti pragmatični savez s Iranom ili Kinom’. I još nešto: kao zagovornik brzog proširenja NATO-a Zbignew Brzezinsky je te iste godine u časopisu Foreign Affairs (1995. siječanj/veljača) napisao da ‘proširenje NATO-a ne treba biti potaknuto uzvitlavanjem antiruske histerije, što bi na kraju moglo postati samoispunjavajućim proročanstvom’.

Začuđujuća točnosti predviđanja autora geopolitičke čitanke iz ’97., The Grad Chessboard: ‘odnekud’ se, umjesto dugovječnog premijera postsovjetske Rusije Černomidina, pojavio Vladimir Putin; reintegracija Ukrajine je zamalo uspjela (pobunom na kijevskom Majdanu je doduše onemogućena Janukovičeva proruska politika, ali joj je epilog rusko preuzimanje Krima); reintegracija Gruzije završila je osamosaljenjem Južne Osetije i Abhazije; pragmatični savez s Kinom je sklopljen ove godine, s Iranom također. Rusija i Kina su naime u svibnju potpisale plinski ugovor stoljeća, vrijedan 400 milijardi dolara. Riječ je o sporazumu između Gazproma i Kineske nacionalne naftne tvrtke CNPC i to na rok od 30 godina!! Očito, ovaj je sporazum više od obične trgovine, on će zasigurno imati krupne geopolitičke posljedice. Nadalje, u skladu s ugovorom kojeg su u Moskvi nedavno potpisali predstavnici državnih nuklearnih agencija Rusije i Irana, ove su dvije zemlje dogovorile izgradnju dva nova bloka nuklearne elektrane Bushehra u Iranu. Procjenjena vrijednost ugovora s kojim Iran dobiva mogućnost diverzifikacije svoje energetske politike je preko 10 milijardi dolara.

rusija-i-iran-nisu-upRusija-1024x724Je li na pomolu stvaranje alijanse Rusija – Kina – Iran prerano je tvrditi, ali činjenica da NATO planira svoje granice na al-Assadovom pragu a u dogledno vrijeme i preko njega, Siriji susjednom Iranu daje povoda sklopiti pragmatičan savez s Rusijom.

Putinove tvrdnje iz razgovora za ARD – da su gospodarski problemi ujedno i sigurnosni – komplementarne su tvrdnjama generala Johna J. Sheehana, bivšeg zapovjednika za Atlantik, koje je iznio u svom govoru na Institutu za strateške i međunarodne studije u Lisabonu, 9. listopada 1997. Govoreći o nužnoj prilagodbi NATO-a novonastalom sigurnosnom krajoliku general Sheehan je u svojoj analizi apostrofirao činjenicu da su od 100 najvećih svjetskih privrednih subjekata, više od polovice korporacije, ne države: ‘Prihodi General Motorsa veći su od bruto nacionalnog proizvoda Danske, Ford ima veće prihode od Južne Afrike, a Toyota od Norveške; zbroje li se prihodi 200 najvećih svjetskih korporacija, vidjet će se da su veći od četvrtine svjetske privredne aktivnosti; prihodi 200 najvećih svjetskih korporacija veći su od zbroja prihoda svih zemalja svijeta, bez 9 najrazvijenijih nadmašuju zbroj prihoda 182 zemlje’. (U odnosu na ’97. godinu, tablica prestiža danas je nešto drukčija, ali je sigurno da je od deset najvećih kompanija osam iz energetskog sektora. Na drugom je mjestu sektor komercijalnih banaka a na trećem automobilska industrija. Godine 2011. među 500 najvećih najviše je američkih kompanija, 132, drugo je mjesto zauzela Kina sa 73 kompanije, a na trećem je mjestu Japan sa 68 kompanija.)

Očito, interes korporacija je i interes države – i obrnuto. Drugim riječima, ulazak ideja, ljudi i kapitala iz privatnog u državni sektor spomenutom je prilagodbom vojnog sustava novom ‘sigurnosnom krajoliku’ patentiran kroz rotirajuća vrata Administracije. U tome smislu treba razumijevati i pojavu privatnih vojski povezanih s osiguranjem kompanija iz energetskog sektora (u Afganistanu i Iraku), a u slučaju Rusije koja je na brojnim primjerima Zapada domislila kontradoktrinu stvaranje oligarhijskog sustava, očito je da vlast iz Moskovskog kremlja kapilarno ali snažno prodire u sve dijelove svijeta, spremna štititi svoje interese (simbolički rečeno) i radioaktivnim polonijem.

Uzgred, kako bi se u kontekstu navedene liste najjačih gospodarskih subjekata trebao razumijevati jedan od strateških dokumenata u kojemu se definira uloga Amerike i njezine globalne zadaće da se (između ostalog) ‘suprotstavlja mogućnostima narušavanja postojećeg sustava svjetske trgovine, financijskog tržišta i dostave energije’? Treba li spominjati da je dokument izrađen pod vodstvom Zbignewa Brzezinskog? (America’s National Interests: A Report from the Commision on America’s National Interests, Council for Foreign Relations, Washington 1996.) Nije li ovaj dokument bio strategijska osnova Europskoj komisiji da svojim članicama (Mađarskoj i Bugarskoj) uz prijetnju sankcijama uputi ‘preporuku’ da odustanu od suradnje na izgradnji Južnog toka.

Da je i Hrvatska dio sigurnosnog krajolika gledateljima spomenutih Paralela dala je znati i gošća emisije Judy Dempsey: ‘Ukrajina sve više postaje zadaćom Europske unije, pustimo sada NATO i SAD, 28 članica EU moraju odlučiti jesu li spremne angažirati se oko Ukrajine na duge staze. To znači dugotrajnu financijsku i gospodarsku potporu, poticanje političkih reformi, nadam se da je Unija na to spremna.’ I bez ovog pojašnjenja gospođe Dempsy da je Hrvatska dio ‘aktualnog sigurnosnog krajolika’ bilo je jasno u trenutku kada je izgradnja Južnog toka postala važno vanjskopolitičko pitanje Hrvatske u mandatu Stjepana Mesića, a pogotovo od najave MOL-a da bi svoj udio u Ini mogao prodati Gazpromu, najprofitabilnijoj kompaniji u plinskom sektoru u svijetu. Nimalo slučajno, a gotovo u isto vrijeme, u javnosti se pojavio naputak američkog potpredsjednika Bidena (Večernji list, 25. studenog, st. 3) da se Hrvatska okrene izgradnji LNG terminala kako bi postala energetski centar za jugoistočnu Europu. U konkretnom slučaju, želi li se Hrvatska afirmirati kao pouzdan partner u euroatlantskom savezništvu pred njom je nimalo jednostavan izbor gospodarskog opredjeljenja.

photoessay02Drugim riječima, potpredsjednik Biden i gospođa Judy Dempsy upućuju na činjenicu da bi po naravi hrvatskog članstva u EU i NATO-u suština njezine vanjske politike trebala biti aktivni euroatlantizam. Nisu to pojedinačni stavovi osobâ iz Administracije ni analitičarâ iz Carnagie zaklade (Judy Dempsey) nego posve izvjesno svih umreženih savjetodavnih think tank organizacija koje osmišljavaju, promiču euroatlantizam i svakodnevno (ovisno o događajima) analiziraju njegove perspektive. S više prikrivenosti sličnih je ‘mislećih’ timova i na ruskoj strani, u pravilu navezanih za Rusku akademiju, čiji je za sada legitimni eksponent savjetnik ruskog predsjednika Aleksandar Dugin.

Takvih think tank organizacija kao što je u Paralelama eksponirana Carnegie Europe ima ih na desetke, a jedna od utjecajnijih je i Trilateralna komisija koju je utemeljio i njen rad osmislio bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Cartera, Zbignew Brzezinski. Nije li onda za očekivati i nije li posve logično da iz jedne takve organizacije dođe poziv da u personalnom smislu Hrvatska sudjeluje u njezinom radu. Kao što je rad Trilateralne komisije otvoren javnosti (pretpostavljam ne u svim aspektima) tako je i članstvo u njoj također javna stvar. Pretpostavljam da je Kolinda Grabar Kiratović članstvo u Trilateralnoj komisiji prihvatila u dogovoru sa Strankom.

I priča o ovoj think thank organizaciji i predsjedničkom kandidatu bi se svela na geopolitička pitanja da na dnevnom redu nisu predsjednički izbori i sve što se uz kampanju pred izbore veže. U tome bi se smislu nedavna primjedba Ive Josipovića da ‘članica Trilateralne komisije’ nema pravo kritizirati njegov probalkanski regionalizam mogla shvatiti kao uspjela ili neuspjela konfabulacija, ili pak kao manje-više dobra predizborna dosjetka. Međutim, osobu (KGK) koja se deklarira kao vjernica, kršćanka, rimokatolkinja, dovoditi u svezu sa sotonizmom zbog činjenice da je članica Trilateralne komisije više je od bezočne optužbe. Takvu je naime optužbu lansirao muzikolog, novinar, glazbeni kritičar i ‘akademik u dijaspori’, E. Ćić, kojeg se u javnosti između ostalog predstavlja kao osobu s teološkom naobrazbom, konkretno na portalu koji u svojim medijskim inačicama pokriva dobar dio balkanskog informativnog prostora. U svojoj mistifikaciji oko Trilateralne komisije spomenuti je publicist posegnuo i za takvim autoritetom kakav je bivši sportski novinar David Icke. Upravo je ovaj ‘poznati Englez’ jedan od onih lažnih autoriteta u pravilu nadahnutih okultizmom, koji će se kao i Leo Taxil davno prije njega pojavljivati s vremena na vrijeme kako bi stotinama stranica fascinirao lakovjerne mješavinom istinitih podataka i grotesknih fabula, pa spomenuta Ćićova tvrdnja u svezi luceferijanstva u konkretnom slučaju nema nikakvog razboritog uporišta, zanemari li se njegova politička preferencija u odnosu na predsjedničke kandidate.

No, pravo je pitanje, hoće li izborom predsjednika (predsjednice) na predstojećim izborima Hrvatska izabrati svoju (bolju) petogodišnju budućnost?

Hoće li se zbog svog izbora (28. prosinca) opet zacrvenjeti ili će se odvažiti kroz ‘novi sigurnosni krajolik’ kapitalizirati svoj založeni suverenitet i svoje geopolitičke šanse u ‘tom i takvom svijetu’?

 

Ivan Mihael Ban/HRsvijet

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

SAD slaže ratnu vladu i napada Siriju?

Objavljeno

na

Objavio

Nakon dvomjesečne ofenzive turska je vojska bez oružanog otpora ušla u većinski kurdski grad Afrin na sjeveru Sirije iz kojeg su se povukli kurdski borci.

Naime, povukli su se nakon postignutog dogovora između Erdoğana i Trumpa, s obzirom na to da su Kurdi tražili povratak sirijske vojske na to područje kako bi ih štitili nakon što im je SAD okrenuo leđa.

Međutim, Kurdi su podlegli pod pritiskom SAD-a i povukli se iz Afrina jer ih je Trump uvjerio da će i dalje biti saveznici SAD-a te da je bolje da u Afrin uđe turska, a ne sirijska vojska, piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Istodobno, vladine snage sa saveznicima, Rusijom i Iranom, nastavljaju s čišćenjem predgrađa Damaska, područja Istočne Gute, od džihadističke skupine. Džihadističke skupine koje su u okruženju traže pregovore kako bi napustile preostalih 20 posto teritorija koje još drže pod svojom kontrolom te bi otišle u provinciju Idlib.

Zapovjednik glavnog stožera ruske vojske general Valerij Gerasimov upozorio je SAD da ne čini gluposti i napada Siriju jer će ruska vojska, ako bude ugrožena, pružiti adekvatan odgovor i uništiti kako projektile tako i vojnu opremu, što podrazumijeva obaranje zrakoplova ili gađanje razarača klase Arleigh Burke koji se obično koriste za lansiranje krstarećih projektila Tomahawk.

Upozorenja generala Gerasimova stigla su nakon što su ruske obavještajne službe došle do povjerljivih podataka da se SAD, Francuska i Velika Britanija pripremaju za napad na glavni sirijski grad Damask u kojem bi im mete bile državne institucije i objekti sirijskog ministarstva obrane u kojem se nalaze ruski vojni instruktori, predstavnici Centra za pomirbu sukobljenih strana i vojni policajci.

Rošade u Washingtonu

Analitičari su uvjereni da Trump priprema napad na Siriju slažući ratnu vladu, čemu u prilog ide i smjena državnog tajnika Rexa Tillersona koji je bio protiv akcije u Siriji te je na njegovo mjesto postavljen Trumpov istomišljenik i bivši čelnik CIA-e Mike Pompeo, kojeg smatraju jastrebom.

Isto tako, na mjesto direktorice CIA-e imenovana je Gina Haspel, koja je nadgledala mučenje dvojice osumnjičenih terorista, a kasnije je naredila i uništavanje videosnimaka koji su dokumentirali brutalno mučenje u tajnom zatvoru u Tajlandu, a veći dio karijere provela je kao tajna agentica.

Kurdi optužuju Tursku za etničko čišćenje u Afrinu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Američko udruženje pedijatara izdalo važan dokument o rodnoj ideologiji!

Objavljeno

na

Objavio

Ovo istraživanje se isključivo bavi znanstvenim i biološkim podacima uz napomenu na početku materijala kako ideologija ni po čemu ne spada u znanstveni sadržaj.

Američko udruženje pedijatara, na čelu s predsjednicom Michelle A. Cretellom, dopredsjednikom Quentinom Van Meterom i uz pomoć Paula McHugha, bivšeg šefa psihijatrijskog odjela kliničke bolnice John Hopkins, izradilo je studiju koja analizira opasnosti transseksualnosti i rodne ideologije s posebnim naglaskom na transseksualnost djece, prenosi Facebook stranica Udruge Ne dirajte djecu.

Liječnici su objavili dokument s 8 temeljnih točaka na kojima se temelji istraživanje. Pod naslovom ”Rodna ideologija šteti djeci” Američko udruženje pedijatara postupno razotkriva transseksualnost djece osuđujući normalizaciju transseksualnosti u školama i politici kao da nam ona nosi nešto dobro i korisno za zdravlje.

Ovo istraživanje se isključivo bavi znanstvenim i biološkim podatcima uz napomenu na početku materijala kako ideologija ni po čemu ne spada u znanstveni sadržaj.

Sukladno tome, ova znanstvena analiza ohrabruje edukatore i političare u odbacivanju politike indoktrinacije koja manipulira globalnom javnošću i tvrdi da djeca iz naravnih i zdravstvenih razloga prihvaćaju hormonsku i kiruršku promjenu spola.

Prenosimo osam temeljnih točaka kojima se bavi istraživanje naslovljeno ”Rodna ideologija šteti djeci”.

RODNA IDEOLOGIJA ŠTETI DJECI

1. Ljudska seksualnost funkcionira kao binarno, biološko i objektivno svojstvo. Geni ”XY” i ”XX” genetska su obilježja zdravog stanja, a ne nekog poremećaja. Normalno stanje ljudskog genetskog potencijala je da smo začeti kao muško ili žensko. Ljudska seksualnost funkcionira po binarnom principu s očitom namjerom reprodukcije i razmnožavanja naše vrste. Ovo načelo evidentno je po sebi. Poremećaji spolnog razvoja (DSD) i njegove devijacije, uključujući testikularnu feminizaciju i kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju, medicinski se identificiraju upravo putem binarne spolne norme i prema istome ih prepoznajemo kao poremećaje.

2. Nitko se ne rađa s rodom. Sva ljudska bića rađaju se s biološkim spolom. Rod (svjesnost i osjećanje da smo muškarac ili žena) jest sociološki i psihološki koncept, a ne biološka objektivnost. Nitko od nas se ne rađa sa sviješću da je muškarac ili žena. To posvješćivanje se razvija s vremenom i, kao svaki razvojni proces, može biti narušen subjektivnim percepcijama iz djetinjstva, međusobnim odnosima i negativnim iskustvima iz djetinje dobi. Osobe koje se identificiraju s ”osjećajem da pripadaju suprotnom spolu” ili ”nekom srednjem spolu” ne tvore treću spolnu grupu, nego su biološki i dalje muškarci ili žene.

3. Uvjerenje osobe da je ili nije pripadnik određenog spola je, u najboljem slučaju, konfuzna misao. Kada jedan dječak i jedna djevojčica, biološki zdravi, vjeruju da su suprotno od svog biološkog spola, nastaje psihološki problem, a ne fizički i zbog toga se tretira kao takav. Ta djeca pate od rodne disforije. Rodna disforija (GD) se u posljednjem izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika psihičkih poremećaja Američkog udruženja psihijatara (DSM – V) definira kao duševni poremećaj.

4. Pubertet nije bolest, ali terapija blokadom hormona spolnog sazrijevanja, koja odgađa pubrtet, može biti vrlo opasna. Blokada hormona te vrste tijekom puberteta vodi do bolesnog stanja koje onemogućuje rast i plodnost djeteta koje je, prije ovog postupka, bilo biološki zdravo.

5. Prema prethodno spomenutom DSM -V, 98% muškaraca i 86% žena, koji tijekom djetinjstva osjećaju smetenost vezanu za rod, u konačnici prihvaćaju svoj biološki spol nakon što prođu pubertet.

6. Djeca koja uzimaju lijekove za blokadu/odgodu puberteta s ciljem promjene spola morat će uzimati hormone suprotnog spola tijekom kasne adolescencije. Uporaba spolnih hormona, poput testosterona i estrogena suprotnog spola, nosi sa sobom rizike opasne po zdravlje. Unos tih hormona može izazvati probleme s krvnim tlakom, stvaranje krvnih ugrušaka, moždani udar i rak.

7. Statistike ukazuju na dvadeset puta veću stopu samoubojstva kod odraslih koji uzimaju hormone suprotnog spola i/ili se podvrgavaju operaciji spola. Čak i u Švedskoj, jednoj od zemalja koja najviše podupire inkluziju i normalizaciju rodne ideologije, broj samoubojstava je u velikom porastu. Kakva bi to osoba, suosjećajna i razumna, željela osuditi malu djecu na istu takvu sudbinu znajući da nakon puberteta 86% djevojčica i 98% dječaka sa sumnjama u svoj rod prihvate svoju fizičku stvarnost i nastavljaju živjeti u stanju fizičkog i duševnog zdravlja?

8. Ustroj i uvođenje odgoja djece koji će ih uvjeravati da je krađa biološkog spola, putem operacija i lijekova, nešto normalno i blagotvorno jest zlostavljanje djece. Opća potpora rodne ideologije, poglavito putem javnog obrazovanja i djelovanjem političara, zbunit će veliki broj učenika i roditelja što će rezultirati time da sve veći broj djece posjećuje ”rodne klinike” kako bi primali lijekove koji blokiraju hormone spolne zrelosti i odgađaju pubertet. Tako će mnoga djeca odabrati život pun kancerogenih hormona i toksičnih kemijskih preparata koji nisu nimalo preporučljivi za zdravlje, a mnogi će izabrati nepotrebno kirurško osakaćivanje dijelova svoga tijela savršeno zdravih u svojoj mladosti.

laudato

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati