Pratite nas

Pregled

U Sinju odana počast poginulim pilotima i padobrancima

Objavljeno

na

Foto: HRZ / M. Karačić

Susretom sjećanja i odavanjem počasti u Sinju je u subotu, 26. siječnja 2019. obilježena 27. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split koji su poginuli u padu aviona AN-2 u naselju Šimci kod Sinja.

Uz obitelji i suborce poginulih branitelja, prigodnom programu nazočili su državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanstvo 93. zrakoplovne baze HRZ-a i vojarne “6. brigade Hrvatske vojske” iz Sinja, koje je prevodio zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera pukovnik Dragan Andrijević, zapovjednici ratnih postrojbi HRZ-a i 4. gardijske brigade, kao i izaslanstva lokalnih i županijske vlasti, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, predstavnici braniteljskih udruga i članovi aero-klubova Sinj i Split, priopćio je MORH

Sjećanje na ratni put i tragično stradavanje prvih hrvatskih pilota i padobranaca s područja Splita i Sinja iznio je njihov ratni zapovjednik umirovljeni brigadir Matko Raos, koji se zahvalio  svim sudionicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja na dolasku u Sinj i odavanju počasti hrvatskim zrakoplovcima “Riječ je o neustrašivim dragovoljcima koji su kroz postrojbu Samostalnog zrakoplovnog voda Split snažno pridonijeli utemeljenju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na području Dalmacije u Domovinskom ratu, a njihove akcije uzor su i primjer domoljublja i sebedarja za slobodu Domovine”,poručio je Raos.

Misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske  služio je vojni dekan i kapelan iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika o. Ivo Topalović. u zajedništvu sa župnikom fra Pericom Maslaćem.

Samostalni zrakoplovni vod djelovao je u 4. brigadi Zbora narodne garde od 1. lipnja 1991. do 7. veljače 1992., a imao je 18 pripadnika raspoređenih u dva odjeljenja. Vodom je zapovijedao pilot Matko Raos, dok je njegov zamjenik i zapovjednik  Odjeljenja pilota bio pilot Branko Fridel, a Odjeljenjem  padobranaca-diverzanata zapovijedao je Miljenko Jelić.

Prije ulaska u sastav 4. brigade ZNG-a povjesnica bilježi kako su pripadnici ovog voda još 1990. započeli s aktivnostima koje će kasnije rezultirati ustrojavanjem prve zrakoplovne postrojbe u Domovinskom ratu na području Splita i Sinja. Sve je počelo 17. listopada 1990. na športskom aerodromu u Sinju kada se okupljaju članovi aero-klubova Split i Sinj te pripadnici tadašnjeg Republičkog štaba Teritorijalne obrane Split u cilju formiranja organizirane zrakoplovne grupe koja je do ulaska u sastav 4. gardijske brigade nosila naziv Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split.

Od 7. veljače 1992. Odjeljenje pilota ustrojbeno izlazi iz 4. brigade ZNG-a i nastavlja djelovati kao Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split u sastavu HRZ-a,  dok Odjeljenje padobranaca-diverzanata ostaje u postrojbi 4. brigade ZNG-a. Dio pripadnika Samostalnog zrakoplovnog odjeljenja Split nastavlja svoje aktivnosti u Mješovitoj zrakoplovnoj eskadrili Split-Divulje, osnovanoj 6. studenoga 1991., i kasnije 95. zrakoplovnoj bazi Divulje, utemeljenoj 6. kolovoza 1993.

Preustrojem OSRH od 2007. godine 95. zb Divulje ustrojava se kao Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) u sastavu 93. zb, a danas je sjedište eskadrile u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama.

Koristeći zrakoplovnu tehniku aeroklubova Sinj i Split (C-172. C-188, UTVA-75, AN-2 i DO-28), ovaj je vod/odjeljenje prvi započeo s izviđanjem, uvježbavanjem te prevoženjem ljudstva i tehnike, kao i diverzantskim akcijama oduzimanja tehnike, naoružanja i streljiva iz skladišta neprijateljske vojske.

Prvi zračni napad na neprijateljske položaje postrojba je izvela avionom Cessna F-172 M Skyhawk u noći s 15. na 16. lipnja 1991., a korištene su bombe domaće izradbe.

Dva aviona UTVA-75 Aerokluba Split oznaka “001” i “0022 u rujnu 1991. opremljena su sredstvima za nošenje naoružanja, a na jednoj od njih ugrađen je potkrilni nosač za bombe od 50 kg. Sa ovim avionima pripadnici SZV 26. rujna 1991. sudjeluju u akcijama na Južnom bojištu kao potpora kopnenim snagama HV-a, a u drugoj polovici prosinca 1991. djeluju i s ugrađenim raketnim bacačima “Osa”. 

Za potrebe protuzračne obrane 4. brigade ZNG-a, pripadnici ove postrojbe samostalno su projektirali i izradili pokretni radar dometa 25 milja, dok su na avionu UTVA-75 ugradili uz nosač za rakete “Osa” i ciljnik za noćno djelovanje.

Do Sarajevskog primirja sklopljenog 2. siječnja 1992. pripadnici ove zrakoplovne postrojbe izveli su 161 let, ostvarivši oko 180 sati naleta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković u Davosu: Tijekom predsjedanja fokus na jugoistoku Europe

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Davosu da je dobro da Hrvatska tijekom svog predsjedanja EU-om stavlja fokus na države jugoistoka Europe, jer proces približavanja tih zemalja nije prioritetan za EU uz toliko drugih važnih tema.

U sklopu godišnjeg samita Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Plenković je u Davosu, zajedno s brojnim čelnicima zemalja srednje i istočne Europe, sudjelovao na dva panela na teme “Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu” i “Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi”, te održao niz bilateralnih sastanaka.

“Nastojim kalibrirati očekivanja svih susjednih zemalja u ovoj godini od hrvatskoga predsjedanja EU-om, jer, realno govoreći, dobro je da Hrvatska stavlja fokus na države jugoistoka Europe uz ovoliko drugih važnih tema”, rekao je Plenković hrvatskim novinarima. “Da je netko drugi sada predsjedajući, sumnjam da bi ta tema bila aktualna. Dakle imate i završetak brexita, nove ugovorne odnose s Ujedinjenom Kraljevinom, sedmogodišnji proračun koji se treba usvojiti, konferenciju o budućnosti Europe, veliki paket zelenoga plana”, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je dodao da je WEF odlična prilika za razgovor sa šefovima država i vlada, čelnicima međunarodnih organizacija i financijskih institucija, te “velikih kompanija koje su zainteresirane za suradnju”.

Za vrijeme predsjedanja važno je “dinamizirati odnose nama susjednih zemalja s Europskom unijom”. “Dosta su velika očekivanja od zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju. To je prigoda za, ja se nadam, deblokadu ove situacije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da napravimo korak dalje i praktički u Zagrebu zacrtamo buduće odnose u sljedećem desetljeću sa svim državama u našem susjedstvu”, rekao je.

Hrvatski premijer održao je u Davosu bilateralne sastanke sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, a uoči prvog panela nakratko je porazgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je za beogradske medije njihov razgovor ocijenio kao “otvoren i prijatan”.

“Razgovor s Plenkovićem bio je otvoren i prijatan, dotaknuli smo se odnosa Srbije i Hrvatske i čini mi se da je izraženo više povjerenja i optimizma”, prokomentirao je Vučić za portal “Blica” susret s Plenkovićem. O susretu s hrvatskim premijerom Vučić je izvijestio i na svojim računima na Facebooku i Instagramu, gdje je objavio i zajedničku fotografiju.

Govoreći o gospodarskom rastu u srednjoj i istočnoj Europi, te podršci proširenju EU-a na jugoistok Europe, Plenković je naglasio da Hrvatska, “s aspekta članice koja je koristila tek jednu financijsku perspektivu, razumije koliko je važna kohezijska politika kao jedan od instrumenata ulaganja i ravnomjernog regionalnog razvoja”. “Isto tako, važna je za jačanje tržišta rada, tržišta kapitala i svega onoga što kreira pouzdan, predvidljiv pravni okvir za veća ulaganja, a time i nova radna mjesta, veći gospodarski rast i bolji standard svih ljudi u srednjoj i istočnoj Europi”, rekao je. “To su bile ključne poruke”, dodao je.

Hrvatski premijer također se osvrnuo na opće naglaske s ovogodišnjeg Davosa, ocijenivši pozitivnim novi pristup WEF-a, a to je “svojevrsni kapitalizam dionika”. “Riječ je o društveno odgovornom gledanju na kapitalizam, na aktere u globalnom tržištu koji moraju imati osjećaj i za socijalne elemente i za klimatske promjene, što je jedna važna poruka i u biti na tragu onoga što se radi na razini UN-a i onoga što se radi na razini EU-a”, rekao je Plenković.

Ovogodišnji jubilarni 50. sastanak u Davosu ugostio je niz uglednih državnika, gospodarstvenika, aktivista i znanstvenika. Između ostalih, na sastanku u Davosu sudjeluju američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i mlada švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Sudionici WEF-a, koji traje do petka, razgovarat će – na ukupno više od 350 panela, prezentacija, radnih stolova i sjednica – o brojnim važnim pitanjima, među kojima su borba protiv klimatskih promjena, usporavanje globalnog gospodarskog rasta, trgovinski ratovi, te geopolitičke napetosti u na Bliskom istoku, u istočnoj Aziji i na sjeveru Afrike.

Ovogodišnji WEF okuplja više od 3000 sudionika iz preko 120 zemalja svijeta, među kojima su 53 čelnika država ili vlada, te predsjednici uprava osam od deset najvrednijih kompanija na svijetu.

U srijedu će premijer Plenković sudjelovati na neformalnom okupljanju svjetskih gospodarskih lidera na temu “Uzlazna Europa”, a očekuje ga i izuzetno bogat program bilateralnih susreta. Predviđeni su njegovi razgovori s gruzijskim premijerom Giorgijem Gaharijom, bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, predsjednikom vlade Nizozemske Markom Rutteom, te ministrom gospodarstva i financija Francuske Brunom Le Maireom.

Također, susrest će se i s dekanom INSEAD-a Singapore Ilianom Mihovom, izvršnom direktoricom MMF-a Kristalinom Georgievom, izvršnom direktoricom Visa Europe Charlotte Hogg, predsjednikom EIB-a Alexanderom Stubbom te predsjednicom Uprave tvrtke Booking.com Gillian Tans.(Hina)

Donald Trump: Amerika cvjeta, Amerika pobjeđuje kao nikad prije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Tim znanstvenika na pragu revolucionarnog otkrića: Korak smo bliže univerzalnom lijeku za sve vrste raka!

Objavljeno

na

Objavio

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se mogu uništiti sve vrste karcinoma prostate, dojke, pluća i drugih vrsta raka, piše BBC.

Otkriće je objavljeno u posljednjem broju časopisa Nature Immunology. Metoda još nije testirana na pacijentima, ali znanstvenici tvrde kako ima “ogroman potencijal”.

Naš imunološki sustav prirodna je obrana našeg tijela od infekcija, ali također napada i stanice raka. U krvi je pronađena takozvana T-stanica, koja, navode znanstvenici, može “skenirati tijelo” i procijeniti postoji li prijetnja zdravlju koju je potrebno eliminirati. Mogu se koristiti i za napade na širok spektar karcinoma.

Na ovaj način postoji mogućnost liječenja svakog pacijenta. Nitko prije nije vjerovao da je to moguće, da bi jedna T- stanica mogla uništiti mnoge vrste raka, rekao je prof. Andrew Sewell za BBC.

Zamisao je da se od pacijenta oboljelog od raka uzme uzorak krvi. Njegove T-stanice potom bi se genetski modificirale i reprogramirale tako da same naprave receptor za otkrivanje raka. Takve stanice bi se uzgajale u laboratoriju i zatim ubrizgavale u pacijente, što je isti postupak koji se koristi i u CAR-T terapijama. Istraživanje je dosad testirano samo na životinjama i na stanicama u laboratoriju, te tek treba proći testiranje na ljudima.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj rekli su da istraživanje ima “veliki potencijal”, ali da je u preranoj fazi da bi moglo reći da će djelovati kod svih vrsta karcinoma.

– Izuzetno smo uzbuđeni zbog imunoloških funkcija T-stanice, rekli su.

Daniel Davis, profesor imunologije na Sveučilištu u Manchesteru, rekao je: “Trenutno su to tek temeljna istraživanja i nisu blizu stvarnim lijekovima za pacijente.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

    Invalid API Key