Connect with us

Događaji

U Savsku dopremljen spomenik Nevenki Topalušić! Trg ispred Ministarstva nosit će njeno ime?

Objavljeno

-

Prema odluci o komunalnom redu Grada Zagreba, zahtjev za postavljanje spomenika mogu podnijeti pravne osobe, udruge, ustanove i institucije ili fizičke osobe ako se spomenik postavlja na zemljište ili u zgradu u njezinu vlasništvu. O postavljanju spomenika, na prijedlog gradonačelnika, odlučuje Gradska skupština.

[ad id=”68099″]

U srijedu navečer je u Savsku 66, pred zgradu Ministarstva branitelja dopremljen spomenik Nevenki Topalušić, ratnoj heroini koji je pred Matićevim ministarstvom preminula drugi dan prosvjeda, 22. listopada 2014. godine.

Autor spomenika je Dubravko Radman, kipar iz Pazina, jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika koji radi u kamenu.

spomenikPo prijedlogu branitelja spomenik Nevenki Topalušić uskoro će biti postavljen ispred Ministarstva, a prostor pred zgradom trebao bi ponijeti njeno ime. U tijeku je postupak za dobivanje svih potrebnih dozvola za postavljanje spomenika te prijedlog prema Skupštini grada Zagreba za preimenovanjem te lokacije u Trg Nevenke Topalušić, piše Maxportal.

Prijedlog za imenovanjem trga uputila je 2. gardijska brigada, čiji je pokojna Nevenka bila pripadnik, ali početna inicijativa nije dobila zeleno svjetlo Odbora za imenovanja ulica i trgova.

Prema odluci o komunalnom redu Grada Zagreba, zahtjev za postavljanje spomenika mogu podnijeti pravne osobe, udruge, ustanove i institucije ili fizičke osobe ako se spomenik postavlja na zemljište ili u zgradu u njezinu vlasništvu. O postavljanju spomenika, na prijedlog gradonačelnika, odlučuje Gradska skupština.

“Sve je u postupku. Želimo biti legalisti i provesti sve u skladu s procedurom,” kazao nam je Josip Klemm, a prijedlog da se prostor ispred Ministarstva prozove imenom ratne heroine branitelji su iznijeli i tijekom pregovora s Vladom RH.

Nevenka Topalušić bila je medicinska sestra iz Sesveta. U listopadu 1991. ona i suprug Branko priključili su se Gromovima, a za njima i najstariji 18-godišnji sinDubravko, dok je dvoje malodobne djece ostavila kod majke

Sudjelovala je i u Oluji, a na Banovini je naišla na ranjenike, među kojima je bio i sin Dubravko. Kao pripadnica Crnih mambi, teško je ranjena u akciji Una, zbog čega je u invalidskim kolicima provela gotovo dva desetljeća.

“Ovdje sam zbog toga jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, no niti je bolje mojoj djeci, niti meni. Danas sam ovdje izričito zbog toga da se borim za sebe i za svoju djecu i neću odavde otići.”

Prijatelji je nisu uspjeli nagovoriti da se ode kući odmoriti:

“Ostat ću ovdje dan i noć. Mogu me samo mrtvu odnijeti s prosvjeda”, rekla je gotovo proročanski Nevenka Topalušić samo dan prije smrti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas