Connect with us

Kultura

U Širokom Brijegu predstavljana knjiga generala Krešimira Ćosića ‘Između prošlosti i budućnosti’

Objavljeno

-

Večernji List

Večeras u kinodvorani Borak u Širokom Brijegu, u organizaciji širokobriješkog ogranka Matice hrvatske, predstavljena je knjiga “Između prošlosti i budućnosti” autora generala prof. dr. Krešimira Ćosića. Moderator programa bio je Gojko Jelić, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su Mate Slišković (uz glasovirsku pratnju Nine Puzić) i Ivan Sušac, učenici Srednje glazbene škole Široki Brijeg. Jelić je naglasio kako knjiga ima 25 poglavlja u kojima se opisuje Domovinski rat s posebnim naglaskom na važnost i doprinos Tuđmana, Šuška i Bobetka, piše Večernji List BiH

Zdenko Ćosić, premijer ŽZH-a, istaknuo je da se prvo predstavljanje knjige generala dr. Krešimira Ćosića u BiH održava upravo u Širokom Brijegu i što je veliko poglavlje posvećeno Gojku Šušku kojem je general dr. Ćosić bio zamjenik ministra obrane RH-a.

– Ovo je knjiga koja integrira pitanje Domovinskog rata, rane posljedice i budućnost. Ako je u Domovinskom ratu bilo moguće ono, što je praktično bilo nemoguće, zašto upravo to iskustvo ne bi bilo stalni motiv pri izgradnji moderne države kakvu smo sanjali. Teško bismo pronašli sličnu knjigu kojoj je autor ujedno i sudionik značajnih ratnih operacija. Posebno bih naglasio poglavlje pod nazivom “Tehnologija preoblikovanja novije hrvatske povijesti: istinom protiv laži”, rekao je Zdenko Ćosić, istaknuvši kako i srpski i bošnjački krojači lažnih percepcija imaju svoje motive – rat za bolju prošlost! Dodao je kako je general dr. Krešimir Ćosić bio glavna osoba za razvijanje protuoklopnih sustava HV-a. Osvrnuo se i na političke dogovore bošnjačke i srpske strane te naglasio da su bošnjački politički prvaci bili za nezavisnu BiH onda kad su sve druge opcije propale.

Dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, kazao je da Hrvati trebaju biti ponosni na ovakvu knjigu jer ju je pisao znanstvenik i general HV-a, naglasivši da je posvećena ljudima i da se veže za arhive, dokumente i fotografije koje svjedoče događajima te da se radi o vrijednom znanstvenom djelu istaknuvši:

– Prevladava povijesna dimenzija knjige i usmjerava pravac kojim treba ići. Knjiga “Između prošlosti i budućnosti” je autentični dokument, znanstveni rad kompentente osobe!

Autor knjige prof. dr. Krešimir Ćosić je u svom emotivnom obraćanju kazao da je Široki Brijeg kulturni, politički i svaki drugi centar hrvatskog naroda. Posebno je emotivno govorio o svojim precima u Širokom Brijegu i vremenu kad je početkom 90-ih godina stigao u Široki te naglasio:

– Bili smo zajedno, zato je nemoguće postalo moguće! Širokobriježani nisu svjesni koliko je Široki Brijeg bio važan u stvaranju hrvatske države!

Dr. Ćosić posebno je govorio o veličini djela Gojka Šuška, čovjek od riječi, što Amerikanci smatraju najvećim komplimentom, naglasivši kako je Šušak osobno najzaslužniji za hrvatsko-američku vojnu suradnju koja je dovele do Daytona.

– Budite ponosni na to da smo imali takvog čovjeka, dodao je na kraju obraćanja.

Prof. dr. Krešimir Ćosić, hrvatski general, ugledni elektroničar i političar, podrijetlom je iz Buhova kod Širokog Brijega. Rodio se se 1949. u Zagrebu, diplomirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, na kojem i predaje. Bio je i gostujući profesor na Zrakoplovno-svemirskom odsijeku Sveučilišta države Michigan u Ann Arboru. Sudjelovao je u operacijama Bljesak, Ljeto, Zima i Oluja. Kao član HDZ-a bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Autor je brojnih znanstvenih radova i dobitnik niza priznanja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari