Pratite nas

BiH

U Širokom Brijegu predstavljena knjiga ‘Huda jama’ autora Romana Leljaka

Objavljeno

na

U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega u Narodnoj knjižnici je predstavljena knjiga ‘Huda jama’ autora Romana Leljaka slovenskog istraživača arhiva i publiciste.

[ad id=”68099″]

Na samom početku programa predstavljanja knjige nazočne je prigodnim riječima pozdravio Gojko Jelić predsjednik širokobriješkog ogranka Matice hrvatske.

Autor Roman Leljak je najprije govorio o svom životnom putu i školovanju u JNA, izlasku iz JNA 1987. godine, te nakon toga o svom radu istraživačkog novinara s čime se i danas bavi. Leljak je preko fotografija i video zapisa predstavio rezultate svojih istraživanja masovne grobnice u Barbarinom rovu Hude jame. „Istraživanja Hude jame sam započeo još 1989. godine, ali je 20 godina trebalo da dođemo do ostataka žrtava. Među pronađenim tijelima, oko deset posto žena i mladih djevojaka. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara. Oko 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano oni su živi bačeni u rov, a zločinci su utrošili preko 400 kubika raznog materijala da bi skrili zločin. Ono što žalosti jeste činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa“, rekao je između ostalog Leljak.

U vremenu od 25. svibnja do 10. lipnja 1945. godine u Celju i okolici Celja od strane slovenskih partizana ubijeno je oko 20.000 ljudi među kojima su u najvećem broju bili Hrvati.

O knjizi je govorio i Zdravko Vladanović glavni tajnik HNES-a istaknuvši da zločin treba sagledati i s aspekta neposrednih počinitelja koji su bili starosne dobi od 16 do 22 godine. “Oni koji danas skrivaju zločin čine novi zločin”, rekao je Vladanović.

Na samom kraju programa predstavljanja knjige časna sestra Bernardina Crnogorac pročitala je molitvu za umorenu hrvatsku braću i svoga brata Stjepana Crnogorca kojega su 1972. godine ubili agenti jugoslavenske UDBE, ali još uvijek nije poznato gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Politička kriza u BiH poprima nove razmjere nakon što je postalo jasno da uspostava izvršne vlasti sve manje ovisi o dogovoru o tome tko će činiti parlamentarnu većinu, a sve više o različitim uvjetovanjima nekim krupnim političkim pitanjima. Zbog političkih ucjena, blokirano je formiranje vlasti i postavlja se pitanje tko će odgovarati za to.

Uz činjenicu da ne postoji parlamentarna većina na državnoj i federalnoj razini i da postoje pravne nedoumice koje bi zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona mogle zakočiti sam proces uspostave vlasti, sad se otvoreno postavljaju politički uvjeti i rade otvorene opstrukcije. Iz političkog Sarajeva stigla je jasna poruka da Vijeće ministara neće biti uspostavljeno prije nego što srpske stranke pristanu na usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana, odnosno aktivacije Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO savezu, poznatijeg kao MAPm piše Večernji List BiH

Srpska strana odgovorila je zaustavljanjem daljnje uspostave i rada Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jasno stavljajući do znanja da neće tolerirati situaciju u kojoj se u državnoj vlasti održavaju kadrovi propalog Saveza za promjene. Uvjetovanja se više se i ne kriju, što znači da ova šahovska partija može potrajati i da će se voditi vrlo otvoreno. Uvjetovanje se prenosi i na Predsjedništvo BiH koje se ionako nije proslavilo učinkom u prvih par mjeseci svog mandata. Blokade, uvjetovanja i opstrukcije prenose se lančano i prijete potpuno paralizirati državu. Dio zakonodavne vlasti na državnoj i federalnoj razini još nije uspostavljen, a o izvršnoj se govori samo u kontekstu spomenutih ucjena. Znalo se u povijesti daytonske BiH dogoditi da prva poslijeizborna godina prođe u nadmudrivanjima i pregovorima o uspostavi nove vlasti, ali čini se kako su sadašnje pozicije bošnjačke i srpske politike prilično zakovane na polaznim pozicijama.

Kao i mnogo puta do sada, ispaštat će država i njezini građani. U sjeni uvjetovanja oko imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH ostao je problem Federacije BiH, gdje se čeka na uspostavu Doma naroda, kao formalnog preduvjeta za proces imenovanja izvršne vlasti. Nekoliko županija do sada izabralo je izaslanike sukladno odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koja je, pak, predmet osporavanja pred Ustavnim sudom. SIP je uputio požurnicu svim županijskim parlamentima koji do sada nisu dostavili liste kandidata za Dom naroda, ali cijela bi priča s popunom ovog doma mogla pasti u vodu ako Ustavni sud prihvati neku od upućenih žalbi.

No, čak i da se Dom naroda brzo popuni, a odluka SIP-a ne bude proglašena neustavnom po bilo kojoj osnovi, to ne jamči brzu uspostavu vlasti u Federaciji. Situaciju ovdje kompliciraju odnosi unutar bošnjačkog političkog spektra jer je jasno da je HDZ, odnosno koalicija oko HNS-a, nezaobilazan čimbenik pri sastavljanju federalne i državne vlasti. Tko će biti partner s bošnjačke strane i koliko će političkih subjekata sudjelovati u toj priči, u ovom trenutku vrlo je teško pretpostaviti.

Večernji List BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari