Pratite nas

U Republici Srpskoj se provodi pravno nasilje nad građanima nesrpske nacionalnosti

Objavljeno

na

Bošnjacima i Hrvatima koji imaju nakanu prijaviti prebivalište u RS dali su preporuku da u slučaju problema s policijom kontaktiraju ured koalicije u Srebrenici kako bi se potom poduzele pravne mjere “u svrhu zaštite od pravnog nasilja koji se provodi u RS”.

Koalicija prognanika s područja Republike Srpske pozvala je u utorak na građanski neposluh prema vlastima tog entiteta.

Svim građanima nesrpske nacionalnosti upućen je javni poziv da odbiju bilo kakve mjere povezane s provedbom odluke vlade RS od prošlog tjedna o nametanju dodatnih provjera prijave mjesta prebivališta u tom entitetu.

Bošnjacima i Hrvatima koji imaju nakanu prijaviti prebivalište u RS dali su preporuku da u slučaju problema s policijom kontaktiraju ured koalicije u Srebrenici kako bi se potom poduzele pravne mjere “u svrhu zaštite od pravnog nasilja koji se provodi u RS”.

srpskaSve prognanike koji kane podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u RS iz “1. ožujka” su podsjetili kako kao povratnici po zakonu nisu dužni prilagati nikakve posebne dokaze o tome gdje se i zbog čega prijavljuju.

Vlada RS prošli je tjedan donijela odluku kojom je entitetskoj policiji naložila poduzimanje dodatnih provjera pri prijavi mjesta prebivališta uz obrazloženje kako je riječ o privremenoj mjeri koja će vrijediti dok se na državnoj razini ne izmijeni postojeći zakon koji regulira to pitanje.

Izmjene zakona koje je usvojio Zastupnički dom parlamenta BiH već mjesecima su zaustavljene u Domu naroda jer se njihovu usvajanju protive zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U toj su stranci istaknuli kako zapravo podupiru zahtjeve povratnika nesrpske nacionalnosti u RS koji strahuju da im se novim zakonom pokušava onemogućiti prijavljivanje na teritoriju tog entiteta jer mnogi među njima nisu uspjeli obnoviti kuće i stanove i u njima ne mogu trajno boraviti a policija im na temelju te činjenice pokušava osporiti pravo na prijavu prebivališta.

Koalicija “1. ožujka” istodobno provodi kampanju pojačane registracije prognanika nesrpske nacionalnosti na području RS-a i njihova motiviranja da sudjeluju na izborima zakazanim za listopad.

Svrha je te kampanje osigurati da barem dva ili tri od 14 zastupnika u parlamentu BiH koji se biraju s područja Republike Srpske budu iz redova stranaka koje zastupaju interese Bošnjaka i Hrvata. Time bi se ujedno onemogućila zloporaba tzv. entitetskog glasovanja u državnom parlamentu kojim stranke sa srpskim predznakom redovito blokiraju donošenje zakona kad god ocijene da bi mogli prenijeti na državnu razinu dio ovlasti koje pripadaju entitetima.

Devet stranaka s bošnjačkim i hrvatskim predznakom ranije ovog mjeseca dogovorilo je i zajednički izborni nastup na području RS a vlasti entiteta na to su odgovorile najavom dodatnih provjera prebivališta pa samim time i registriranih glasača.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je ocijenio uredbu vlade RS kao protuustavnu pozvavši Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) da reagira i poništi je.

Sličan apel OHR-u uputio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić uz ocjenu kako vlasti RS zapravo pokušavaju onemogućiti predizbornu strategiju bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako se neće odustati od provedbe donesene odluke a zaprijetio je i da se neće provoditi eventualna odluka OHR-a o njezinu poništenju.

hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari