Pratite nas

Događaji

U Rijeci predstavljen PROJEKT VELEBIT

Objavljeno

na

Dinko Dedić i Marko Jurić su u nedjelju, 6. studenog u Rijeci predstavili PROJEKT VELEBIT.

Projekt Velebit’ planiran je kao pokret za objedinjenje različitih nacionalno kreativnih dijelova hrvatskog naroda uz povezivanje hrvatskog iseljeništva s domovinom.

Naglasci s tribine održane u Rijeci:

Dinko Dedić

Ovo nije samo politički proces, ovo je nacionalni proces, proces koji ja doživljavam kao potrebu nacionalnog preporoda. Defetistička ideologija koja se širi o hrvatskom narodu je lažna. Dok sam bio u emigraciji mi nismo imali prijatelja na Zapadu, UDBA je bila umrežena, ali mi smo se ipak održali, vjerovali smo i pobijedili smo. Nije najvažnije što je Jugoslavija bila totalitarna, ili što je Tito bio totalitaran, nego što je bio zločinac i pobio pola milijuna našeg naroda.

Mi nismo htjeli osnovati još jednu stranku, i kupiti mrvice sa stola velikih, dobiti jedno saborsko mjesto ako se uližemo nekoj od vodećih – jer što bi dobili? Ništa.

Došli smo u poziciju da se ponavljamo. Naša nacionalistička linija je pasivna i šuti. Vidjeli smo to i nedavno prilikom posjete Vulina i patrijarha Bartolomeja, kad su ponovljene laži o 700 000 srpskih žrtava, ili kad je Ingrid Antičević Martinović povikala „smrt fašizmu“ u Saboru.

Mi smo počeli od principa da zajednički nastupimo s Hrvatima u emigraciji. Raditi ovakav pokret kakav je projekt Velebit znači biti bez podrške vlasti i zato je potrebno organizirati se. Naš rad će pokazati tko smo i što smo, ali temeljna je zamisao aktivnog provođenja u djelo hrvatskih interesa.

Na nedavnoj tribini u srpskom Napretku zaustavili smo širenje laži o žrtvama Jasenovca jednostavnim pitanjem „Gdje su vam dokazi?“ i zaustavljat ćemo.

Stojimo na principu aktivnog rada, svaki put kad se napada Hrvatska i šire neistine, bilo sa jugoslavenskog, velikosrpskog, ili bilo kojeg protuhrvatskog stanovišta.

Marko Jurič

„Problem ovog društva je politička apstinencija mladih. Ako nema uzora u svojoj okolini, ako nema akcije, mladi će izgubiti volju, mladi će otići. Mladi žele biti pobjednici i identificiraju se s pobjednikom. Tko mu ponudi opciju – otići će, a mi odlaskom mladih gubimo snagu.

U sljedećih desetak godina vidjet će se naš uspjeh, jesmo li uspjeli izaći iz kruga defetizma i apatije.

Hrvati su pobjednici, Hrvati su ratnički narod, jer, na kraju je Hrvatska opstala i ideja hrvatske države je postala stvarnost.

Od 2000. naši se ratnici eliminiraju, razaraju su najbolji ljudi Hrvatske. Mi nismo bili branitelji, bili smo ratnici – želimo vratiti vjeru u snagu i sposobnost hrvatskog naroda – ratnički genij kojeg imamo.

Ključ svega je – ako želimo pokrenuti mlade ljude, moramo biti primjer. Nema kredita u ovoj opciji.“

Nakon tribine posjetitelj V.B. zamoljen je da napusti dvoranu zbog sveobuhvatnog izlaganja s ciljem dokazivanja političke nepismenosti prisutnih, a ostali sudionici su iznijeli niz korisnih sugestija i prijedloga za rad.

dinko-dedicDinko Dedić je 70ih djelovao kroz studentski pokret tijekom  Hrvatskog proljeća i bio uključen u Maticu hrvatsku. Nakon Karađorđeva, 1972.,  postaje emigrant u proljećarskoj generaciji emigranata. Radio je kao novinar i urednik emigrantskog “Hrvatskog tjednika“ koji je izlazio od zabrane zagrebačkog
Hrvatskog tjednika sve do početka Domovinskog rata.
Nakon uspostave Hrvatskog državotvornog pokreta postaje i urednik glasila “Pokret”. Obnašao je funkcije ‘Pročelnika za promičbu’ i Pročelnika za organizacijski rad HDP-a.

marko-juricMarko Jurič je hrvatski novinar i publicist.
Prve novinarske korake je napravio kao fotoizvjestitelj
u ST-u Marinka Božića.  Polovicom 1990-ih pokrenuo je  tjednik Panoramu zajedno s Markom Markovićem.
Objavio je knjigu Feminizam u Hrvatskoj: zablude i
obmane 2004. Radio je kao producent u Ava produkciji,
a nakon toga otišao je na OTV. Danas radi na Z1 televiziji  gdje je stvorio popularnu političku emisiju Markov trg, kojoj je voditelj i urednik.

Hrvatsko nebo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari