Pratite nas

Gospodarstvo

U prvom tromjesečju hrvatski BDP porastao više od 2 posto

Objavljeno

na

Zahvaljujući rastu potrošnje, industrijske proizvodnje i investicija, kao i pozitivnom doprinosu turizma, makroekonomisti procjenjuju da se rast hrvatskog gospodarstvo u prvom tromjesečju ubrzao na više od 2 posto.

[ad id=”93788″]

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u utorak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju, a osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2 do 2,8 posto.

Bit će to već šesto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 1,9 posto na godišnjoj razini.

Makroekonomisti u anketi Hine navode da se rast gospodarstva ponajviše zahvaljuje jačanju osobne potrošnje, najveće sastavnice BDP-a.

RAST BDP-a

U prvom tromjesečju hrvatski BDP porastao više od 2 posto!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

S&P podigao rejting Hrvatske na ‘BB+’, izgledi stabilni

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Agencija Standard & Poor’s (S&P) podigla je u petak rejting Hrvatske s ‘BB’ na ‘BB+’, uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.

Kako ističu iz S&P-a, javni dug Hrvatske pao je na kraju 2017. godine ispod 80 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a do 2021. očekuje se njegovo daljnje smanjenje ispod 70 posto BDP-a.

Lani je, navode u S&P-u, Hrvatska vjerojatno po prvi put ostvarila suficit proračuna opće države, u visini od 0,6 posto BDP-a, zahvaljujući snažnijim prihodima od očekivanih, dijelom zbog cikličkih faktora, ali i zbog porezne reforme.

U razdoblju do 2021. u toj agenciji očekuju niske deficite proračuna opće države, od prosječno 0,8 posto BDP-a.

Dobri fiskalni rezultati

Kako ističu iz S&P-a, rejting su poboljšali zbog poboljšane vanjske pozicije zahvaljujući, među ostalim, snažnom priljevu od turizma, daljnjem inozemnom razduživanju i brzom rastu deviznih rezervi.

Rejting je podignut i zbog poboljšane fiskalne pozicije, kojoj doprinose ekonomski oporavak, ali i strukturne mjere poput porezne reforme provedene 2017. To pomaže u sve bržem smanjivanju visokog tereta državnog duga, koji i dalje ograničava rejting.

Dodatno, rejting ograničava i relativno kratka povijest provedbe strukturnih reformi zbog političkih previranja i niske razine bogatstva po glavi stanovnika u odnosu na ostale EU članice.

Postupni napredak strukturnih reformi pomaže očuvati trajnost gospodarskog oporavka. Povoljno vanjsko okruženje i još jedna rekordna turistička sezona poduprli su gospodarski oporavak, koji ulazi u četvrtu godinu, navodi ta agencija.

Restrukturiranje Agrokora ponešto je prigušilo domaću potražnju, no rast potrošnje i investicija ostao je snažan, napominju analitičari te agencije.

Dodaju i kako su strukturni izazovi za gospodarstvo vidljivi na tržištu rada i u velikoj ulozi javnog sektora u gospodarstvu, a reformski napori Vlade su tek postupni.

Očekuje se usporavanje rasta BDP-a

Analitičari S&P-a poručuju da je kraj 2017. obilježen nešto slabijim gospodarskim rastom nego što se očekivalo, dijelom zbog jednokratnih učinaka.

Primjerice, najavom promjena trošarina i izmjenom izračuna PDV-a za kompanije pri kupnji vozila, što je odgodilo prodaju vozila s prosinca na siječanj 2018., tijekom kojeg je prodaja skočila na godišnjoj razini za 30 posto.

S&P poručuje da je hrvatsko gospodarstvo nastavilo u 2017. ostvarivati koristi od snažne inozemne i domaće potražnje. Daljnje smanjenje stope nezaposlenosti, kao i rast plaća u javnom i privatnom sektoru, poduprli su jačanje potrošnje.

No, zamjećuju da su ulaganja ponešto oslabila jer su neizvjesnosti vezane uz Agrokor utjecale na povjerenje poduzetnika i potrošača.

Analitičari S&P-a ove godine očekuju rast hrvatskog gospodarstva za 2,7 posto, nakon lanjskih 2,8 posto, a do 2021. očekuju postupno usporavanje gospodarskog rasta na oko 2,5 posto.

Postupan napredak u reformama

U toj agenciji ocjenjuju da Vlada postupno napreduje prema rješavanju strukturnih problema.

Tako u S&P-u navode da Nacionalni program reformi sadrži nekoliko reformi koje Vlada želi provesti, no napredak po tom pitanju ocjenjuju postupnim.

Ističu da je Vlada već provela strukturne reforme u sustavu PDV-a i poreza na dohodak, koje se primjenjuju od 2017. Osim toga, smanjeni su i parafiskalni nameti, pristojbe i porezi koji se ne plaćaju izravno državi, i to za 30 posto u 2017. a napreduje i restrukturiranje kompanija u cestarskom sektoru.

Ipak, u S&P-u ocjenjuju da su potrebni održiviji i snažniji reformski napori kako bi se očuvali neki fiskalni dobici koje je donio aktualni oporavak.

Nakon političke nestabilnosti, sadašnja Vlada sastavljena od HDZ-a i HNS-a, na vlasti od lipnja 2017. godine, čini se da je stabilnija, ocjenjuju.

Restrukturiranje Agrokora se nastavlja, unatoč nekim problemima u veljači, kada je izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku. Unatoč tome, ističu, u Agrokoru namjeravaju dovršiti restrukturiranje prema početnom planu do 10. travnja ove godine.

Prema osnovnom scenariju, S&P očekuje uredni proces restrukturiranja. Negativne rizike po hrvatsko gospodarstvo vide ako dođe do nekontroliranog restrukturiranja tog koncerna koji bi negativno utjecao na njegove dobavljače, uglavnom male i srednje tvrtke i obiteljska gospodarstva.

No, kako navode, trenutno vide tek ograničene negativne rizike za gospodarstvo od potresa u Agrokoru, ali nastavljaju pratiti situaciju, uključujući financijsko i operativno restrukturiranje te utjecaj toga na hrvatsko gospodarstvo.

O čemu dalje ovisi rejting?

Stabilni izgledi, objašnjava S&P, odražavaju poboljšane vanjske i fiskalne bilance, dok i dalje visok javni dug i strukturne rigidnosti ugrožavaju izglede rasta rejtinga u idućih 12 mjeseci.

Kako dalje navode, hrvatski kreditni rejting mogao bi biti povećan ako Vlada provede strukturne reforme koje bi omogućile održiviju fiskalnu konsolidaciju i koje bi povećale potencijalni rast gospodarstva.

U tom slučaju, snažnije smanjenje javnog duga od očekivanog pozitivno bi utjecalo na rejting.

No, dodaju i da se rejting može smanjiti ako provedba strukturnih reformi uspori, što bi dovelo do nižeg gospodarskog rasta i višeg fiskalnog deficita od predviđenog.

Osim toga, pozorno će se pratiti napori oko restrukturiranja Agrokora te razmotriti negativnu akciju vezanu uz rejting, ako neuredno restrukturiranje Agrokora potkopa gospodarsku izvedbu ili dovede do značajnih fiskalnih troškova. No, napominju i da to ne očekuju u svom osnovnom scenariju.

S&P pratio potez Fitcha

Ovim potezom je S&P pratio odluku Fitcha, koji je u siječnju povećao kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, što je bilo prvo povećanje rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody’s dva stupnja ispod. Pritom sve tri agencije izglede drže stabilnima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Više od 150 poduzetnika na prezentaciji HAMAG-BOCIRO-a

Objavljeno

na

Objavio

Više od 150 poduzetnika s područja Grada Đakova okupilo se danas na prezentaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u dvorani Florentini gdje je bilo govora o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava i financijskih instrumenata.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, dok su prezentaciji nazočili i pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, zamjenik župana Petar Lagator, Mario Turalija član Uprave HAMAG-BOCIRO-a, te brojni drugi ugledni gosti. Cilj događanja bio je predstavljanje aktualnih otvorenih poziva u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a koje provodi HAMAG – BICRO. Također, najavljeni su pozivi iz istog Operativnog programa, a koji će biti objavljeni do kraja godine.

-Ovo je dokaz da poduzetništvo nije mrtvo u Đakovu i da postoje potencijali za razvoj. Danas naši poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici imaju prilike iz prve ruke se upoznati s onim što HAMAG trenutno ima kad govorimo o otvorenim natječajima, i ono što je još bitnije, što planiraju u dogledno vrijeme otvoriti. Ispred Grada Đakova možemo najaviti da će se i u buduće održavati slične prezentacije, najavio je gradonačelnik Mandarić.

-Želimo pokazati da Agencija i naša Vlada nude poduzetnicima ista kreditna zaduženja kao što su ona njihovih konkurenata i tvrtki koje se bave poduzetništvom u EU. Slavonija je poljoprivredni kraj i najavljujemo kamatne stope od 0,10 do 1,5 posto, nove jamstvene sheme, kao i natječaje koji se trebaju otvoriti tijekom ove godine, rekao je Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a, pozvavši poljoprivrednike da u tom smislu redovito prate njihove stranice. Napomenuo je i da su unazad šest, sedam mjeseci od kako rade informativne radionice u Slavoniji pospješili za preko 150 posto povlačenja sredstava iz fondova EU.

-U HAMAGU trenutno imamo oko 1.600 aktivnih ugovora koji generiraju oko 5,5 milijardi kuna projekata, oko toga je blizu milijardu i sedamsto milijuna bespovratnih sredstava, dodao je Turalija.

-U ovom trenutku u Županiji se provodi 40-ak različitih projekata, potpora poduzetnicima. Od subvencioniranja kamata do financiranja i kreditiranja obrtnih sredstava, a isto tako stalnih ulaganja u edukacije i stručno usavršavanje. Naglasak i dalje stavljamo na naše izgrađene kapacitete koje imamo u poduzetničkim zonama, a koji nažalost do sada nisu iskorišteni u onom postotku koliko je to poželjno i moguće, rekao je zamjenik župana Petar Lagator.

Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma kazala ja kako se nada da će se među danas okupljenim poduzetnicima naći i oni koji žele ulagati u turizam.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati