Pratite nas

Hrvatska

U Pripremi: Promet roba preko GP Osoje (Posušje)

Objavljeno

na

U uredu Općinskog načelnika Branka Bage, 24. srpnja 2013. održan je radni sastanak po pitanju pripreme Graničnog prijelaza Osoje za međunarodni promet  roba. Sastanku su pored načelnika i njegovih pomoćnika, nazočili i pomoćnik ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Hajrudin Lagumdžija, viši stručni suradnik za investicije Dubravko Rodić, ravnatelj Carinske ispostave Grude Zlatko Vranješ te predstavnici Udruge gospodarstvenika  Posušje predvođeni dopredsjednikom Udruge Franjom Širićem.

[dropcap]N[/dropcap]a sastanku je zaključeno da će se morati izvršiti rekonstrukcija GP Osoje, tako što će se uraditi, najmanje, još jedna prometna traka za teretni promet  s obje strane granice. UNO će financirati projektiranje i izgradnju cestovne infrastrukture i svih ostalih objekata na teritoriju BiH, kao i otkup zemljišta za koji će tehničku pripremu odraditi stručne službe općine Posušje.

Međutim, predstavnici UNO Lagumdžija i Rodić su konstatirali, da se ti radovi ne mogu završiti u ovoj godini, jer sredstva nisu predviđena u proračunu te će se ista planirati za slijedeću 2014. godinu.

Nakon radnog sastanka u uredu Općinskog načelnika, sudionici istoga su otišli na GP Osoje, uvjeriti se na licu mjesta o mogućnostima uspostave carinskog ureda, kako bi se omogućio međunarodni promet roba što prije preko tog prijelaza. Nakon pregleda GP zaključeno je, da se za početak može postaviti jedan kontejner za rad carine, a za rješavanje problema dovoda električne energije i telefonske linije obvezao se Općinski načelnik Bago.

Sve radnje oko uspostave međunarodnog prometa roba preko GP Osoje moraju se koordinirati i sa Republiko Hrvatskom te će se po tom pitanju uspostaviti kontakti na razini carinskih uprava dviju država kao i na razini općina Posušje i Imotski.

Udruga gospodarstvenika/Općina Posušje

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari