Connect with us

Herceg Bosna

U povodu Svjetskog dana pošte HP Mostar izdala poštansku marku ‘Etnološko blago’

Objavljeno

-

Hrvatska pošta Mostar u povodu Svjetskoga dana pošte tradicionalno izdaje redovitu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana “Etnološko blago 2013.“

Ove godine motiv na marki je drveni plug. Obrada zemlje drvenim plugom predstavljala je težak i iscrpljujući posao, a drvene oraće sprave počele su nestajati početkom 20. stoljeća, da bi već sredinom stoljeća bile rijetkost i koristile su se samo za manje poslove.

Složenost konstrukcije drvenog pluga govori o svrsishodnosti svakog njegovog dijela. Iako primitivan, u to vrijeme predstavljao je savršeno oruđe za obradu zemlje. O pravoj vrijednosti njegove konstrukcije govori činjenica da je drveni plug osnov svih novijih plugova, odnosno plugova koji se danas koriste za obradu zemlje.

Nominalna vrijednost marke HP Mostar “Etnološko blago 2013. – Drveni plug“ je 2,70 KM i tiskana je u arku od 8 maraka u tiskari “Zrinski” u Čakovcu.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a u poštanskom prometu marka se koristi od 9. listopada 2013, priopćeno je iz HP Mostar.

HP Mostar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari