Connect with us

Hrvatska

Prvi američki Bradleyji stigli u Hrvatsku

Objavljeno

-

Foto: EPA/ilustracija

Prva vojna vozila Bradleyi nabavljena od SAD-a stigla su u srijedu u Hrvatsku, objavilo je američko veleposlanstvo.

Dvadeset i dva od ukupno 89 pješačkih borbenih vozila brodom su dopremljena u Rijeku i u tijeku je njihov transport na modernizaciju u tvornicu “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu.

Hrvatska će tu vojnu nabavu platiti 145,2 milijuna dolara, a SAD će donirati 57 milijuna, priopćilo je veleposlanstvo.

“Ova moćna platforma povećat će kapacitete Hrvatske vojske, osnažiti obrambenu ulogu NATO-a u regiji i pružiti Hrvatskoj vojsci priliku da se uvježbava i surađuje s oružanim snagama SAD-a”, stoji u priopćenju.

Modernizacija u tvornici “Đuro Đaković-Specijalna vozila” uključuje remnt pogona, ugradnju novih borbenih sustava i naoružanja te bojenje. Time se tvornici otvara mogućnost da obnavlja Bradleye i drugih partnerskih zemalja, kažu u veleposlanstvu.

Američki dužnosnici kažu da je to još jedan dokaz kako je obrambena suradnja kamen temeljac američko-hrvatskih bilateralnih odnosa.

“Nabava Bradleya čini snažnu i sposobnu saveznicu Hrvatsku još snažnijom i sposobnijom. Ona također predstavlja još jednu važnu američko-hrvatsku investiciju u obranu Hrvatske i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih članica NATO-a”, rekao je privremeni otpravnik poslova u veleposlanstvu Mark Fleming.

“Osim toga, ona pokazuje šire koristi američko-hrvatskog vojnog partnerstva jer Đuro Đaković postaje važno središte za taj tip posla, što pridonosi gospodarskom razvoju regije”, dodao je.

Prema pisanju hrvatskih medija, prvi modernizirani Bradley iz pogona “Đuro Đaković” trebao bi izaći 1. srpnja 2024., a Hrvatska vojska bi sva vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

U završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera UH-60M. Vrijednost ugovora trebala bi biti oko 270 milijuna dolara, a helikopteri bi se isporučivali u razdoblju od 2026. do 2030. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas