Connect with us

Iz Svijeta

U Rusiji raste antiratni otpor

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sve brojniji i glasniji protivnici rata diljem Rusije pozivaju predsjednika Vladimira Putina da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

“Mi, ruski liječnici, medicinske sestre i bolničari, snažno se protivimo napadu ruske vojske na ukrajinski teritorij”, stoji u peticiji koju je potpisalo više od 300 ljudi.

Deseci ruskih humanitarnih organizacija poslali su Putinu otvoreno pismo u kojem traže od njega da zaustavi rat.

“Rat je humanitarna katastrofa koja uzrokuje bol i patnju… Rješavanje političkih konflikata nasilnim putem smatramo nehumanim stoga vas pozivamo da prekinete vatru i započnete pregovore”, navodi se u pismu.

Više od 2000 ljudi privedeno je od četvrtka zbog sudjelovanja na antiratnim prosvjedima. Ruske vlasti izbjegavaju u medijima koristiti riječ “rat” i umjesto toga invaziju na Ukrajinu opisuju kao “vojnu operaciju”.

Inozemni televizijski kanali već su danima blokirani u velikom stambeno-poslovnom kompleksu u centru Moskve gdje, uz ruske dužnosnike, žive i rade brojni diplomati i strani dopisnici.

Uprava zgrade je kao uzrok blokade navela kvar na satelitskim sustavima te ponudila aktivaciju ruskih nacionalnih TV kanala.

Putin je rekao da je napao Ukrajinu jer je, kao zemlju koja teži ulasku u NATO, želi razoružati, ali i osloboditi od njene “neonacističke” vlasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Putina za agresiju bez presedana i objavio da će Ukrajina pružiti otpor.

Zelenskij je zahvalio brojnim istaknutim ruskim umjetnicima, intelektualcima i ljudima iz medija, koji su se otvoreno suprotstavili ratu.

Čak je i član ruske Komunističke partije, Mihail Matvejev, zatražio prekid rata. Rekao je da, kada je u parlamentu glasao za priznanje neovisnosti Donjecka i Luganska, nije imao na umu pokretanje rata.

“Smatram da rat mora biti odmah zaustavljen. Kada sam glasao za priznanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike dao sam svoj glas za mir, ne za rat”, rekao je Matvejev.

Njegova je namjera bila, rekao je, “da Rusija bude štit kako Donbas ne bi bio bombardiran, a ne da se bombardira Kijev”. Donbas je regija na istoku Ukrajine u kojoj se nalaze Donjeck i Lugansk.

Mnogi Rusi svoje zgražavanje ruskom invazijom na Ukrajinu izražavaju i putem društvenih mreža. (Hina)

Vojni analitičar Ivica Mandić otkrio što je čudno u sukobu Rusije i Ukrajine

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari