Pratite nas

BiH

U Sarajevu predstavljena knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost – Skidanje maski”

Objavljeno

na

Knjiga “Ljubav. Sila. Domišljatost. – Skidanje maski“, banjalučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka predstavljena je danas u Sarajevu.

[ad id=”68099″]

Radi se o kompilaciji razgovora koje je novinar Winfried Gburek višekratno vodio s biskupom Komaricom, a koji se odnose na ratna i poratna dešavanja u i oko Bosne i Hercegovine i koja iz prve ruke svjedoči istinu izrečenu od čovjeka koji vlastitim poslanjem i djelovanjem predstavlja njenu konstantu.

U razgovoru s novinarom Gburekom biskup Komarica otkriva šokantne uvide u mehanizme međunarodne politike te budi savjest odgovornih koji su mogli barem ublažiti patnje ratnih stradalnika.

O knjizi koja demistificira međunarodne političke procese i mehanizme, te skida veo s recentne povijesti, rata i “etničkog čišćenja” u Bosni i Hercegovinom s kraja 20. stoljeća, govorili su njeni autori, potcrtavajući potrebu praštanja i pomirenja te izgradnje čvrstog mira na temelju istine i pravde.

Osim jasnog stava o golemoj nepravdi i tragediji s kojom se suočio katolički i hrvatski puk u BiH, knjiga, kako je rečeno, predstavlja i krik svih poniženih, pogaženih i obespravljenih ljudi, među kojima su i mnogi nekatolici.

Biskup Komarica, stoga, podsjeća na sadržaj Svetoga pisma – pisama apostola Pavla “da kršćanska ljubav ne traži svoje, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini” dovodeći to u kontekst s naumom novinara Gbureka i njegove snažne angažiranosti na polju istraživanja istine, njene odbrane i promoviranja istine o pravom licu suvremene Europe i glavnih aktera, njene recentne povijesti.

Opisujući sadržaj knjige, koja svjedoči snagom autentičnog promišljanja biskupa Komarice, protagoniste – svjedoka i očevidca dešavanja u BiH te o (ne)diplomatskom ponašanju svjetskih moćnika, Gburek je kazao da knjiga, unatoč svemu, budi nadu i vjeru da sve u BiH može i mora biti drugačije i bolje.

Ovaj “zaljubljenik i vijesnik istine” istrajava na tezi da Bosna i Hercegovina ima budućnost i da je kao mjesto susreta i paradigma suživota Evropi, itekako, potrebna.

Knjiga problematizaira i brojna druga pitanja, poput zloupotrebe religije i političke manipulacije, uključujući konkretne i zorne primjere, ali, se, istodobno, može razumjeti i kao poziv na drugačije promišljanje i potrebu njegovanja onoga istinski ljudskog u svakome čovjeku, kao nade koja nas sve skupa vodi jednom boljem i pravednijem svijetu.

Kako je rečeno, priprema i objavljivanje ove knjige koincidira s posjetom dragog gosta – pape Franje Bosni i Hercegovini, te umnogome korespondira s temeljnom porukom Svetog oca koji u Sarajevo dolazi, navješavajući potporu konsolidaciji mira u BiH, a što se u biti poklapa sa svrhom i suštinom same knjige.

Knjigu znakovitog naslova “Ljubav. Sila. Domišljatost.- Skidanje maski“ je s njemačkog originala prevela Marica Risek, a izdao je Večernji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

Objavljeno

na

Objavio

Migranti koji iz Bosne i Hercegovine svoju sreću žele naći na zapadu mjesecima se pokušavaju probiti preko Hrvatske do ostatka Europe. Sve to rade i uz asistenciju BiH policije, koja ih doslovno vodi do kampa tik uz hrvatsku granicu. Vidljivo je to iz snimke u čijem je posjedu Dnevnik Nove TV, piše Dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH će dobiti još 10 milijuna eura od EU za smještaj migranata

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija odobrila je u utorak dodatnih deset milijuna eura pomoći Bosni i Hercegovini koja će biti iskorištena za jačanje kapaciteta te zemlje u suočavanju s migrantskom krizom, priopćeno je iz sjedišta Delegacije EU-a u Sarajevu.

Uz ovih deset milijuna eura ukupna sredstva Europske unije za rješavanje problema migracija u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine dosegnula su iznos od 34 milijuna eura.

Sredstva Europske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavu dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni.

EU će također nastaviti pružati potporu jačanju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini za identifikaciju, registraciju i kontrolu državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih kaznenih djela. To se odnosi i na stvaranje uvjeta za dobrovoljni povratak migranata u njihove države podrijetla.

Prema procjenama vlasti u BiH u tu je zemlju od siječnja 2018. godine ušlo gotovo 36 tisuća izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutačno nalazi oko 7400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskoj županiji. Oko 4100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira Europska unija.

(Hina)

 

Ivica Šola: Ovako će izgledati Europljanin 21. stoljeća

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari