Pratite nas

Kronika

U Saboru zamalo došlo do fizičkog obračuna (Video)

Objavljeno

na

U Saboru je tijekom rasprave zamalo došlo do fizičkog obračuna između nezavisnog Željka Glasnovića i Željka Lenarta iz HSS-a.

Tijekom svojeg izlaganja Željko Glasnović osvrnuo se na pitanje korupcije u Hrvatskoj. Žestoko je kritizirao i HRT i emisije koje se prikazuju. Kaže da je riječ o cenzuri i prividu demokracije. Potom je “raspalio” i po situaciji u državi, piše HRT.

– Krade se minimalno 30 milijardi kuna godišnje, a tu se radi o lijevom i desnom krilu partije. Gdje je nestala imovina, SUBNOR, SKH?, upitao je Glasnović, a zatim se žestoko obrušio na Željka Lenarta iz HSS-a koji mu je nešto dobacio iz saborske klupe.

– Dobro prijatelju, dobro znam, smrdi mi ovdje. Začepi. Ti si kameleon i gnjida.

Lenart je nakon Glasnovićeva izlaganja rekao da je riječ o povredi Poslovnika.

– Povrijeđen je članak 238. Gospodin Glasnović mene vrijeđa kao zastupnika. U mojoj obitelji nitko nije bio u partiji, ali nismo niti pobjegli u Kanadu i 30 godina se sakrivali u Kanadi kao vi. Vi držite moralne propovijedi.

Na to mu je Glasnović uzvratio da je majmun te ustao iz klupe i došao na njega. Cijelu je situaciju nastojao smiriti Miro Bulj.

Potom je predsjedatelj Furio Radin zamolio saborsku stražu da razdvoji zastupnike.

Glasnović se zatim vratio u klupu.

– Gospodine Glasnoviću, nismo u Legiji stranaca, ovo je Sabor. Sjednite, prekinimo s time, poručio mu je Radin.

U nastavku pogledajte snimku cijeloga događaja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Kronika

Umro doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica

Objavljeno

na

Objavio

Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini, izvijestila je u nedjelju Hrvatska radio televizija (HRT).

Velikan hrvatske kimematografije Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga po igranim remek djelima poput “Prometeja s otoka Viševice”, međunarodno priznatom filmu “Kaja, ubit ću te”, “Ponedjeljak ili utorak”, “Događaj”, pa sve do “Seljačke bune” i “Banovića Strahinje”.

Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je sudionik antifašističkog pokreta u Dugom svjetskom ratu. Na filmu je od 1950., najprije kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od utemeljitelja. Debitirao je igranim filmom U oluji (1952.), a nakon drugog igranog filma, komedije Jubilej gospodina Ikla (1955.), posvetio se crtanomu filmu.

Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Isprva radi kao scenarist (s Vladimirom  Tadejom) nekih od prvih uspjeha Zagrebačke škole crtanog filma (npr. Premijera i Na livadi N. Kostelca te Cowboy Jimmy D. Vukotića – svi 1957.). Godine 1957. režirao je svoj prvi crtani film Strašilo, koji je dobio Grand Prix u Veneciji i prvi je veliki međunarodni uspjeh Zagrebačke škole. Ubrzo je i drugim filmovima Happy End (1958.), Inspektor se vratio kući, Kod fotografa (oba 1959.) te Mala kronika (1962.) stekao ugled jednog od prvaka Škole.

Ti su mu filmovi – zaokupljenošću suvremenom tematikom (osamljenost, otuđenje u urbanom svijetu) te modernošću i inovativnošću izraza (nizovi paralelnih kolorističkih planova, kolažno umetanje isječaka fotografija, unošenje realnih predmeta u sliku) – donijeli nagrade na najuglednijim svjetskim festivalima (Venecija, Annecy, Oberhausen, Bergamo, Edinburgh).

Godine 1963. Mimica se vratio igranomu filmu. Katkada ponavljajući motive iz crtanih filmova te prihvaćajući među prvima u Hrvatskoj modernističke stilske i tematske elemente režirao je filmove Prometej s otoka Viševice (1965., Velika zlatna arena u Puli), Ponedjeljak ili utorak (1966., Velika zlatna arena u Puli), Kaja, ubit ću te (1967). Nakon toga pristup mu postaje znatno akademskiji ( Događaj, 1969; Seljačka buna, 1975; Banović Strahinja, 1981).

Vatroslav Mimica dobio je niz domaćim i međunarodnih priznanja za svoj umjetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (1986).

Kako je u In memoriam objavio HRT “Vatroslav Mimica oduvijek je bio i ostao vezan za ljudske sudbine, humanist iznad svega. Mimica je cijeli svoj životni i kreativni opus posvetio obrani humanističkih vrijednosti za koje je osjećao da ih moderni veliki sustavi zaboravljaju i ugrožavaju. Od onda kad je kao mladić otišao u partizane, iz potrebe da se bori protiv fašizma, pa preko svojih super-avangardnih crtanih filmova, te kroz svoje igrane filmove, uvijek je svijet promatrao prvenstveno pogledom uvjerenog humanista.

Vatroslav Mimica je imao rijetko istančan osjećaj za nepravde usmjerene prema čovjeku-pojedincu. Čovjek-pojedinac, a ne sustavi, bili su mu uvijek središnji motiv pričanja. Svi njegovi filmovi prožeti su tom središnjom idejom. Uvijek su mu individua i njezine ljudske slobode bile u prvom planu, a takav je bio i u privatnom životu”. Odlazak Vatroslava Mimice nenadoknadiv je gubitak, ne samo za hrvatski nego i za europski film.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio hospitaliziran

Objavljeno

na

Objavio

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je prošli tjedan bio dva dana hospitaliziran u KBC-u Zagreb, a sada je na kućnoj njezi.

Kako saznaje 24sata od njemu bliskih osoba, imao je problem s iznimno visokim krvnim tlakom.

– Imao je izuzetno stresno razdoblje i u privatnom životu. Preminuo mu je otac, majka mu je u bolnici. A tu je i politička situacija oko njegove kandidature za predsjednika HDZ-a.

Na kraju je i povukao kandidaturu kada su ga počeli optuživati da time pomaže Andreju Plenkoviću.

Nije mu ovo lagano razdoblje u životu i to je ostavilo traga. Mora biti na kućnoj njezi i ozbiljno je shvatio upozorenja liječnika, pa miruje i oporavlja se – kaže za 24sata njegov prijatelj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari