Connect with us

Hrvatska

U Puli obilježena 30. obljetnica osnutka 119. brigade HV-a

Objavljeno

on

Svečanom akademijom u Istarskom narodnom kazalištu te polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata u Parku Franje Josipa u utorak je u Puli obilježena 30. obljetnica osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

Ovaj jubilej nije važan samo za grad Pulu već i za cijelu Istarsku županiju i Hrvatsku, rekao je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković. Naglasio je kako istarska angažiranost glede stvaranja samostalne Republike Hrvatske nije nikada bila upitna i jasno je kako je Istra dala značajan doprinos hrvatskoj pobjedi.

“Treba uvijek naglasiti i stalno ponavljati činjenicu da su hrvatski branitelji iz Istre s golemim, gotovo stopostotnim odazivom na mobilizaciju branili napadnute dijelove Hrvatske, a to najbolje potvrđuje i broj od 6.500 građana istre koji su prošli kroz ovu ratnu postrojbu”,  istaknuo je general Mareković na svećanoj akademiji u povodu 30. osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

Domovinski rat treba biti dodana vrijednost našeg nacionalnog i državnog identiteta, dodao je.

“Uspomena na sedam suboraca 119. brigade Hrvatske vojske čiji su životi utkani u temelje moderne hrvatske države, treba svima nama biti nadahnuće jer Hrvatska i danas treba isti žar hrabrosti. odlučnosti, nesebičnosti, domoljublja i zajedništva, bez mržnje i osvete, kao što ga je trebala u najtežim danima rata”, poručio je umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

119. brigada HV-a ima nemjerljiv doprinos u stvaranju moderne hrvatske države

I državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik premijera Andreje Plenkovića, naglasio je da 119. brigada HV-a ima nemjerljiv doprinos u stvaranju moderne hrvatske države i konačne pobjede i oslobađanja Hrvatske od velikosrpske agresije.

“Svojim ratnim putem, od preuzimanja vojnih objekata i stavljanja u funkciju, razminiranja velikih područja u Istri i očuvanju mira na ovim prostorima, ali i u Slavoniji, Dubrovniku, Stonu do najznačajnije uloge na ličkom ratištu, 119. brigada HV-a postala je dio naše slavne domovinske povijesti, na ponos hrvatskog naroda i svih budućih naraštaja”, rekao je Janović.

Podsjetio je da je ova Vlada, između ostalog, donijela jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, intenzivirala je stambeno zbrinjavanje te je osigurala 328 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za izgradnju i opremanje četiri veteranska centra u Hrvatskoj.

Istarski župan Boris Miletić rekao je kako je odaziv na bojišnicu iz Istre bio najveći u Hrvatskoj, a Istarska županija, iako nije bila zahvaćena ratom dala je svoj veliki doprinos tijekom Domovinskog rata, prihvativši veliki broj prognanika i izbjeglica. Naglasio je da pripadnici 119. brigade HV-a nisu iza sebe ostavili nešto zbog čega bi se danas trebali sramiti.

“Slikovit naziv ‘brigada bez mrlje’ krasi 119. brigadu HV-a i mislim da je to na ponos i čast svim njezinim pripadnicima”, poručio je župan Miletić.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić izdvojio je dva pojma za pripadnike 119. brigade – hrabrost i slobodu.

“O tome je najlakše govoriti, o tome je najlakše predavati, ali to živjeti je najteže. Pripadnici 119. brigade HV-a su 1991. krenuli upravo to ostvarivati, bili ste hrabri i išli ste se boriti za slobodu i izborili za nju”, zaključio je gradonačelnik Zoričić.

Posljednji zapovjednik 119. brigade HV-a, umirovljeni bojnik Roberto Fabris podsjetio je da pripadnici ove brigade pripadaju generaciji pobjednika, odnosno naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u stvaranju i obrani samostalne Republike Hrvatske.

Na svečanosti u Istarskom narodnom kazalištu je predstavljena i monografija “119. brigada HV u Domovinskom ratu 1991. – 1995.” urednika umirovljenog brigadira Davora Gregorovića, koji je prve primjerke uručio  izaslanicima predsjednika Republike Hrvatske Milanovića i predsjednika Vlade RH Plenkovića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR