Connect with us

BiH

U Prijedoru obilježen ‘Dan bijelih traka’, općina ne želi spomenik ubijenoj djeci

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Stotine ljudi okupile su se u petak u Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni kako bi obilježili “Dan bijelih traka” i podsjetili na masovne zločine i progone Hrvata i Bošnjaka s tog područja koje su počinile paravojne postrojbe bosanskih Srba.

Potkraj svibnja 1992. godine srpska je paravojska napala hrvatska i bošnjačka naselja u prijedorskoj regiji poput Briševa i Kozarca a cjelokupnu vlast u općini nasilno je preuzeo krizni stožer pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS).

Hrvatima i Bošnjacima koji su tamo živjeli posredstvom lokalnog radija 31. svibnja upućen je zahtjev da na rukave obvezno stave bijele vrpce a da na svoje kuće istaknu bijele plahte kao znak predaje odnosno pokoravanja novoj vlasti.

U napadima srpske paravojske ubijeno je više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka među kojima je bilo i 102 djece a više od 50 tisuća Hrvata i Bošnjaka je protjerano s tog područja. Njih preko 30 tisuća prije toga je bilo zatočeno u nekom od koncentracijskih logora poput Keraterma i Omarske.

Za posmrtnim ostacima više od 500 žrtava još uvijek se traga.

Istražujući zločine u Prijedoru Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignuo je optužnicu protiv 27 pripadnika civilne i vojne vlasti bosanskih Srba a Milomir Stakić, ratni načelnik općine zbog toga je osuđen na 40 godina zatvora.

Udruge koje okupljaju članove obitelji ubijenih i nestalih godinama bezuspješno pokušavaju ishoditi dopuštenje lokalnih vlasti za podizanje spomenika ubijenoj djeci.

“Gradonačelnik Slobodan Javor o tome ne želi ni razgovarati”, kazao je u petak Fikret Bačić, predstavnik udruge roditelja ubijene djece.

Članovi te udruge i ovoga puta su na to simbolično podsjetili polaganjem bijelih ruža na središnjem gradskom trgu u Prijedoru. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas