Connect with us

Politika

U Siriji je “prijeđena crvena linija”

Objavljeno

-

[dropcap]O[/dropcap]bama je najavio da ako sirijski diktator upotrijebi bojne otrove protiv tamošnjih stanovnika, da će time prijeći “crvenu liniju”. Otrov je očito upotrijebljen – i pitanje je, što će se sad biti u sve okrutnijem sukobu?

I oporba misli kako je time ‘u pitanju vjerodostojnost SAD’

Američka vlada je objavila kako, prema njenim obavještajnim podacima, sada stoji izvan svake sumnje kako je u Siriji u protekloj godini upotrijebljen i bojni otrov protiv pobunjenika. Doduše, ti su napadi provedeni u “manjem opsegu”, ali kako više nema dvojbe da su otrov koristile snage diktatora Assada. U nekim slučajevima je upotrijebljen i nervni bojni otrov sarin i kako je u tim napadima ubijeno 100 do 150 građana Sirije.

Zamjenik savjetnika za sigurnost američkog predsjednika, Ben Rhodes je bio jasan: “Predsjednik Obama je rekao kako će upotreba kemijskog oružja promijeniti njegovu računicu i to se sad dogodilo.” Do sad je američki predsjednik odobrio novčanu i “ne-ubojitu” pomoć pobunjenicima – što znači da to obuhvaća opremu, ali ne i oružje, i lako se može dogoditi da se to sad promijeni.

I američka oporba želi “odgovor”

Tim više, što demokratski američki predsjednik ima punu podršku oporbenih republikanaca. Tako su i republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham zajednički objavili kako je time “prijeđena crvena linija koju je postavio predsjednik” i kako sad “na kocki stoji vjerodostojnost Sjedinjenih Američkih Država”. Njihovo mišljenje jest da je sad kucnuo trenutak za “odlučnu akciju” i kako se pobunjenicima sad mora dati i “teško oružje, i to takvo kojim mogu odgovoriti na napade tenkovima i rakete kojima se može osigurati zračni prostor.”

Sirijski pobunjenici – do sad – praktično nisu imali ništa protiv sirijskog zrakoplovstva, čak i ako je ono koristilo kemijsko oružje

Time se očito uvelike zaoštrava sukob na prostoru Sirije i zapravo sve više naliči na stari sukob Istoka i Zapada. Jer, nakon dokazane upotrebe bojnih otrova se opet spominje i zračna potpora pobunjenicima u Siriji i proglašavanje zone zabrane letova.

Prvi koraci u tom smjeru su zapravo već učinjeni. Naime, u Jordanu je u tijeku zajednička “vojna vježba” američkih i jordanskih snaga i kako objavljuje novinska agencija AFP, sve se čini kako će Amerikanci u Jordanu nakon toga “zaboraviti” povući više borbenih lovaca tipa F-16 i odrede protuzračne obrane sa raketama tipa Patriot.

Sukob Istoka i Zapada?

Ali borba za zračni prostor Sirije bi mogla biti veoma neugodna: jer Rusija i dalje isporučuje oružje sirijskom diktatoru i prva stvar na popisu Asadovih žarkih želja su bili najsuvremeniji ruski sustavi za protuzračnu obranu. S druge strane, do sada je Washington oklijevao dati oružje sirijskim pobunjenicima jer je očito kako i njihovim redovima sve više jačaju islamističke snage veoma bliske i terorističkoj organizaciji Al Kaidi.

Assadov režim je požurio u Moskvu po najnoviji ruski sustav protuzračne obrane, S-300 s kojim bi i američki zrakoplovi mogli imati problema.

U svakom slučaju, Ben Rhodes je u ime predsjednika objavio kako “Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici stoji na raspolaganju čitav niz pravnih, financijskih, diplomatskih i vojnih odgovora” i kako je američka vlada “spremna na sve slučajnosti i donijet će odluke kad nama bude vremenski odgovaralo.”

DW

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari