Pratite nas

Politika

U Siriji je “prijeđena crvena linija”

Objavljeno

na

[dropcap]O[/dropcap]bama je najavio da ako sirijski diktator upotrijebi bojne otrove protiv tamošnjih stanovnika, da će time prijeći “crvenu liniju”. Otrov je očito upotrijebljen – i pitanje je, što će se sad biti u sve okrutnijem sukobu?

I oporba misli kako je time ‘u pitanju vjerodostojnost SAD’

Američka vlada je objavila kako, prema njenim obavještajnim podacima, sada stoji izvan svake sumnje kako je u Siriji u protekloj godini upotrijebljen i bojni otrov protiv pobunjenika. Doduše, ti su napadi provedeni u “manjem opsegu”, ali kako više nema dvojbe da su otrov koristile snage diktatora Assada. U nekim slučajevima je upotrijebljen i nervni bojni otrov sarin i kako je u tim napadima ubijeno 100 do 150 građana Sirije.

Zamjenik savjetnika za sigurnost američkog predsjednika, Ben Rhodes je bio jasan: “Predsjednik Obama je rekao kako će upotreba kemijskog oružja promijeniti njegovu računicu i to se sad dogodilo.” Do sad je američki predsjednik odobrio novčanu i “ne-ubojitu” pomoć pobunjenicima – što znači da to obuhvaća opremu, ali ne i oružje, i lako se može dogoditi da se to sad promijeni.

I američka oporba želi “odgovor”

Tim više, što demokratski američki predsjednik ima punu podršku oporbenih republikanaca. Tako su i republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham zajednički objavili kako je time “prijeđena crvena linija koju je postavio predsjednik” i kako sad “na kocki stoji vjerodostojnost Sjedinjenih Američkih Država”. Njihovo mišljenje jest da je sad kucnuo trenutak za “odlučnu akciju” i kako se pobunjenicima sad mora dati i “teško oružje, i to takvo kojim mogu odgovoriti na napade tenkovima i rakete kojima se može osigurati zračni prostor.”

Sirijski pobunjenici – do sad – praktično nisu imali ništa protiv sirijskog zrakoplovstva, čak i ako je ono koristilo kemijsko oružje

Time se očito uvelike zaoštrava sukob na prostoru Sirije i zapravo sve više naliči na stari sukob Istoka i Zapada. Jer, nakon dokazane upotrebe bojnih otrova se opet spominje i zračna potpora pobunjenicima u Siriji i proglašavanje zone zabrane letova.

Prvi koraci u tom smjeru su zapravo već učinjeni. Naime, u Jordanu je u tijeku zajednička “vojna vježba” američkih i jordanskih snaga i kako objavljuje novinska agencija AFP, sve se čini kako će Amerikanci u Jordanu nakon toga “zaboraviti” povući više borbenih lovaca tipa F-16 i odrede protuzračne obrane sa raketama tipa Patriot.

Sukob Istoka i Zapada?

Ali borba za zračni prostor Sirije bi mogla biti veoma neugodna: jer Rusija i dalje isporučuje oružje sirijskom diktatoru i prva stvar na popisu Asadovih žarkih želja su bili najsuvremeniji ruski sustavi za protuzračnu obranu. S druge strane, do sada je Washington oklijevao dati oružje sirijskim pobunjenicima jer je očito kako i njihovim redovima sve više jačaju islamističke snage veoma bliske i terorističkoj organizaciji Al Kaidi.

Assadov režim je požurio u Moskvu po najnoviji ruski sustav protuzračne obrane, S-300 s kojim bi i američki zrakoplovi mogli imati problema.

U svakom slučaju, Ben Rhodes je u ime predsjednika objavio kako “Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici stoji na raspolaganju čitav niz pravnih, financijskih, diplomatskih i vojnih odgovora” i kako je američka vlada “spremna na sve slučajnosti i donijet će odluke kad nama bude vremenski odgovaralo.”

DW

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih vojnika u međunarodne misije

Objavljeno

na

Objavio

Sabor u četvrtak nastavlja sjednicu raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misija potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a.

Tako se predlaže da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari