Connect with us

Događaji

U Rijeci predstavljen PROJEKT VELEBIT

Objavljeno

on

Dinko Dedić i Marko Jurić su u nedjelju, 6. studenog u Rijeci predstavili PROJEKT VELEBIT.

Projekt Velebit’ planiran je kao pokret za objedinjenje različitih nacionalno kreativnih dijelova hrvatskog naroda uz povezivanje hrvatskog iseljeništva s domovinom.

Naglasci s tribine održane u Rijeci:

Dinko Dedić

Ovo nije samo politički proces, ovo je nacionalni proces, proces koji ja doživljavam kao potrebu nacionalnog preporoda. Defetistička ideologija koja se širi o hrvatskom narodu je lažna. Dok sam bio u emigraciji mi nismo imali prijatelja na Zapadu, UDBA je bila umrežena, ali mi smo se ipak održali, vjerovali smo i pobijedili smo. Nije najvažnije što je Jugoslavija bila totalitarna, ili što je Tito bio totalitaran, nego što je bio zločinac i pobio pola milijuna našeg naroda.

Mi nismo htjeli osnovati još jednu stranku, i kupiti mrvice sa stola velikih, dobiti jedno saborsko mjesto ako se uližemo nekoj od vodećih – jer što bi dobili? Ništa.

Došli smo u poziciju da se ponavljamo. Naša nacionalistička linija je pasivna i šuti. Vidjeli smo to i nedavno prilikom posjete Vulina i patrijarha Bartolomeja, kad su ponovljene laži o 700 000 srpskih žrtava, ili kad je Ingrid Antičević Martinović povikala „smrt fašizmu“ u Saboru.

Mi smo počeli od principa da zajednički nastupimo s Hrvatima u emigraciji. Raditi ovakav pokret kakav je projekt Velebit znači biti bez podrške vlasti i zato je potrebno organizirati se. Naš rad će pokazati tko smo i što smo, ali temeljna je zamisao aktivnog provođenja u djelo hrvatskih interesa.

Na nedavnoj tribini u srpskom Napretku zaustavili smo širenje laži o žrtvama Jasenovca jednostavnim pitanjem „Gdje su vam dokazi?“ i zaustavljat ćemo.

Stojimo na principu aktivnog rada, svaki put kad se napada Hrvatska i šire neistine, bilo sa jugoslavenskog, velikosrpskog, ili bilo kojeg protuhrvatskog stanovišta.

Marko Jurič

„Problem ovog društva je politička apstinencija mladih. Ako nema uzora u svojoj okolini, ako nema akcije, mladi će izgubiti volju, mladi će otići. Mladi žele biti pobjednici i identificiraju se s pobjednikom. Tko mu ponudi opciju – otići će, a mi odlaskom mladih gubimo snagu.

U sljedećih desetak godina vidjet će se naš uspjeh, jesmo li uspjeli izaći iz kruga defetizma i apatije.

Hrvati su pobjednici, Hrvati su ratnički narod, jer, na kraju je Hrvatska opstala i ideja hrvatske države je postala stvarnost.

Od 2000. naši se ratnici eliminiraju, razaraju su najbolji ljudi Hrvatske. Mi nismo bili branitelji, bili smo ratnici – želimo vratiti vjeru u snagu i sposobnost hrvatskog naroda – ratnički genij kojeg imamo.

Ključ svega je – ako želimo pokrenuti mlade ljude, moramo biti primjer. Nema kredita u ovoj opciji.“

Nakon tribine posjetitelj V.B. zamoljen je da napusti dvoranu zbog sveobuhvatnog izlaganja s ciljem dokazivanja političke nepismenosti prisutnih, a ostali sudionici su iznijeli niz korisnih sugestija i prijedloga za rad.

dinko-dedicDinko Dedić je 70ih djelovao kroz studentski pokret tijekom  Hrvatskog proljeća i bio uključen u Maticu hrvatsku. Nakon Karađorđeva, 1972.,  postaje emigrant u proljećarskoj generaciji emigranata. Radio je kao novinar i urednik emigrantskog “Hrvatskog tjednika“ koji je izlazio od zabrane zagrebačkog
Hrvatskog tjednika sve do početka Domovinskog rata.
Nakon uspostave Hrvatskog državotvornog pokreta postaje i urednik glasila “Pokret”. Obnašao je funkcije ‘Pročelnika za promičbu’ i Pročelnika za organizacijski rad HDP-a.

marko-juricMarko Jurič je hrvatski novinar i publicist.
Prve novinarske korake je napravio kao fotoizvjestitelj
u ST-u Marinka Božića.  Polovicom 1990-ih pokrenuo je  tjednik Panoramu zajedno s Markom Markovićem.
Objavio je knjigu Feminizam u Hrvatskoj: zablude i
obmane 2004. Radio je kao producent u Ava produkciji,
a nakon toga otišao je na OTV. Danas radi na Z1 televiziji  gdje je stvorio popularnu političku emisiju Markov trg, kojoj je voditelj i urednik.

Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR