Connect with us

BiH

U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama ‘Oluje’

Published

on

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje zabranu mirnog okupljanja ispred zgrade veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK, u povodu obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji „Oluja“.

[ad id=”68099″]

Zabranu okupljanja je kako se navodi u priopćenju UDIK-a donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Županije Sarajevo- PU Centar Sarajevo, a skup koji je zakazan za ponedjeljak 3. kolovoza za cilj je imao odavanje počasti nastradalima u „Oluji“ te podsjećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi, kaže se u priopćenju UDIK-a.

Zabrana skupa je najgora i najstrašnija slika koju možemo poslati iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo, ocjenjuje UDIK. Ovo je, kaže se u priopćenju, i “dokaz solidarnosti s politikom koju vodi Republika Hrvatska, a koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj”.

Iz UDIK-a podsjećaju da je sloboda okupljanja garantirana članom 11. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te navode da Ministarstvo nutarnjih poslova Županije Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje.

Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu a naročito ne u društvu koje je doživjelo sličnu sudbinu, kaže se u priopćenju UDIK-a. Nadalje se navodi kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskazala solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici, a sada na ovaj način institucije u Sarajevu iskazuju podršku hrvatskoj politici.

Uprkos zabrani o okupljanju, UDIK će u ponedjeljak 3. kolovoza uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske.

Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posljedice na odnose u regiji, ali i ozbiljno shvaćanje hrvatskog poimanja zapadnog Balkana na putu ka EU, kaže se na kraju priopćenju UDIK-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari