Connect with us

BiH

U Sarajevu svečano postavljen kip Majke Tereze

Objavljeno

-

HKD Napredak, zajedno s kardinalom Puljićem, bivšim albanskim veleposlanikom i Veleposlanstvom Makedonije u BiH organizirali su prije nekoliko dana izvođenje dramske predstave o Majci Terezi, a činjenicu da se spomenik podiže nekoliko dana prije dolaska pape Franje nazivaju “sretnom koincidencijom”.

[ad id=”68099″]

Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, kazao je kako je vrijeme postavljanja kipa simbolično, jer za nekoliko dana u Sarajevo stiže papa Franjo koji s Majkom Terezom ima mnogo zajedničkih crta. Podizanje spomenika je simbol dobrote prema svim ljudima, posebno prema onim najslabijim, bolesnim i zapostavljenim. “Ima mnogo sličnosti među njima. I papa Franjo ima mnogo sluha za siromašne, kao i Majka Tereza”, rekao je Topić. Topić dodaje da je Majka Tereza jedna od rijetkih pozitivnih osoba koja nikoga nije imala protiv sebe. “Ona je ujedinjavala mnoge zemlje i narode. Dobila je Nobelovu nagradu za mir, a jedino je ona, koliko ja znam, dobila državni pokop u Indiji. Čitav život posvetila je onima koji su u najvećoj potrebi. Fenomen je da nije dobila gubu, iako je cijeli život radila s gubavcima”, kazao je Franjo Topić.

b01701f0e2828cf947d0b28884f140a4

Don Luka Brković, župnik Crkve Sv. Josipa, pojasnio je kako je spomenik postavljen ispred ove crkve s namjerom da bude vidljivi znak i poticaj na dobrotu, te je odlučeno da je ova lokacija najbolja. “Papa je Majku Terezu proglasio uzorom za cijelu Crkvu, a zapravo za cijeli svijet. Ona je kako ne možemo svi biti lijepi, pametni, ili važni, ali da svi možemo biti dobri. Evo, ona će nas i sa ovog mjesta pozivati i podsjećati da svi budemo dobri koliko smo u mogućnosti”, kazao je don Brković. O značaju ovog spomenika za Sarajevo govorio je i gradonačelnik Ivo Komšić. “Postavljanje ovog spomenika za Sarajevo ima značenje kao i svugdje drugdje u svijetu. Majka Tereza je svetica, za sve ono što je činila dobila je Nobelovu nagradu za mir, a i jedno i drugo je zaslužila brinući se o onima o kojima se nitko drugi nije brinuo.

To je nešto rijetko u modernoj povijesti. U modernoj povijesti crkve ne postoji nitko sličan njoj koja je ostavila udobnost samostana i izašla na ulicu sklanjati s nje umiruće”, kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. On je dodao da je u svakom gradu i svakoj zemlji poželjan ovakav spomenik i da je za Sarajevo to posebna čast. “Nakon spomenika Ivanu Pavlu II. ovaj spomenik će sigurno bti u centru pažnje i naše i strane javnosti. Bit će to dva najslikanija spomenika u ovom gradu”, kazao je Komšić.

Kardinal Vinko Puljić rekao je da Majka Terezija s platoa ispred Crkve Sv. Josipa poručuje da nikad nije dosta dobrote. “Ta njena ljubav prema čovjeku je trajna poruka. Čovjeku treba pružiti ruku dobrote i mislim da je lijepo da smo ovo učinili prije papinog dolaska koji je također čovjek dobrote, posebno za siromašne i one koji su na margini društva”, smatra kardinal Puljić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari