Pratite nas

Hrvatska

U Saboru teške optužbe na Josipovićev račun

Objavljeno

na

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar prozvao je večeras u Saboru predsjednika Republike Ivu Josipovića zbog tvrdnji bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Josipović dostavljao tajne spise, na što mu je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin uzvratio da bi HDZ, ako misli da su te optužbe utemeljene, trebao pokrenuti Josipovićev opoziv.

– Mi nismo govorili da je predsjednik prodavao državne tajne srpskom veleposlaniku u Hrvatskoj, da je, da tako kažem, dilao dokumente i da se činjenica njegovih razgovora sa srpskim veleposlanikom danas nalazi u memoarima tog istog gospodina, koje nitko nije demantirao. Ne govorimo o predsjedniku koji je govorio protiv vlastite zemlje u parlamentima Izraela i BiH, da ne govorimo o dosezima njegove vanjske politike. Umjesto o njegovim ustavnim odgovornostima, mi dva mjeseca pred izbore mijenjamo izborni zakon . kazao je Mlakar u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike.

Grbin ga je upozorio da je riječ o izuzetno teškim optužbama. – Umjesto da sa saborske govornice vodite kampanju, molim vas da, ukoliko smatrate da je predsjednik povrijedio Ustav, tada je vaša dužnost i obveza da, u skladu s Ustavom, pokrenete njegov opoziv – poručio je Mlakaru.

HDZ-ovi zastupnici usprotivili su se tehničkim izmjenama izbornog zakona uoči predsjedničkih izbora, upozoravajući na preporuke Venecijanske komisije da se izborno zakonodavstvo ne mijenja godinu dana prije izbora.

Smatraju da je riječ o rušenju demokratskih standarda te o “nasilnom i nakaradnom činu”. “Ako sutra izglasamo ovaj zakon, bit će to sramota za Sabor”, kazao je Mlakar.

Sabor je poslijepodne kratko raspravio i godišnje izvješće Hrvatske energetske regulatorne agencije, a HDZ-ov zastupnik Đuro Popijač vladajuće je prozvao za česte i neprovedive zakonske izmjene na području energetike.

– Osim regulatornog tsunamija, u energetskom sektoru nismo osjetili ni povjetarca investicija. Na tom se području ne događa ništa, a očito se ništa neće događati niti do kraja mandata ove Vlade – ocijenio je Popijač.

Ustvrdio je da su izostala ulaganja u konvencionalne izvore električne energije, a da ona u obnovljive izvore nisu dala nikakav rezultat.

– Obnovljivi izvori su s oko 300 megavata instalirane snage proizveli oko 600 tisuća megavat sati, što znači da cijeli sektor obnovljivih izvora radi prosječno 2000 sati, odnosno 85 dana. Kada vidimo količinu proizvedene električne energije iz biomase i vjetroelektrana vidimo da, ili vjetar ne puše, ili je njima dovoljno da rade 1700 sati prosječno godišnje, umjesto 8000 sati. Ali mi uredno to subvencioniramo kroz cijenu koju plaćamo kao potrošači – upozorio je Popijač.

Sjednica će se nastaviti sutra.

Hina

facebook komentari

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari